Ulkoillaanko päiväkodeissa liian vähän?

Isyyspakkaus

Yksi uutisotsikko jäi vaivaamaan viikon varrelta:

"HS Illassa pohditaan, ulkoillaanko Suomen päiväkodeissa liian vähän"

Hs.fi 8.12.2014

Ei ulkoilla.

Päinvastoin: vähempikin riittäisi. Ainakin tietyillä keleillä.

Siitä on sitten kiva lähteä vaikkapa tanssitunnille, kun mukana kulkee noin kilo hiekkaa.

Vakavasti puhuen: ainakaan omassa päiväkodissamme ulkoilun määrää ei voisi lisätä nykyisestä. Käytännössä lapset ovat ulkona suurin piirtein sen ajan, mitä on mahdollista aamupalan ja lounaan välillä ja taas päiväunien ja välipalan jälkeen.

Ja kyllä minusta on kivaa, että lapset saavat leikkiä myös sisällä: askarrella, piirtää, rakennella, musisoida, leikkiä kotileikkejä...

Ja tällaisina päivinä voisivat minun luvallani pysyä vaikka koko päivän sisällä. En minä itsekään sinne sateeseen olisi mennyt.

Kommentit

Hallitun hysterian Anu (Ei varmistettu) http://hallittuhysteria.blogspot.fi

Ihaninta on kun tuolainen kurapommi syöksyy antamaan kokovartalohalia duunikelpoisissa vaatteissa olevalle vanhemmalle... Mutta joo, ei meilläkään ole tullut fiilistä etteikö päiväkodissa riittävästi ulkoiltaisi. Ulkona ollaan oikeastaan kelissä kuin kelissä aamuin sekä iltapäivin. Onneksi sentään nyt ovat tällä viikolla olleet vähän enemmän sisällä kun iltapäivisin alkaa olla jo pimeää ja kun tuulee ja sataa täysillä on piha aika ankea paikka ja sisällä leikit luistavat paremmin.

Jenppaus (Ei varmistettu)

Koitappa olla sisällä koko päivä parhaimmillaan 22 lapsen kanssa. Ei vaan oo hyvä.. :D

Itse olisin työntekijänä ehkä pukenut tohon lisäksi sadetakin. Ja siinä vaiheessa kun olisin vanhempana hakenut lapsen, niin olisin riisunut kuravaatteet pois. ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

En mä kyllä olisi 22 lapsen kanssa myöskään räntäsateessa kuralätäkössä.

Joo, housuthan olisi voinut riisua pois ennen rattaisiin istumista, mutta ne olisi sitten pitänyt kuitenkin laittaa johonkin, eikä mukana ollut mitään kassia... Haalari on vedenpitävä, eikä meillä käytetä sen lisäksi sadetakkia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä nykyään kaikkien muidenkin haalarit ovat vedenpitäviä ja silti käytetään kuravaatteita. Entisenä päiväkodin tätinä voin kertoa yhden pointin mikä tähän liittyy. Ne vedenpitävät haalarit kastuvat kuitenkin ulkopinnasta, vaikka se vesi ei läpi menekään. Ja siksi ulkopinnaltaan märkä haalari on kylmä käyttää pitkään ulkoiltaessa. Tämä ei ehkä tule monellekaan mieleen, ennen kuin on itse kököttänyt kaksi tuntia vesisateessa kuoriasussaan tai pukenut märkää semmoista ylleen :) Kun ulkoillaan kaksi kertaa päivässä, on lapsen kiva pukea täysin kuiva ja lämmin haalari päälleen iltapäivällä. Nykyisiä haalareita ei moniakaan saa kosteussulkujen vuoksi kuivattaa kuivauskaapissa. Toki kuriksilla ehkäistään myös hiekka- ja rapakertymiä ulkovaatteisiin. Muistan että monet vanhemmat hakiessaan riisuivat lapsen kurikset ja jättivät päiväkotiin (siihen aikaan iltavuorolainen vieläpä auliisti huuhtaisi kurikset ja nosteli kuivumaan päivän päätteeksi). Alla oli sitten puhdas ja kuiva ulkovaate jolla oli kiva mennä kotiin, tai vaikkapa tanssiharrastukseen :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei ole olemassa mitään muuta vedenpitävää asua kuin sukelluspuku. Myös kuravaatteet läpäisevät vettä, puhumattakaan 'vedenpitävistä' haalareista...

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt menee off topic, mutta ulkovaatetta voi tietääkseni myydä vedenpitävänä jos vesipilariarvo on 5000 mm tai korkeampi. Oman kokemukseni mukaan 10 000 vesipilariarvolla on normiulkoiltaessa lapsen aika mahdotonta saada vettä menemään läpi asti, ellei sitten hörppää lahkeista tai hihansuista. En ole myöskään koskaan nähnyt ehjän kurapuvun läpäisseen vettä, ja aika paljon olen hoitanut omia ja muiden lapsia. :) Vesitiivis on sitten asia erikseen?

Mutta on tosi kurjaa jos ei ole paikkaa mihin tai missä riisua kuriksia tai kuraisia ulkovaatteita. Tai kuraeteistä missä niitä huuhdella. Ennen nämä haastavat säät kesti muutaman viikon syksyllä ja muutaman viikon keväällä. Pitkät ja hiekkaiset ilmastonmuutos-talvet vaatii totuttelua...

Jenppaus (Ei varmistettu)

Luin alempaa, että teillä ei ole mahdollista lasta hakiessa pestä kuravaatteita. Aika kurjaa! Itsekin siinä tapauksessa varmaan olisin vähän nihkeänä kun lapsi on päästä varpaisiin kurassa. Omalla työpaikallani meillä on hyvä eteinen, jossa on mahdollista joko suihkuttaa lapsi kurikset päällä tai sitten riisua kurikset ja huuhtoa ne lavuaarissa.

Sadetakista mainitsin ihan vaan sen takia, että se pitää kuran poissa myös yläosasta. Toki sitä vettä ja kuraa menee joka paikasta sisään kun lapsi mennä touhottaa lätäköissä.

Meidän päiväkodissa kyllä myös katsotaan sään mukaan, että mennäänkö ulos vai ei. Aamupäivisin on myös mahdollista lähteä vain osan ryhmästä kanssa ja jäädä toisen osan kanssa sisälle. Iltapäivisin se ei valitettavasti enää onnistu, kun ryhmässä on jäljellä vaik iltavuorolainen. Itse tykkään ulkoilla säällä kuin säällä - niin kuitenkin, että se on järkevää. En lähtisi ulos jos vettä sataisi kaatamalla, olisi kova pakkanen tms. mutta perus vesisade ei haittaa. Samasta päiväkodista kuitenkin löytyy työntekijöitä, jotka ei pidä ulkoilusta muutakun mahdollisimman hyvällä säällä ja he jäävät sisälle pienelläkin sateella.

Ja.. Huh tuleepas tästä pitkä kommentti. Ymmärrän täysin sen, että vanhempana toivot lapsesi kanssa puuhasteltavan ja pidettävän tuokioita sen ainaisen ulkoilun sijasta. Niin minäkin haluaisin. Kai päiväkodissanne kuitenkin on aamupäivisin ohjattuja tuokioita? Aamupäivän aikana kuitenkin aamupalan ja lounaan välissä on yleensä pari tuntia väliä, siinä kerkee ulkoilemaan sekä pitämään tuokioita.

Hebs (Ei varmistettu)

Viisivuotiaasta kyllä huomaa, jos aamu- tai iltapäivän ulkoilu on jäänyt väliin. Siksi musta on hyvä, että ulkoilevat päiväkodissa säällä kuin säällä. Viikonloppuisin me vanhemmat ei olla kyllä ihan yhtä ahkeria ulkoilijoita, täytyy myöntää...

Meidän päiväkodissa on kätevä pesupaikka, jossa enimmät hiekat saa suihkutettua ja harjattua pois, ja monesti jätän kurakamppeet sinne kuivumaan, se vähän vähentää kotiin kulkeutuvat hiekan määrää. Vaikka kyllähän sitä silti tulee.. Päiväkodin pesupaikka on lisäksi rakennettu varta vasten niin että hiekka jää johonkin sihtiin tms eikä viemäriin saakka, harvalla on kotona sellaista. Hyvä systeemi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Olisi kyllä kivaa, jos kurahaalarit voisi huuhtoa päiväkodissa ja jättää sinne, mutta meillä se ei ole käytännössä mahdollista, sillä leikkipiha ei sijaitse aivan päiväkodin vieressä, joten sinne ei pääse enää sisään, kun lasta hakee.

Piipo79

Käsittääkseni useissa päiväkodeissa kuravaatteiden huuhtelu on kiellettyä, koska viemärit eivät sellaista määrää kuriksia tai sitä hiekkaa kestä. Meilläkin viedään kuravaatteet kotiin päivän päätteeksi.

Hebs (Ei varmistettu)

No onpa harmillista - ja epäkäytännöllistä. Toivottavasti uudessa päiväkodissa on kätevämpi järjestely!

laura a (Ei varmistettu)

Tämä varmaan vaihtelee aika paljon päiväkodista riippuen. Meillä syksyllä oli monesti päiviä, kun sai hakea lapsen sisältä klo 16 jälkeen ja sää ei itsestäni ollut mitenkään hirveä. Sitten tuli selvää vajausta henkilökuntaan ja olivat ulkona vaikka minusta sinne ei olisi kenenkään pitänyt mennä ja ainakin nuo pienet noin 2-vuotiaat olivat aika kärsivän näköisiä. Että taitaa olla vähän fiilispohjasta ja henkilökunnan määrästä riippuvaista meidän lapsen päiväkodissa. Ja sitten taitaa olla vanhemmasta riippuvaista kuinka paljon toivovat lapsen ulkoilevan. Minäkin toivoisin, että siellä ehdittäisi sitä kaikkea muutakin, kuten askarteluita ja laululeikkejä jne. Mutta suoraan sanottuna, tuo ulkoilukysymys tai kuraiset vaatteet ovat pieniä kysymyksiä päiväkotimaailman ongelmista.

annabanna
Annan värikartta

Joo, no kyllä meidänkin päiväkodissa mennään ulos (ainakin) aamupäivisin säällä kuin säällä ulos. Aamupalan ja lounaan välillä on kaksi ja puoli tuntia aikaa, ja se on todella pitkä aika alle kouluikäiselle. Tunnin verran leikitään/ tehdään jotain ohjattua ja tunti ulkoillaan. Lapset ovat siihen tottuneet, ja jotkut heistä reagoivat voimakkaasti, jos ulkoilu jää väliin. Eikä lapsia haittaa sade tipan vertaa, päinvastoin. Iltapäivällä saatetaan jäädä sisälle, jos on ihan karmea sää. 

mammanen (Ei varmistettu)

Oon itse nyt kotiäiti 2 vuotiaan ja 9kk lapsen kanssa ja ulkoilen säällä kuin säällä joka päivä noin 4h yhteensä ellei ole kuumeiset lapset. Mä kyllä odotan että päiväkodissaki sit ulkoillaan. Meillä taapero tulis hulluks jos ei pääsis ulos jokapäivä. Aina on joku valittamisen aihe :/ liikaa tai liian vähän. Sitä ulkoilua varten on ne vaatteet tehty. Meilläki suojataan kuravaatteilla ja riisutaan ne pois ja ulkoterassille. Kerrostaloasunnossa ne voi riisua ennenku menee rappukäytävään ja laittaa muovipussiin ja sieltä sit köydä ravisteleen enimmät hiekat pois ja suihkuttaa puhtaaks.

Milliri (Ei varmistettu)

Juu, sen onkin tyystin eri asia ulkoilla kotona lasten kanssa kuin että ulkoillaan päiväkodissa. Kotona voi valita vaatteet ja varusteet sen mukaan mikä keli on ulos mennessä. Päiväkodissa puetaan se varustus, joka on valittu kotona aamulla vallineen säätilan tai ennusteen mukaan.

Kotipihalla voi myös pukea/riisua ulkona vaatteita, jos tulee kylmä tai kuuma tai mennä kotiin vaihtamaan kuivat vaatekerran, jos vaatteet kastuu. Päiväkodissa mennään niillä mitä päällä oli tilanteessa kuin tilanteessa. Vaatteet valitsee lapsi itse, 4 v., tai sitten joku päiväkodintäti heittää randomilla. Ne eivät läheskään aina sovellu keliin (esim. puettu päälle KAIKKI varavaatteet vs. pelkät puuvillasormikkaat pakkasella) tai sitten vaatteet on puettu niin tai näin, joskus väärinpäin, ja silloin falskaa milloin lahje, milloin mikäkin.

Meillä on käyty monen monta keskustelua siitä, että lasta ei tarvitse pukea mishellin ukoksi, vaikka naulakossa vaatteita sattuisi enemmän roikkumaankin. Aamulla vaan ei aina tiedä millainen ilma on tulossa, joten täytyy välillä ottaa myös ekstraa lämmintä vaatetta mukaan. Ongelma kumuloituu keväisin ja syksyisin, jolloin aamuisin on vielä kylmä, mutta päivällä saattaa olla hyvinkin lämmin. Lapsi on tullut monta kertaa kotiin kirjaimellisesti hiessä kylpien.

Toinen ääripää on sitten se, kun päivän aikana häviää hanskat, hattu yms. eikä niitä sitten iltapäivällä ulos lähtiessä enää löydykään (joo, varapari olis ollut varavaatelokerossa, jos joku olisi vaivautunut sinne katsomaan..). Sitten laitetaan jotain mitä siellä lokeron pohjalla sattuu olemaan tai pelkkä huppu päähän. Ulkoise siinä siitten paljon, siihen asti, että joku tulee poimimaan kotiin ja ihmettee taas kerran lapsen varustusta...

Ilsa

Yleistät kyllä nyt aika iloisesti yhden päiväkodin toiminnan perusteella. Jos oman lapsen päiväkoti on surkea, ei se tarkoita sitä, että kaikissa toiminta olisi yhtä älytöntä, onneksi. Ei ulkoilu, aikataulutus tai lasten pukeminen ole varhaiskasvatuksen ammattilaisille (siis suuri malle osalle meistä) niin minkäänmoinen ongelma. :)

t.lto

ulkkis (Ei varmistettu)

Meillä 5-vuotias on 3 päivänä viikossa ulkoleikkikoulussa, jossa joka päivä ollaan ulkona 3 tuntia, paitsi ihan kaikkein kamalimmassa säässä (myrsky, tooosi kova pakkanen jne) tai jos on jotain tapahtumaa jossain, kuten näillä esi-eskareilla on päiväkodissa yhtenä päivänä kynäharjoitteluja tulevaa eskaria varten. Muuten ulkkista olisi 5 päivänä viikosta, mutta meillä käydään myös seurakunnan kerhossa kahtena päivänä viikosta.
Ulkoiluleikkikoulussa tyttö on ollut nyt 2 vuotta (toiminta täällä yleensäkin alkoi tammikuussa 2013), ja hän on täysin sitä mieltä että on raukkamaista edes kuvitella että hän joutuu sen lopettamaan jossain välissä - joko minun työllistymisen, tai ensi syksynä eskarin alkaessa... Monena aamuna kun vettä tulee vaakatasossa on itsellä ollut jo huulilla kysymys tuolle hienostoprinsessalle joka kotona kulkee juhlamekoissa ja korkkareissa 'haluaisitko kumminkin jäädä kotiin?' kun toinen on silmät loistaen juossut kertomaan "äiti äiti äiti!! tänään pääsee pomppimaan vesilammikoissa! on ihan paras päivä!"

Toisinsanoen... usko pois, ne lapset nauttii kunnon kurakeleistä, lumikeleistä, aurinkoisista keleistä.. kunhan on oikeat varusteet päällä =)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, lapset nauttii kurakeleistä, sen uskon. Näkeehän sen jo tuon tytön hiekkaisesta naamasta :)

Salallaa (Ei varmistettu)

Mä ehkä vähän toivoisin tuollaista säällä kuin säällä ulkoilua meijän lapsen perhepäivähoitajalta. Vaikka hyvin ymmärränkin, ettei sinne viitsi huonolla säällä lähteä kun leikit sujuvat sisälläkin mainiosti, mutta välillä on päiviä, että harmittaa, kun lapsi ei ole päässyt pihalle juuri ollenkaan, onneksi näitä päiviä on harmassa ja useimmiten jäädän vielä ulkoilemaan kun hoidosta kolmen jälkeen haen.

Nemi (Ei varmistettu)

Meillä on vähän reilu vuoden ikäinen tyttö ja me ulkoillaan kahdesti päivässä, säällä kuin säällä :) Kun lapsi tottuu olemaan ulkona huonollakin säällä niin se ei ole aikuisenakaan kynnyskysymys. Lapsia harvoin kurja sää haittaa ja aikuisillekin se on lähinnä varustekysymys. Olen tosin huomannut että ulkoilun tärkeyttä ja sen hehkuttamista on turha jankuttaa vanhemmille, joiden mielestä huonolla säällä voisi olla sisällä. Tästä on kaksi koulukuntaa, jokainen valitsee sen itselleen sopivan niinkuin kaikessa kasvatuksessa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä aprikoin että onkohan lapset ulkona eilen, kun kamalassa kelissä fillaroin, tällä kertaa löytyivät sisältä ja musta se oli hyvä valinta hoitajilta (vaikka itse siinä sit märissä vaatteissa lasta puin päiväkodin eteisessä, mulle henk.koht. ois ollut helpompaa napata pihalta tollainen kurapetteri). Mutta siis musta eilen Helsingin keli oli sellainen iltapäivällä että ei siellä pihalla välttämättä ois ollut kivaa. Niin ja voi miten hienosti 20 kolmivuotiasta leikki sisällä leikkejä, lasten leikkihuone oli oikeasti tosi suloisen näköinen jouluvalaistuksessaan. Mutta siis en mä myöskään tajua että miten lapset vois enemmän ulkoilla, kun ovat ulkona aamupäivällä ennen lounasta ja iltapäivällä ulos suunnataan heti välipalan jälkeen. Eikä ees niin että rajoittaisivat ulkoilua päiväkodin pihaan, vaan "urheilevat" läheisellä hiekkakentällä ja puistossa ja käyvät lähimetsässä retkillä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin joo ja vähän aiempien kommentoijien kommentteihin peilatan, meillä vanhemmat eivät ole sokerista (ts. työmatkapyöräily talvisin ja oikeat varusteet löytyy), mutta ei me silti (tai ehkä juuri siksi) jakseta joka säällä ulos. Tosin yksi syy on kurarumba, siis kun kerrostaloasunnossa on kylppärineliöitä alle 4, niin vaatehuoltoon joutuu vähän keksimään niksejä. Mutta kyllä meidän vajaa kolmivuotias on pakko viedä ulos kerran päivässä, siitä ei voi luistaa (ja yleensä näillä säällä vienkin sen puiston sijaan lätäkkökävelylle, eli käydään läpi lähikatujen parhaat lätäköt, niin ei ole niin hiekkainen lapsi).

t. ylläkommentoinut Vierailija 08:33

Piipo79

Meillä kanssa tuollainen kurariina vastassa! Musta kyllä hyvä että ulkoilevat sen 3-4h päivässä, meillä ainakin näkyy tytössä heti jos sisällä liikaa (uni ja ruokarytmi sekoaa). Tyttö ainakin itse kertoo että rakastaa lätäköitä ja sadetta ja hakiessakin on vaikea saada lähtemään kotiin! Märkänähän hän saattaa olla kuralätäköissä uimisen jälkeen vaikka on kuravaatteet (sadetakki ja housut ja kumpparit) ja vedenkestävä puku vielä alla, mut ei näy menoa haittaavan!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei tämäkään tyyppi haluaisi monesti lähteä kotiin, kun häntä tulee hakemaan. Mutta ei me olla havaittu meidän tytön käytöksessä minkäänlaisia eroja riippuen siitä, onko päivällä ulkoilu kerran, kaksi kertaa vai ei ollenkaan. Vaikkapa viime viikolla hän oli joka ilta kiukkuinen pieni perkele, joka temppuili ruokapöydässä, vaikka päiväkodissa oli ulkoiltu kahdesti päivässä. Tällä viikolla ei.

ei niin yksinkertaista (Ei varmistettu) http://autalastakasvamaan@blogspot.com

Kiukuttelu saattoi hyvinkin liittyä päiväkotivaihtoon, mitä luulet? Jäin tässä vähän odottelemaan sitä kiukkua sen jälkeen kun kuvasit tutustumiskäyntiä uudessa päiväkodissa:)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiukkuviikko oli itse asiassa se, jonka lopussa vasta käytiin uudessa päiväkodissa. Eli jokin muu siellä silloin harmitti. Mä itse asiassa luulen, että se liittyy hampaisiin. Hän rupesi hinkuttamaan suutaan, pureskelemaan asioita ja imeskelemään sormiaan. Kysyin sattuuko hänellä suuhun ja hän sanoi, että sattuu. Ja sitten kun tunnustelin ikeniä, tuntui että alas olisi tulossa uudet poskihampaat.

Tällä viikolla hän ollut hyvin iloinen ja selittää innoissaan, että "tammikuussa sitten mennään uuteen päiväkotiin!" Ja kun kysyn, että onko se kivaa, hän sanoo että on.

kvak (Ei varmistettu)

Tuo Hesarin otsikon kysymys on itsessään ihan typerä, ihan kuin kaikki päiväkodit olisi yhtä homogeenista massaa, joissa toiminta on samanlaista joka päivä. Itse työskentelen 3-5 vuotiaiden lasten ryhmässä, jossa on yhteensä 20 lasta ja aamupäivällä kyllä ulkoillaan lähes säällä kuin säällä, ihan kaikkien mielenterveyden ja viihtyvyyden kannalta. Lapset lentelevät äkkiä seinille, jos ulos ei pääse, sillä sisällä ei ole mitenkään mahdollista tarjota samanlaisia mahdollisuuksia energian purkamiseen kuin ulkona. Mutta noin yleisestihän ulkoiluun vaikuttaa kaikki mahdollinen; se sää, mitä on päivän ohjelmassa eli kuinka kauan menee aikaa ohjattuun toimintaan ja venähtääkö ulos meneminen sen takia, ollaanko menossa metsään/retkelle/museoon/teatteriin jolloin ulkoilua kertyy eri tavalla, onko henkilökuntaa riittävästi (meillä ei esim vierasta sijaista saa koskaan laittaa ensimmäisenä lasten kanssa ulos) ja sitten se ehkä turhauttavin; lasten varusteet. Jos puolelta lapsista puuttuu omat asianmukaiset ulkoiluvarusteet, niin ei sinne ulos sitten vaan mennä, koska varavaatteita ei mitenkään riitä kaikille eikä lapsia voi laittaa sateeseen/pakkaseen ilman kunnollista vaatetta. Eli toisinaan siihen ulkoiluun määrään vaikuttaa ihan se, miten se lapsi on siihen varustettu. Sääolosuhteet noin yleensä on ongelma lähinnä aikuisille ja asennekorjausta tarvitaan joskus henkilökunnankin suhteen..

Torey
Näissä neliöissä

Päiväkodin tätinä olen ollut useassakin paikassa töissä. Joissan ei oo ollu mitään järkeä vaan ulos on menty kaatosateella ja kovilla pakkasilla. Toisissa paikoissa taasen on ulkoiltu vaan kun keli on edes jotenkuten siedettävä meidän tätienkin mielestä. 

Ainoa ongelma on se, että 20 muksun ryhmässä tulee hulluksi jos koko päivä ollaan sisällä. Ulkona lapset saavat energiaa purettua ihan eritavalla. :)

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Olen itse perhepäivähoitaja ja meillä kyllä ulkoillaan melkein säällä kuin säällä. Iltapäivällä lapsi saattaa tosiaan olla kurassa piposta saappaisiin, mutta siitä kun kuorii kurahousut ja sadetakin pois, niin on jo ihan autoilu- tai kaupassakäyntikelpoinen. Autossa tai rattaissa kannattaa myös pitää pientä harjaa, jolla voi suurimmat hiekat harjata hiekkaisista saappaista :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo harjan pitäminen rattaissa on ollut mielessä. Valitettavasti vain silloin, kun olen hakenut sitä hiekkaista lasta, ja sitten se on taas unohtunut. Mutta se auttaisi kyllä. Ja toivon, että uudessa päiväkodissa olisi mahdollisuus pestä kurahousut ja jättää ne päiväkotiin kuivumaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo teidän nykykäytäntö on toivottavasti ikävä poikkeus, useimmissa päiväkodeissa - varsinkin päiväkodeiksi rakennetuissa - on kunnon eteistilat kuravaatteiden käsittelyyn.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei meidänkään päiväkodissa ole mitään kuravaatteiden pesupaikkaan ja on se rakennettu päiväkodiksi (tai seimeksi oikeammin) - 50-luvulla :D Niin ne standardit muuttuvat ...

ei niin yksinkertaista (Ei varmistettu) http://autalastakasvamaan@blogspot.fi

Eiköhän tässäkin kannattaisi kuunnella lasta ensisijaisesti. Alle kolmevuotias etenkin alle kaksivuotiaat jotka liikkuvat huonosti raskaissa vaatteissa ovat ihan tyytyväisiä tunnin ulkoiluun aamulla ja iltapäivällä sään ollessa sateinen tai tosi kylmä. Olen useassa päiväkodissä seurannut pieniä ulkoilussa joita todella mielestäni pidetään liian kauan ulkona tällaisina päivinä, ovat surkeita ja kylmissään. Liian harvoin päiväkodeissa systeemit jotka mahdollistavat pienen kuuntelemisen ulkoilun suhteen. Jotenkin kyllä nämä yllä olevat kuvat kuvastavat juuri sitä että liian pitkään joutunut olemaan ulkon.

Piipo79

Meillä samanikäinen lapsi ja hän ei kyllä ole moksiskaan sateesta, päinvastoin. Rakastaa kun sataa ja on lätäköitä. Että lasta kuunnellessa nimenomaan ollaan ulkona ainakin meidän perheessä :-) Jos varusteet kunnossa niin mikäs siinä ollessa!

ei niin ysinkertaista (Ei varmistettu) http://autalastakasvamaan@blogspot.com

Näin juuri, siis kuuntelette lastanne, siis se pointtini. Vanhempien kannattaisi kuitenkin miettiä yhdessä päiväkodin hoitajien kanssa juuri pienten ulkoilua koska päiväkotihoidossa myös tilanne aivan erilainen kuin kotona vanhempien kanssa. Ulkoiluajan sovittaminen pienten tarpeisiin päiväkodissa on sekin tärkeä vanhempien miettiä yhdessä hoitajien kanssa. Vanhempanahan sitä aina tietenkin arvioi tilanteet miten itse kokenut yhdessä lapsen kanssa. Päiväkodissa ilman vanhempaa ja ryhmätilanteissa ovat myös pienten kokemukset usein hyvinkin erilaisia.Kannattaa siis vertailla miten kotona ja miten päiväkodissa:)

Piipo79

Juu, lapsi osaa kertoa itse että näin on päiväkodissakin (ja näkyykin kun hakee kun ei meinaa saada hiekasta ja lätäköistä pois millään). Meillä lapsi on tottunut ulkoilemaan ihan pienestä saakka, joten varmasti tottumuskysymyskin. Mutta tuohon lapsilähtöisyyteen liittyen on se hankala hoitajienkin näkökulmasta jos osa ulkona ja osa sisällä, eihän hoitajamitoitukset siihen riitä varsinkin kun ajattelee iltavuoroa, jolloin kaikki hoitajat ei enää paikalla. Ihan liikkumisenkin näkökulmasta hyvä, että lapset saavat temmeltää ulkona, kotioloissa näin ei varmaan iltaisin monen kohdalla ole.

ei niin yksinkertaista (Ei varmistettu) http://autalastakasvamaan@blogspot.com

Jos kyse alle kolmevuotiaiden ryhmästä järjestyy homma melko hyvin niissä päiväkodeissa joissa vielä 12 ta lapsen ryhmiä ja joissa omahoitajatyötapa toimii. Taaperot omissa neljän lapsen pienryhmissä omahoitajan kanssa. Helpompi kuulostella lasten tarpeita ja voidaan itsenäisesti päättää koska mennään ulos tai tullaan sisälle. Aika hyvin on toiminut mutta edellyttää tietenkin täysmiehitystä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, ei meidän arkiaikatauluihin ainakaan mahdu iltaulkoilua. Iltaruoka on syöty yleensä seitsemään mennessä ja kahdeksalta pitää alkaa valmistautua nukkumaanmenoon. Se tunti, mikä siinä on välissä, on kiva käyttää sisäleikkeihin. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuossa ekassa kuvassa tyttö näyttää vähän surkeammalta kuin silloin haettaessa :) Kyllä hän oli itse tykännyt niistä kuraleikeistä ja tuntui myös lämpimältä haalarinsa sisällä.

ulkoilutraumat (Ei varmistettu)

Joo ei missään nimessä enää lisää! Muistan itse miten muksuna oli kamalaa kun pakotettiin pihalle pakkaseen/kaatosateeseen hytisemään. Lienenkö ollut poikkeuksellinen kermapeppu jo lapsena, mutta itkien piti monesti pihalle mennä. Ja ihan yks hailee kuinka hyvät ulkoiluvarusteet oli, kylmä ja märkä olo tuli silti tietyillä keleillä. Olisin tykännyt niiiin paljon enemmän piirtämisestä ja sisäleikeistä. Ja sama jatkui koulussa, ai että oli "kivaa" hiihtää -14C pakkasessa. Kuka edes on saanut päähänsä, että lasten täytyy olla joka jumalan päivä tuntitolkulla pihalla, satoi tai paistoi?

Vierailija (Ei varmistettu)

Varmaan ne keiden lapset hyppii pitkin seiniä ja ovat täysin yhteistyökyvyttömiä, jos eivät pääse ulos? :)

Kuulkaas. Koskaan ei voi ulkoilla liikaa. Olkaa tyytyväisiä jos päiväkodista viedään kersoja paljon ulos. Sillä tavalla ne ovat säyseämpiä ja väsyneitä kotona :)

Juuri eräs tuttava valitti, miten lapset tulevat perhepäivähoitajalta aivan liian energisinä pois. Pihalle ei mennä, kun hoidossa on "vauva" jonka kanssa on vaikeaa. Ulkoilma ne lapset väsyttää! Ja tekee muutenkin hyvää. Kannatan aina pihautumista. Joka säällä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Minulla on toki kokemusta vain yhdestä lapsesta, mutta itse en ole huomannut minkäänlaista korrelaatiota lapsen ulkoilun, väsymyksen ja hyväntuulisuuden välillä.

Saatamme viettää joskus viikonloppuna koko päivän sisällä. Silti lapsi nukkuu päiväunensa ja menee illalla sänkyyn samaan aikaan kuin niinä päivinä, jolloin ulkoillaan. Joinain päivinä hän keikkuu ylhäällä vielä tuntia myöhemmin, vaikka on ulkoillut päivällä kahdesti.

Eikä ulkoilu tai ulkoilemattomuus saa tyttöämme yhtään sen paremmalle tai huonommalle tuulelle. Joinain päivinä hän on aivan sietämätön kiukuttelija, vaikka on saanut riehua ulkona tuntikausia, ja toisina taas hyvin iloinen, vaikka toinen ulkoilu on jäänyt väliin vaikkapa lauluhetken vuoksi. Entäpä jos lapsi on joinain päivinä kahden ulkoilun jälkeen liian väsynyt ja siksi pahantuulinen?

Yks täti (Ei varmistettu)

Jos ollaan perheen kesken niin sillä ei ehkä ole niin suurta merkitystä mitä päivän aina a tehdään. Mutta mieti kun yhdessä huoneessa on pahimmillaan yli 20 lasta ja omaa tilaa ei ole kovin paljon. Ja jos siellä samassa huoneessa pitäisi nyhjätä yksi kokonainen päivä... Se on stressaavaa sekä lapsille että tädeille.

Yks täti (Ei varmistettu)

Tottakai on myös niitä lapsia jotka eivät ole moksiskaan vaikka koko päivä oltaisiin sisällä. Mutta meidän päiväkodissa tuntuu olevan enemmän ongelmia ja onnettomuuksia niinä päivinä kun vietetään koko päivä sisällä. Ryhmän ns ongelmalapset stressaantuu sen verran että menettää hermot pienistäkin jutuista ja sitten puree kavereita yms. Ulkoilu oikeasti ehkäisee tuota käytöstä.

Tässä varmaan tullaan siihen, että on ulkoilmaihmisiä ja sisäihmisiä. En ole tullut ajatelleeksi, mutta kai sama pätee sitten jo lapsiinkin. Itse olen ihan pihalla suurimman osan aikaa ja lapseni myös. Sisällä tulemme seinähulluiksi. Tuo hiekkainen kurahaalariasia ei kyllä tosiaankaan naurata, kun työvaatteissa ja suht. siistin auton kanssa tulee hakemaan lasta tarhasta...

Vierailija (Ei varmistettu)

Öö, pakko kysyä miksi?

Vierailija (Ei varmistettu)

No ääääh! En mä ainakaan ole lukenut yhtään juttua, jossa Tommi kritisoisi tytön päiväkodin hlökuntaa. Kehunut kyllä on! Nämä kritisoitavat asiat on valtakunnallisia asioita eikä liity mitenkään vain yhteen päiväkotiin. Olen samaistunut niin moneen kirjoitukseen, johon en kuitenkaan päiväkodin työntekijänä voi vaikuttaa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiva kuulla, että olet tätä mieltä. Kirjoittelin saman suuntaisen vastauksen Emmille juuri samaan aikaan ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Onko sulle siis jäänyt kuva, että olen arvostellut jutuissani tytön päiväkotia ja sen henkilökuntaa? Päinvastoin, heille olen osoittanut aiemmin kiitoksiakin, enkä ole kertaakaan arvostellut tytön hoitajia. Miksi olisin, sillä he ovat kaikin puolin ihania, ja tyttö tykkää heistä kovasti. Päiväkoteihin liittyvä kritiikkini on kohdistunut kaupungin päätöksiin ja päätöksentekoon.

Pages

Kommentoi