Väiski ja kaverit @ EMMA

img_8872.jpg

Noin 25 vuotta sitten unelma-ammattini oli animaattori ja Warner Brosin animaatiot suuria suosikkejani. Kelju K. Kojootti ja maantiekiitäjä ja The Bugs Bunny/Roadrunner Movie (Väiski on aina Väiski) olivat ehkä hauskinta, mitä tiesin.

Siksipä olikin erittäin mukava yllätys, että juuri nyt, kun sain vihdoin aikaiseksi vierailla Espoon modernin taiteen museossa, EMMA:ssa, siellä oli meneillään näyttely Väiski Vemmelsääri ja kumppanit / Warner Bros. Studion animaatiopiirroksia 1930-1960. Oiva valinta pääsiäislauantain retkikohteeksi.

img_8848.jpg

EMMA sijaitsee WeeGee-talossa, entisessä Weilin+Göösin painotalossa, Espoon Tapiolassa. EMMA:n lisäksi samoissa tiloissa toimivat myös muun muassa Espoon kaupunginmuseo, Helinä Rautavaaran museo, Suomen kellomuseo, Galleria Aarni ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, jossa on juuri avautunut uusi Fantastista! -näyttely. Kaikkiin näyttelyihin pääsee yhdellä lipulla.

Tila on teollisessa karuudessaan hieno ja sen näyttelytilat Suomen suurimpia.

img_8908.jpg

Alakerran kahvila on samaa Sis. Deli+Café -ketjua, jolla on kaksi toimipistettä myös Helsingin keskustassa.

img_8937.jpg

Mutta takaisin Väiskiin ja kumppaneihin.

Näyttelyn teokset ovat yksityiskokoelmasta, ja niihin lukeutuu alkuperäisiä hahmotelmia ja useita animaatioissa käytettyjä selluloidipiirroksia ja taustamaalauksia.

img_8903.jpg

img_8887.jpg

img_8856.jpg

img_8880.jpg

Ajatella, että tähän aikaan jokainen kuva on todella piirretty ja maalattu yksitellen käsin ja yhtä 6 – 7 minuutin animaatiota on saatettu valmistaa jopa vuosi. Herättää kyllä sekä kunnioitusta että ihmetystä. Nykyisin vastaava tekniikka maksaisi aivan liikaa.

Toki nykyisin animaatiot nähdään myös enemmänkin lasten juttuina, ja onkin hyvä muistaa, että nämä animaatiot oli tarkoitettu alun perin aikuisille ja niitä esitettiin elokuvateattereissa ennen varsinaisen elokuvan alkua.

img_8882.jpg

img_8861.jpg

Nyt tulikin tarve hankkia jostain juuri se The Bugs Bunny/Roadrunner Movie, jossa on koottu yhteen parhaita WB-klassikoita kuten Duck Dodgers in the 24½th CenturyRabbit Fire ja What’s Opera, Doc? ja varsinkin Duck Amuck.

img_8875.jpg

Warner Bros. -animaationäyttely on avoinna EMMA:ssa 19.5.2013 saakka.

Näyttelyn kotisivu täällä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *