Uuteen arkeen

Isyyspakkaus

Tämä juttu on kirjoitettu Iltalehti Ilonalle, ja teksti on julkaistu lehdessä 24.8.2013

Onni on lapsi, joka nukkuu hyvin. Tosin vielä mieluummin ottaisin sellaisen, joka myös nukahtaisi hyvin. Tyttö on nukkunut jo yli puoli vuotta joka yö vähintään yhdentoista tunnin unet, mutta nukkumaan meneminen ei ole edelleenkään lempipuuhiamme. On oikeastaan laskettavissa kahden käden sormilla ne kerrat, kun tyttö on mennyt nukkumaan päivä- tai yöunille ilman itkua.

...paitsi kun yritin pitää häntä väkisin hereillä

Unirytmit menivät pahasti sekaisin viime viikon Italian-reissullamme. Siellä lapsi oli pakko totuttaa rytmiin, jossa illallisella käytiin vasta iltakahdeksan ja kymmenen välillä ja nukkumaan hän pääsi vasta kymmenen jälkeen.

Kotiinpaluupäivänä rytmi keikahtikin sitten pahasti vinksalleen, sillä tyttö päätti matkustaa samoilla silmillä Napolista Rooman kautta Helsinkiin, ja olimme kotona vasta pikkutunneilla. Rooman lentokentällä hän ummisti silmänsä ehkä viideksi minuutiksi, mutta muuten hän oli hereillä koko kymmenen tunnin paluumatkan kotiin saakka.

Seuraavana aamuna hän nukkuikin sitten puoli kahteentoista, jolloin kävimme poimimassa hänet ylös.

Pari tuntia myöhemmin hän nukkui uudelleen Lastenfestareilla

Nyt tarkoitus olisi paitsi päästä takaisin normaaliin rytmiin myös totuttautua vain yksiin päiväuniin. Tyttö aloittaa muutaman päivän päästä päiväkotiharjoittelun, ja siellä pitäisi pärjätä yksillä unilla. Saas nähdä, tuleeko tyttö maitojunalla kotiin parin päivän päästä. "Ei tämä nuku, ja herättää vielä kaikki muutkin."

Voi kunpa samaa jännitystä ei olisi odotettavissa myös syömisen suhteen. Miten ironista onkaan, että kaksi hyvää ruokaa rakastavaa, paljon kokkaavaa ja pitkälti syömisen ympärillä arkeaan pyörittävää ihmistä voikin saada lapsen, joka koettelee vanhempiensa hermoja nirsoilemalla ja heittelemällä ruokaa lattialle?

Voisinko elää pelkällä maidolla?

Yksi, joka kokee tytön hoitoonlähdön varmasti helpotuksena, on Eppu-koiramme. Vaikka lapsen ja koiran yhteiselo onkin jo rauhallisempaa kuin vielä muutama kuukausi sitten, tyttö yrittää tarttua koiraan lähes päivittäin liian kovakouraisesti tai vetää sitä hännästä tai korvista.

Eipä ihmekään, että kun Eppu lähti Italian-matkan ajaksi hoitoon, se jopa komensi hoitajiaan vetämään kengät nopeammin jalkoihin eikä katsonut edes taakseen, kun hoitajat taluttivat sen ulos ovesta.

No niin, nyt sitten kuulostaa siltä, että lapsemme on pieni demoni. Oikeasti hän on tietysti maailman suloisin, hymyileväisin ja kaunein tyttö, jolle vain sattuu silloin tällöin kasvamaan päähän pienet sarvet.

Hurjaa, miten nopeasti yli puolen vuoden hoitovapaa on mennyt, ja nyt edessä on opettelu aivan uudenlaiseen arkeen. Sense of Silencen bänditreenit jatkuvat pitkän kesätauon jälkeen, mutta kaikki muu onkin aivan toisin kuin kotiin jäädessäni. Pienin muutos ei ole se, että aloitan duunit uuden työnantajan palveluksessa.

Miten osaisinkaan ottaa kaiken irti viimeisistä vapaapäivistä ja kiireettömistä arkiaamuista tytön kanssa?

Kommentit

sagamaraia (Ei varmistettu)

Jännä miten samanlaisia ongelmia meillä on. Meidän tyttö syntyi syyskuussa -12 ja lähtee nyt lokakuusta eteenpäin päiväkotiin. 12 tunnin unilla tyttö nukkuu keskipäivällä parin tunnin unet ja silti väsähtää iltaviideksi, joten olen itsekin pohtinut nukkumisongelmaa. Itkuttomia nukahtamisia on saatu tosin useita kun monesti olen keinuttanut ja laulanut tytön uneen. Nykyään tosin jätetään nukahtamaan kunhan on ensin rauhoitettu virikkeettömällä ajanvietolla. Tyttö tietää, että iltapuuron jälkeen ei enää pääse leikkimään vaan sitä ollaan joko sylissä tai sängyssä.

Kikkoja minulla ei ole, veikkaan vaan että meillä on käynyt unilotossa tuuri. Ei se nukuttaminen helppoa ole, mutta voisi olla paljon vaikeamoaakin.

Itse pelkään päiväkoteilussa sitä että lapsi on liian aktiivinen. Meille taisi tulla aikamoinen viikari, ne kun näin 2010-luvulla saavat olla tyttöjäkin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mutta arvaapas miten kävi: Kun kirjoitin tämän jutun tiistaina, tyttö on koko loppuviikon nukkunut ja myös nukahtanut kuin enkeli. Olen pitänyt häntä puoliväkisin hereillä kahteentoista tai yhteen, jolloin hän on jo niin väsynyt, että nukahtelee lattialle (eka kuva) tai alkaa muuten vain jo lepäillä pitkällään. Perjantaina hän jäi jopa lähettelemään lentosuukkoja sänkyyn, kun vein hänet päiväunille <3 Ei itkuja.

phocahispida

Meillä päiväunihommat naksahtivat kohdalleen vähän kuin itsestään kun aikaistimme päiväuniaikaa.

Ensin koetin pitää lapsen hereillä kahteentoista asti ja silloin nukahtaminen meni aina itkemiseksi ja riehumiseksi (yliväsymys). Sitten tajusin, että katsotaan, milloin tyyppi hakee tuttinsa ja kömpii punkkaansa ja tämä tapahtui lähempänä kello 11ta.

"Kuutti" herää siis omin päin noin kuuden aikaan. Äitiä vähän väsyttää eli tissitorkutuksella (krhm, mikä taaperoimetys) unia jatketaan seitsemään tai puoli kahdeksaan, jolloin herätyskello soi ja herättää myös isän.

Tunti on varattu aamutoimille, äiti laittaa itsensä koulukuntoon ja isä lapsen päiväkotikuntoon. Isä jää kotitoimistoon töihin, äiti lampsii lapsen kanssa etupihalla sijaitsevaan päiväkotiin. 

Päiväkodissa(/kotona näin harjoitteluaikana) aamupalalla pitää olla 8.15, ellei sitä syö kotona, ulos mennään 9.30, sisään 10.30, jolloin syödään ja kello 11. jälkeen ollaan jo menossa päiväunille. 

Päiväunet kestävät (tällä hetkellä vielä kotona) vaihtelevasti 1-2,5h eli 12.30-13.30 ollaan jalkeilla. Päiväkodissa syötäisiin välipala ja ulkoiltaisiin ja 14.30-16 aikoihin lapsi haettaisiin (päivästä riippuen) viimeistään kotiin.

Ja sitten päästään päiväuniin numero kaksi, joita emme aio jättää pois, sillä muuten lapsemme vain makaa maassa, puree jalkoja ja itkee. :D (True story.) Kolmen, neljän aikaan, kun päiväkotipäivä on ohi, otetaan tunnin tasoittavat unet, joilla jaksetaan painaa 19-20 asti, jolloin käydään yöpuulle.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä selvästi myöhäst... myöhäist... (öh...) myöhentäminen näyttäisi tepsivän. Ei hän ole silti ollut iltaisin sen kiukkuisempi kuin muutenkaan, vaikka on ottanut vain yhdet unet, ja vuorokauden kokonaisunimäärä on jäänyt pienemmäksi kuin kevään ja kesän aikana. Onkohan tässä tullut sitten nukutettua lasta liikaa, eikä lapsi ole ollutkaan tarpeeksi väsynyt unille..?

phocahispida

Nämä on kyllä aika henkimaailman asioita. Lapsiin heti sellainen The Sims, mittari, jossa näkyy ravinnon, rakon ja väsymyksen sekä virikkeiden tilanne.
Punainen paha, vihreä hyvä. :D

liinis (Ei varmistettu)

Hei! Onko tuo Lifefactoryn tuttipullo ja oletteko olleet siihen tyytyväisiä? Kiitos myös ihanasta blogista!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos sinulle! Se on Lifefactoryn pullo, mutta vaihdoin tuttiosan tilalle nokan.

Tyttö ei oppinut koskaan imemään tuttia eikä tuttipulloa, joten pullo on ollut todella vähäisellä käytöllä. Nyt nokan myötä hän on oppinut hörppimään maitonsa itse pullosta, ja tähän olen kyllä tyytyväinen.

Pitää kyllä katsoa lapsen perään koko ajan, sillä hänellä on usein tapana alkaa heitellä ja pudotella ruokailuvälineitä lattialle jossain vaiheessa ruokailua, ja pullo lentää siinä mukana... Onneksi lautalattia ei ole yhtä kova kuin vaikkapa laattalattia, joten pullo ei ole ainakaan vielä hajonnut pudotuksesta.

A-M (Ei varmistettu)

Heips, miten teidän tyttö on syönyt maitonsa, jos ei ole huolinut tuttipulloa? Kysyn siis ihan siksi, että meillä on poikanen kohta 6kk eikä huoli tuttipulloa lainkaan ja nokkamukiakin vain pureskelee maidon valuessa suupielistä! Miten siis siinä vaiheessa kun Rouvasi lähti töihin eikä (ilmeisesti) enää imettänyt päivisin, mitä teitte? Mä tarviin kipeästi jonkun taian millä saisin maitoa menemään pojalle muutenkin kuin tissistä, nimim. puoleen vuoteen en missään yksin ilman vauvaa... Kiitos!!

Tommi K
Isyyspakkaus

Maitoa tai vettä hörpytettiin pienen mukin tai juomalasin reunasta, mutta maidosta ei otettu paineita. Rouva imetti keväällä kuitenkin vielä kolme kertaa päivässä, ja lisäksi lapselle alettiin antaa yhdeksän kuukauden iässä juustoa ja jogurttia. Ajattelimme sen riittävän kalsiuimin saantiin. Pumppua meillä ei käytetty koskaan, vaan sitten kun maitoa alettiin juottaa, se oli lehmänmaitoa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täällä myös yksi, jonka lapset eivät ole käyttäneet koskaan tuttipulloa. Meilläkin rintamaidon lisäksi hörpytettiin ensin vettä ja myöhemmin maitoa mukista, ja 6 kk iästä lähtien alettiin totuttaa lapsia tähän mukiin: http://www.lastenturva.fi/tuote/nuk-nokkamuki-first-choice-150ml-6-18kk-... Voin suositella, paras nokkamuki kaikista, mitä olemme testanneet. Siitä molemmat ovat oppineet juomaan itse ehkä 8 kk ikään mennessä. Päiväkotiinkin tuo muki laitettiin esikoiselle mukaan, mutta hyvin nopeasti hän alkoi juoda tavallisesta mukista eikä sitä enää tarvittu. Eli pehmeänokkaisesta nokkamukista on meillä siirrytty tavalliseen mukiin siinä vaiheessa, kun lapsi ei enää paiskaa astioita lattialle. ;) Ja töihin paluu ei tosiaan estä imettämistä, itsekin imetin vielä 5 kk töihin palattuani, joten kalsiumia on tullut sitä kautta.

A-M (Ei varmistettu)

Kiitos teille vinkeistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kun meidän tyttö aloitti päiväkodissa, hän sai kyllä nukkua siellä kahdet unet, niin kuin oli tottunut kotonakin nukkumaan vielä siinä iässä. Aamupäivällä nukkui toisten ulkoilun ajan ja iltapäivällä ulkona uudestaan rattaissa. Keskipäivällä - kaikkien muiden lasten nukkuessa - tyttömme sai laatuaikaa, kun useampikin aikuinen oli vain häntä varten. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, kuulostaa aika luksukselta :) Tosin leikkiaika muiden lasten kanssakin on varmasti sitten kivaa, kun unirytmi alkaa mennä yksiin.

Bisquits (Ei varmistettu)

Ehkä tyhmä kysymys, mutta miksi päiväkodissa pitää pärjätä yksillä päikkäreillä? Mulla ei ole kokemusta suomalaisista päiväkodeista, siksi kysyn. Täällä Hollannissa lapset saavat nukkua päiväkodissa silloin, kun väsyttää, ei ole tarkkoja sääntöjä (noudatan samaa kotonakin). Omani nukkuu yleensä kahdet päikkärit päiväkodissa, plus yhdet aamupäikkärit ennen päiväkotiin menoa (joo, aika monet, mutta sellainen unikeko hän on ;-)).

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuota noin, varmasti kahdetkin unet saa nukkua, jos haluaa. Yhden unet on enemmänkin oma ajatukseni, sillä epäilen vahvasti, että häntä ei saa ilman huutoa petiin, jos muut ovat jalkeilla. On aika sinnikäs pysyttelemään hereillä, jos ympärillä tapahtuu jotain.

Piipo79

Kahdet päikyt ei ole meidän päiväkodissa ongelma. Antavat (työntelevät uneen laulaen!) tytön nukkua rattaissa kymmenen aikoihin torkkuvartin (ei enempää, koska silloin vaikuttaa päiväuniin). Sitten jaksaa syödä ja menee muiden kanssa nukkumaan puoliltapäivin. Jos teidän tyttö liian väsy ruokailun aikaan ni kysypä jos tekisivät siellä teidän päiväkodissa saman kikan. Me on lanseerattu se omaankin käyttöön ja alkuun otettiin vartti illallakin kun päiväkotiarki uuvutti niin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin no juu, onhan sekin tosiaan mahdollista, että ap:llä ei nukuta kahta tuntia, niin kuin on nyt nukuttu, vaan jotkut power napit. Pitää keskustella ensi viikolla päiväkodissa tästä.

Piipo79

Yes, ja sittenhän sen käytännössä näkee mikä toimii. Toiset lapset jaksaa valvoa vaikkei kotona jaksaisikaan, toiset taas väsyvät vielä enemmän kuin normaalisti. Meillä kokeiltiin valvoa ruokailuun saakka ja tuloksena oli se, ettei jaksanut syödä vaan piti laittaa itkien kesken ruokailun. Powernapeilla syö hyvin ja nukahtaa ilman kriisiä! Ja ennen päiväkoti aikaa meillä nukuttiin kans aamusta 1,5h.

lto (Ei varmistettu)

Päiväkodissa SAA aivan varmasti nukkua aamupäiväpäikkärit, iltapäivälläkin on lupa torkahtaa, jos päivä on pitkä ja uni kutsuu! 10 min unet auttavat usein kumman paljon. Älä huolehdi :). Juttele henkilökunnan kanssa, asiat järjestyvät varmasti.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jees, en mä näistä unista huolehdi :) Ihan varmasti siellä hoitajat tietävät, miten toimia lasten kanssa. Heillä on varmasti keinonsa saada lapsi myös syömään :D

Kippuralla

Meilläkin 10kk iässä (keskimmäinen oli vuoden pkssa) sai nukkua kahdet unet pkssa kun tarve vaati. Vietiin vaan aamulla rattailla lapsi hoitoon niin nukkui niissä ekat ja välistä tokatkin unet.. :) vuoden jälkeen jäätiin kotiin sitten kun oli kerta mahdollista.

Kommentoi