Varo rentoa ravintolaa

Isyyspakkaus

Eilisessä ravintolajutussani olisi voinut olla vielä yksi paikka lisää, mutta päätin että siinä on aihetta toiseen juttuun. Juttuun, jossa ihmetellään, miksi rennoiksi mainostetut ravintolat tuntuvatkin olevan jotain muuta.

Rento ravintola #1

Rouva kävi lounaalla vaunujen kanssa helsinkiläisessä, rennoksi itseään kutsuvassa, hieman tavallista lounasravintolaa tasokkaammassa paikassa. Kiireisin lounasaika oli jo takana, ja ravintolassa oli hyvin tilaa.

"Anteeksi, voivatkohan nämä vaunut olla tässä pöydän vieressä?" Rouva tiedusteli ystävällisesti asettaessaan vaunut kahden pöydän väliin, pois kulkuväylältä. "No, kunhan et tuki kenenkään tietä", kassakoneen takana oleskeleva tarjoilija vastasi. "Niin, eli onko tässä hyvä paikka vaunuille?" Rouva tiedusteli uudelleen ja sai jonkinlaisen myöntävän vastauksen.

Tyttö alkoi olla vaunuissa jo hieman levoton. Odoteltuaan ruokaansa omasta mielestään hieman liian pitkään Rouva kävi kysymässä, olisiko annos jo valmis. Siitä hetken päästä tarjoilija kävi nakkaamassa lautasen pöytään, tokaisi: "Eihän tässä mennyt kuin 13 minuuttia, oliko sulla sitten johonkin kiire?", ja kääntyi kannoillaan kuuntelematta vastausta.

Rento = tyly ja ylimielinen palvelu.

Menemmekö toisen kerran? Tuskin.

Rento ravintola #2

Heinäkuu 2011. Lounas eräässä Turun kehutuimmista ravintoloista, jota myös markkinoidaan rennolla palvelulla. Seisomme oviaukossa ihmettelemässä, mihin voimme istua, sillä paikka näyttää täydeltä. Tarjoilijat parveilevat salissa, eikä ketään tunnu kiinnostavan, että oviaukossa seisoo kaksi asiakasta. Lopulta meidän jälkeen ravintolaan tuleva asiakas kehottaa, että menemme itse etsimään pöydän peremmältä.

Ensimmäinen kosketuksemme tarjoilijoihin oli, kun eräs heistä tuli kysymään, mitä ottaisimme. Pöydissä ei tosin ollut lounaslistoja, joten menu olisi pitänyt osata selvittää itsenäisesti jostain muualta.

Ruoka oli kyllä oikein maukasta, mutta ruoan jälkeen yritimme ottaa yhteyttä tarjoilijaan kahvitilausta varten. Tarjoilijoita vilisi pöytämme vierestä jatkuvasti, sillä istuimme suoraan keittiön ikkunan vieressä. Yksikään heistä ei luonut katsettakaan meihin päin, vaikka yritimme saada heihin katsekontaktia ja viittoa heille.

Lopulta jouduin korottamaan ääntäni, jotta saisin tarjoilijan huomion. "Anteeksi, ehtisitkö käymään täällä?", on kysymys, jota ei haluaisi joutua esittämään tämän tason ravintolassa.

Maksaessamme laskua, luettelimme kassalle, mitä olimme syöneet. Ihmettelimme, kun jälkiruoaksi nauttimistamme cappuccinosta ja espressosta ei veloitettu mitään. "Niin, ne kuuluvat lounaan hintaan", kassaneiti ilmoitti. Jaa jaa, eipä kukaan muistanut kertoa, joten olisimme voineet lähteä ilman niitä, ja kyllä ainakin minusta olisi ollut kiva tietää, että ne sisältyvät lounaan hintaan.

Rento = ylikiireinen ja välinpitämätön palvelu.

Menemmekö toiste? En usko.

(Hieman erikoista oli palvelu myös toisessa turkulaisessa tasokkaassa ravintolassa, jonka kuvauksessa sana rento esiintyi heti ensimmäisenä.)

Rento ravintola #3

Trendikäs ja rento kuppila Helsingissä, tarjoaa keittoja ja muita kevyitä lounasannoksia. Kassakoneen takana seisovaa miestä ei voisi vähempää kiinnostaa kertoa ruokalistan sisällöstä. "Ottaisin annoksen X", sanon. "Sitä ei ole", saan vastaukseksi. "Jaa, no sitten tuo annos Y", yritän. "Joo, sekin on loppu". "No mitäs teillä sitten on?" joudun kysymään. Pyytäessäni vettä hän katsoo minuun sanomatta sanaakaan ja osoittaa sormella toiselle tiskille, jossa on vesikannuja. Ei näin.

Rento = eleetön ja olematon palvelu.

Menemmekö toiste? Ei, sillä paikkaa ei enää ole. Sama henkilökunta jatkaa kyllä samassa paikassa uuden ravintolan pyörittämistä. Ei kiinnosta kokeilla.

Rento ravintola #4

Rouva hämmästeli tuota ensimmäisenä kerrottua kokemusta Facebookissa, ja hänen ystävänsä kertoi omasta käynnistään eräässä toisessa samalla kadunpätkällä sijaitsevassa ravintolassa. Siellä lapselle ei suostuttu järjestämään istumapaikkaa, sillä lapsi ei syönyt ravintolassa.

Tarkistin ravintolan WWW-sivut. Kyllä, "rento" oli tämäkin ravintola.

***

Vastedes tämän R-sanan mainitseminen ravintolan kuvauksessa laittaa ainakin omat hälytyskelloni soimaan. Jos rennon ravintolan henkilökunta onkin koppavaa, välinpitämätöntä tai ylimielistä, valitsen mieluummin sen muodollisemman ruokapaikan. Sellaisen, jonka henkilökunta on koulutettu ottamaan asiakkaansa vastaan ystävällisesti. Rentous kun ei synny tarjoilijoiden vaatetuksesta, ravintolan sisustuksesta tai tavasta, jolla pöytä on katettu.

Eikä varsinkaan siitä, että kyseinen sana on mainittu ravintolan WWW-sivuilla.

Kommentit

Kyllähän noihin törmää. Pahinta mahdollista palvelua saa mielestäni kuitenkin Tampereelta. Olit sitten kaupassa, pankissa tai melkeen missä tahansa niin kaikki ovat Evvk naamoilla liikenteessä. Turkukin on Tampereeseen verrattuna palvelualtis paikka. Oikeasti hyvää palvelua olen kuitenkin saanut vain Savossa (en ois joskus uskonut, että Savossa on minusta jotain hyvää :) )

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Onko suomessa ollenkaan sitten sellaista ravintolaa tai kahvilaa joka on nimenomaan tarkoitettu perheille. Olisi kunnon leikkipaikka, paljon syöttötuoleja, vaunuparkki, loistava hoitopiste ja vaikkapa imetyshuone? Siis ns. tasokkaampaa ja RENTOA :D

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Lapsiperheille voin omasta kokemuksesta suositella (tosin meillä ei enää vaunuja) Pihatonttua Helsingissä Eerikinkaudulla. Leikkinurkkaus. Ei ihmeellinen, mutta on kuitenkin. Useimmissa keskustan paikoissa ei ole. Palvelu on ollut aivan ok, myös lapsille. Ruoka on loistavaa 1-6v 3€ ja 7-12v 6€. Ruokana voi valita lapselle lohta, kanapihvin, lehtipihvin ja perunat oman maun mukaan, Vihreää on ja se on sellaista perusjuttua, jota lapsi syö. Hinta-laatusuhde loistava. Myös vanhempi löytää ihan ok sapuskaa. Minä ja 2 lasta (4v ja 6v) lounas 14,50€. Mielestäni ei paha. Kerrankin lautanen lasten jäljiltä tyhjä.

Palvelu on ok, ei ainakaan omalle kohdalle ole osunut töykeää tarjoilijaa. Tarjoilijat hieman vanhempia...oisko siinä se syy?

Kristaliina
Puutalobaby

Onkos teillä muuten koskaan tullut esiin sellainen ajatus, että palvelu olisi erilaista silloin, kun Rouva ja tyttö ovat kaksistaan/toisten äidillisten kanssa ravintolassa vs. sinun kanssasi ravintolassa?

Mulla on nimittäin nyt useamman kerran eri ravintoloissa/kahviloissa käynyt niin, että äiti-lapsi-porukassa on tuntenut olevansa ei-niin-toivottu ravintolavieras - vaikka ei olla aiheutettu (aina) edes kovin suurta häsellystä :)

Selvin esimerkki tästä on nyt kaksi kertaa samassa nepalilaisessa ravintolassa käynyt niin, että nais- ja vauvaporukassa saadaan todella nuivaa ja ylimalkaista palvelua. Mutta kun ollaan oltu useamman kerran liikkeellä perheen voimin (isä-äiti-lapsi), niin samat tarjoilijat ovat niin niin niiiiin hyväntuulisia ja kyselevät vauvan nimeä ja ikää, kertovat omista lapsistaan jne.

Tekee mieli alkaa boikotoida koko ravintolaa. Harmi vaan, että se on ollut meidän pitkäaikainen lemppari.

Mörri (Ei varmistettu)

Veikkaisin, että tuo Turun paikka on Mami. Siellä ainakin erikoiskahvi sisältyy lounaan hintaan-ihanaa. Itse olen paikasta tykännyt, vaikka se on aina tajuttoman täynnä ja tarjoilijoilla on kiire. En varmaan edes harkitsisi sinne menoa rattaiden kanssa, niin ahdasta siellä on. Palvelu on ollut ok joka kerta, mutta kiireen todellakin aistii. Turussa varmaan yksi lapsiystävällisimmistä paikoista on Pippurimylly.

PS: Jos haluatte ihanaa pitsaa Turussa, menkää Pizzariumiin! Miljöö ei ole kehuttava (Hansan food court), mutta pitsa on ihan mahtista.

heta margareta
Viinillä

Uu! Hullun jännää yrittää arvata ravintoloita... Kolmonen on ihan varmasti entinen Nolla! 

Mirkku (Ei varmistettu)

En tiedä mistä tää kotiseutu ylpeys kumpuaa varsinkaan ku harvoin käyn ravintoloissa mutta jos vielä uskallatte Turussa ravintoloihin mennä niin Kerttu (niin rantakerttu kun ihan tavallinen versio) ja Panini on kyllä paikkoja jotka on oikeasti rentoja ja iloisia.

BassBass (Ei varmistettu)

Hyvä juttu!
Vastikään oli näistä rrrrrrennoista paikoista puhetta, eli rento tosiaan tarkoittaa yleensä tekosyytä huonolle palvelulle.
Tampereella on Aleksanterinkadulla eräs pienehkö ravintola/pubi, jossa rentous on yhdistelmä näitä neljää mainitsemaasi. Viime kerralla kombinaatio oli niin ylirento, että jäi tältä erää viimeiseksi visiitiksi.

Ja niin, satasen lasku ei arki-illan syömisiltä kahdelta hengeltä ole minusta rento, joten ei palvelunkaan pitäisi olla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos vielä uskaltaudutte Turussa ravintolaan, niin suosittelen Le Porcia! Ranskalaista, ihanaa kotiruuan oloista ruokaa, kotoisa tunnelma ja ainakin omien ja kavereiden kokemusten mukaan aina todella lämmin palvelu :)

Vierailija/Ansku (Ei varmistettu)

Meillä on 5 ja 7v lapset jonka kans käydään syömässä usein. ensinnäkin noille on listalla vain lihapullia ja nakkeja.. Hmmm ei kovin ravintola ruokaa. Usein pyydänkin puolittamaan jonkun "oikean" annoksen, rentous huomataan siinä aletaanko tätä tekemään.. Ja leikkipaikkaa ei enää tarvita mutta useassa paikassa saa sentään värikynät ja jotain viihdykettä. meillä päin nousi jupakka ihan lehtiä myöten siinä saako viikonloppuisin lapset olla mukana ravintolassa ja miten myöhään tai teranssilla istumassa sivistyneesti kesän alkuilloista. Erästä perhettä kun ei enää palveltu klo 21 jälkeen ja pyydettiin poistumaan kun oli lapsia seurueessa. Siis tällänen välimerellinen meininki täällä..

Kaisuli (Ei varmistettu)

Hei, ettei olisi tuo ensimmäinen paikka Yrjönkadun Kitsch? Kokemukseni kuulostavat niin samanlaisilta. Sitä en ihan ymmärrä, mikset paljasta jutussasi ravintoloiden nimiä. Miksi haluat suojella niiden mainetta, jos kerran palvelu on noin ala-arvoista? Joukkoistamisen voima toimisi paremmin.

anna-liisa (Ei varmistettu)

Olis toooosi mielenkiintoista tietää, mistä ravintoloista on kyse. Turkulaisena sitä on jo heti sellainen puolustusasenne; me turkulaiset nyt vaan emme ole niin kamalan leppoisia...

Tommi K
Isyyspakkaus

 

Hyviä arvauksia Jenni L.MörriHeta Margareta ja Kaisuli. En ota kantaa, osuiko joku oikeaan vai ei. Jutun tarkoitus oli olla enemmänkin oivallus erikoisesta yhteensattumasta eikä varsinainen ravintolakritiikki. En siis suojele ravintoloita vaan itseäni, sillä en nyt halua lähteä keskusteluun siitä, onko oikein arvostella paikkaa yhden kokemuksen perusteella.

Kyllä me vielä annamme Turulle jonain päivänä uuden mahdollisuuden, ja Eeva Kolu lupasikin viime viikolla, että hän vie meidät sitten parhaisiin paikkoihin, kun sinne suunnalle eksymme :)

NinaMaria ja BassBass: Tampereen palvelukultuuri on itselleni edelleen jostain syystä melko tuntematon asia, vaikka olen siellä useamman kerran käynytkin. Yhden kerran söin aseman lähistöllä Ravinteli Berthassa, ja se kokemus oli kyllä tosi positiivinen.

Kristaliina: Kyllä, se on käynyt mielessä. Vähän niin kuin se, että äiti on vaunujen kanssa kaupassa "kaikkien tiellä" ja "tukkimassa kulkuväylät", mutta isä vaunujen kanssa on vain tosi liikkistä. En valita siitä ;)

Kiitos myös muille kommenteista ja ravintolavinkeistä.

Yksi lisäys vielä, jos tämä jäi jutusta epäselväksi: Lapsi ja vaunut olivat siis mukana vain ensimmäisessä tapauksessa. Seuraavat tapaukset (ml. Turun-reissu) ovat vanhempia, ajalta, jolloin ei ollut vielä tietoakaan lapsesta.

Elli1976 (Ei varmistettu)

Loisteessa (Sokoksen yllä) on todella iso ja hyvin varusteltu leikkipiste. Ja ainakin meidän kohta puolitoistavuotiaalle myös ruoka maistui, vaikkei erillistä lastenlistaa ollutkaan. Vaunuillekin löytyi hyvin tila. Ainoa miinus siitä, että ko. ravintolaan pitää olla pöytävaraus.

Tommi K
Isyyspakkaus

Elli1976: Pöytävaraus ei minusta kuulosta pahalta miinukselta :)

Eeva Kolu: En ota vieläkään kantaa suuntaan tai toiseen ;)

Laura Aa (Ei varmistettu)

Pakko todeta kuten Kaisulikin, että kokemus numero 1 kuulostaa täsmälleen Yrjönkadun Kitschiltä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielestäni voit aivan hyvin kirjoittaa ravintoloiden nimet tähän. Samoin kuin ravintolakritiikeissä, voi blogikirjoituksissa mainita huonosta palvelusta. Itsekin "rennoissa" ravintoloissa piipahtaneena haluan varoittaa muita ruoan ystäviä huonosta palvelusta. Tämä blogi olisi oiva väylä siihen. Ja kuka tietää, ehkä ravintolan omistajat kehottavat tarjoilijoita jatkossa ystävällisyyteen.

p.s. Kiitos miellyttävästä blogista. Lapsettomana olen yllättänyt itseni lukemasta äiti- ja (näköjään nyt myös) isäblogeja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hmm, mä ihmettelen kovasti tuota, kun joku moitti Tampereen palvelukulttuuria. Itse pääkaupunkiseudulta muuttaneena, täällä reilun kuusi vuotta asuneena, en ole saanut Tampereella IKINÄ huonoa palvelua missään muualla, paitsi S-market Pendoliinossa. Ja sielläkin kyse on vain yhdestä henkilökunnan jäsenestä. Muuten ravintoloissa, niin halvemmissa kuin vähän hienommissa, pubeissa, kahviloissa ja baareissa sekä kaupoissa olen saanut pelkästään ystävällistä ja miellyttävää palvelua. Johtuisikohan nuiva palvelu asiakkaan omasta asenteesta? Itse asiakaspalvelijana kyllä huomaan asiakkaan negatiivisen asenteen herkästi ja kyllähän se omaan fiilikseen jonkin verran vaikuttaa.

Kommentoi