Kokkikurssi Työväenopistolla – Mausteinen Meksiko löytyi paikallisjunamatkan päästä
Oletko koskaan ollut paikallisen työväenopistosi kokkikursseilla? Vahva suositus, jos haluat oppia jonkin uuden taidon – kuten miten tehdään meksikolaista ruokaa – tai jos kaipaat lahjaideaa hänelle, jolla on jo kaikkea!
Sain itse Rouvalta joululahjaksi Helsingin työväenopiston kokkikurssin Mausteinen Meksiko, joka järjestettiin kahtena iltana helmikuussa Kanneltalolla.
Rouva käy itse säännöllisen epäsäännöllisesti työväenopiston kursseilla hakemassa inspiraatiota johonkin hieman vieraampaan juttuun. Aina kyse ei välttämättä ole edes varsinaisista resepteistä, vaan hän on opetellut mm. käsittelemään työväenopistolla kaiken mahdollisen tyyppisiä kaloja ja käynyt useamman kerran työväenopiston sieniretkillä. Autoton joutuu kyllä silloin kyselemään kurssikavereilta kyytiä sieniapajille, jotka sijaitsevat esimerkiksi Vihdissä.
Itselleni kokkikurssit ovat vähän vieraampia. Olen käyttänyt kyllä työväenopiston muita palveluja runsaasti: jo Jyväskylässä kävimme Rouvan kanssa parin vuoden ajan viikoittain puutöissä ja nikkaroimme pieniä esineitä ja kunnostimme huonekaluja. Sittemmin olen käynyt mm. öljyvärimaalauskurssilla, opiskellut espanjaa useamman vuoden ja käynyt myös laulutunneilla.
Rouva on kyllä pitänyt huolen kokkikurssipuolesta myös minun kohdallani. Yhdellä kurssilla – ennen lapsia – olimme yhdessä, ja aiempina jouluina (tai merkkipäivinä) olen saanut lahjaksi ainakin makkarakurssin ja kahvikurssin.
Nyt siis meksikolainen kokkikurssi. Ensimmäisellä kerralla valmistimme mm. quesadilloja ja guacamolea, suklaa-mole-kastiketta, erilaisia salsoja, täytettyjä jalapeñoja ja cevicheä. Lemppareitani olivat mole-kastike ja ceviche.
Itse osallistuin täytettyjen jalapeñojen ja sipulirelissin tekemiseen, ja paljain sormin avatut chilipaprikat polttelivat sormia vielä useamman tunnin jälkeenkin. Käytä sinä siis hanskoja.
Toisena iltana listalla oli mm. quinoa-mustapapusalaatti, empanadoja, tulista kurpitsansiemenkastiketta, täytettyjä paprikoita ja chili con carnea.
Tällä kertaa tein oman parini kanssa juurikin yllä olevan salaatin kastikkeineen sekä alla näkyvät täytetyt paprikat lisukkeineen. Muistin hanskat chilien kanssa.
Kaikki ruoat tietysti syödään kurssin päätteeksi, ja tähteet saa ottaa mukaan. Kurssille kannattaa siis läteä häpeilemättä jääkaappirasioiden kanssa, sillä kaikki jäljelle jäävät ruoat menevät muuten biojätteeseen.
Meillä ainakin muu perhe osaa jo odottaa, että kokkikurssilla käynyt isi tai äiti tuo mukanaan maistiaisia. Tytär ihastui suklaa-mole-kanaan niin, että lupasin jo, että teemme sitä myös kotona.
Työväenopiston kurssit ovat hyvin huokeita: yhden illan kokkikurssit ovat muutaman kympin, kahden kerran kurssit vähän enemmän. Raaka-aineiden hinta on tästä hinnasta noin vajaan puolet.
Ilmoittautuminen Helsingin työväenopiston kurssille Ilmonetissä. Tilaa kevään kokkikursseille on kuulemma hyvin!
Ja koska mainitsin edellä suosikeikseni mole-kanan ja cevichen, tässä vielä molempien reseptit. Kiitos niistä kokkikurssin opettaja Aino Tuomiselle! Reseptit on puolitettu kurssilla jaetuista resepteistä.
Mole-kastike ja broileri
Ainekset
- 3 broilerin rintafileetä
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 rkl voita
- 1/2 rkl öljyä
Mole
- 2 punaista chiliä
- 1 vihreää chiliä
- 1/2 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 1/2 dl kanalientä
- 3/4 dl kuorittuja manteleita
- 1/2 dl seesaminsiemeniä
- 1/2 dl rusinoita
- 100 g tomaattimurskaa
- 1/2 tl kanelia
- 1/4 tl neilikkaa
- 1/4 tl maustepippuria
- 1/4 dl tummaa muscovadosokeria
- 20 g tummaa suklaata (kaakaota väh. 70 %)
Valmistaminen
- Ota broilerin rintafileet huoneenlämpöön.
- Aloita valmistamalla mole-kastike. Poista chileistä kannata, puolita chilit ja poista siemenet. Laita chilit kattilaan ja lisää vettä sen verran, että chilit peittyvät. Keitä n. 8 – 10 minuuttia ja valuta chilit.
- Paloittele keitetyt chilit. Laita chilit sauvasekoittimen kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella. Lisää joukkoon 1 dl kanalientä ja sekoita soseeksi.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipuleita öljyssä.
- Lisää chilisose sipuleiden joukkoon pannulle ja paista noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen.
- Paahda mantelit kuivalla pannulla, jonka jälkeen paahda seesaminsiemenet pannulla. Laita mantelit ja seesaminsiemenet tehosekoittimeen ja aja murumaiseksi. Lisää joukkoon rusinat ja puolet tomaattimurskasta. Soseuta karkeahkoksi massaksi. Lisää loput tomaattimurskasta ja chili-sipulisose.
- Kaada seos kattilaan ja lisää joukkoon loput aineet. Keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää loput kanaliemestä ja sekoita. Anna porista noin puoli tuntia ja sekoita välillä, ettei mole pala pohjaan.
- Valmista broilerit. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi paistinpannulla ja lisää sekaan öljy. Ruskista broilerit molemmilta puolilta ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Laita broilerit uunivuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 15 – 20 minuuttia tai kunnes broilerit ovat kypsiä. Nosta fileet vetäytymään folioon noin 5 minuutiksi. Tarjoa broilerin filee mole-kastikkeen ja riisin kanssa.
Ceviche
Ainekset
- 100 g katkarapuja
- 150 g siikafileetä
- 1/2 chili
- 1/2 punasipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1/4 ruukku korianteria
- 4 limeä
- 1/2 tl sokeria
- 1 avokado
Valmistaminen
- Ota katkaravut sulamaan.
- Poista siikafileestä mahdolliset ruodot ja nahka ja paloittele siika pieniksi paloiksi. Poista chilistä siemenet ja hienonna chili. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna korianteri. Purista limeistä mehu ja sekoita mehuun sokeri.
- Laita kalapalat ja katkaravut kulhoon ja lisää loput aineet. Kalojen tulisi peittyä kokonaan mehuun. Anna kypsyä jääkaapissa 1,5 – 2 h. Sekoita muutaman kerran kypsymisen aikana.
- Kuutioi avokado ja sekoita valmiin cevichen joukkoon.