Vaivaton sienipiirakka
Joku lukijani kysyi joskus, voisiko suolaisia piirakoita tehdä taikinaan, jossa ei käytettäisi voita. Rouva jäi pohtimaan asiaa ja mietti itse puolestaan, onko piirakkataikinoita aina pakko nostattaa hiivalla.
Pohdittuaan asiaa ja nähtyään Australian Master Chefissä jotain vastaavaa hän päätyi kokeilemaan taikinaa, johon tuli vain vettä, oliiviöljyä ja vehnäjauhoja sekä hieman suolaa. Ja tiedättekös: muuta ei todellakaan tarvita!
Ainakin meidän makuumme tämä taikina sopi erinomaisesti. Pohja on napakka, joten piirakasta leikattua palaa voi syödä sorminkin, ja oliiviöljyn ansiosta se on kuitenkin mehevä. Minulle olisi voinut väittää taikinan olevan voilla leivottu, ja se olisi mennyt täydestä.
Sienten hankkimisessa voi olla oma vaivansa, mutta muuten tätä piirakkaa voi pitää aika vaivattomana.
Piirakasta voi hyvin tehdä pienempiäkin versioita, eikä niihin ole pakko laittaa kantta. Myöhemmin tällä viikolla Rouva teki toiset piirakat, jotka olivat pienempiä, kannettomia ja niissä oli vaaleita orakkaita sekä sinihomejuustoa. Arvaatko miten hyvää?
No TÖRKEÄN hyvää!
Vaivaton sienipiirakka
Ainekset
Pohja
- 2 dl vettä
- 1 dl oliiviöljyä
- n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
Täyte
- 1 sipuli
- ruokaöljyä
- 5 dl ryöpättyjä rouskuja
- suolaa
- mustapippuria
- 2 dl raastettua emmentaljuustoa
- maitoa voiteluun
Valmistaminen
- Mittaa kaikki pohjataikinan ainekset kulhoon. Rutistele taikinaa käsin muutaman minuutin ajan, kunnes siitä tulee venyvä pallo
- Ja taikina kahteen osaan ja kaulitse ne leivinpaperin päällä isoiksi ympyröiksi. Toisen halkaisija saa olla hieman toista pienempi
- Valmista täyte: silppua sipuli ja kuullota se öljyssä. Lisää ryöpätyt sienet. Mausta täyte suolalla ja pippurilla
- Levitä täyte isomman taikinaympyrän päälle niin, että reunoihin jää muutama sentti tilaa. Ripottele juustoraaste täytteen päälle. Laita pienempi taikinaympyrä täytteen päälle kanneksi ja taita pohjan reunat kannen päälle. Painele pohja ja kansi haarukalla kiinni toisiinsa
- Voitele piirakka maidolla, pistele sen kanteen haarukalla reikiä ja paista 200-asteissa uunissa n. 30 minuuttia. Piirakan kuori on heti uunista ottamisen jälkeen vielä kova, mutta se pehmenee, kun piirakan peittää leivinpaperilla ja pyyhkeellä hetkeksi.
Alimman kuvan etikkainen kesäkurpitsasalaatti oli muuten herkkua. Pitääkin laittaa sen resepti tänne jonain päivänä.