Vasemmalla kädellä

Isyyspakkaus

Tähän syksyyn on mahtunut vähän kaikenlaista. Yksi niistä asioista, joista en ole täällä kertonut, liittyy oikeaan käteeni, joka jouduttiin yllättäen leikkaamaan.

Oikea kyynärpääni kipeytyi jo syyskuussa eräällä salireissulla niin pahasti, että jouduin jättämään salitreenit tyystin ja lepuuttamaan kättä.

Käsi oli vielä useamman viikonkin jälkeen niin kipeä, että siihen sattui jopa ulko-oven avaaminen ja lapselle vauhdin antaminen keinussa. Tilannetta ei auttanut lainkaan se, että pamautin saman kyynärpään vieläpä kahdesti ovenkarmiin niin, että toisella kerralla kyynärpäähän tuli avohaava.

Näytin kyynärpäätä lääkärille jo lokakuussa, ja siitä otettiin röntgen-kuvat. Lääkäri ei kuitenkaan nähnyt kuvissa mitään erikoista (Huoh...), ja kivun aiheuttajan kerrottiin olevan rasitusperäinen bursiitti eli limapussin tulehdus.

Kun käsi ei tullut kuntoon kahdenkaan kuukauden levon jälkeen, päätin kysyä asiasta ortopediltä. Hän näkikin samoista kuvista luupiikin, entesofyytin, joita oli itse asiassa kaksi, ja ne aiheuttivat sekä bursiitin että kivun.

Käsi vaatisi leikkauksen, ja koska toinen piikeistä sijaitsi syvällä, suositus oli tehdä se nukutuksessa. Jaa jaa. Onneksi työnantajallani on työntekijöilleen lisävakuutus, joka kattaa myös erikoislääkärikäynnit ja toimenpiteet yksityisessä sairaalassa, joten leikkaukseen pääsi hyvin nopeasti - vain kahdessa viikossa lääkärikäynnistä.

Leikkaus oli tänään, ja vamma oli itse asiassa oletettua pahempi. Toinen luupiikeistä (sentin mittainen!) oli tunkeutunut ojentajajänteen sisään, eli ei ihmekään, että käsi oli vähän kipeä.

Leikkaus vaati sekä luun hiomista että myös jänteen tikkaamista, joten lopputuloksena on viikon mittainen kyynärvarren liikutuskielto, kantoside ja kahdeksan päivän sairausloma. Ojentajaa saa alkaa käyttää taas kahden viikon päästä.

Minut tämä yllätti, sillä odotin vain tikkejä ja kipulääkettä.

Itse leikkaus oli helppo ja nopea. Se tehtiin päiväkirurgiana, ja olin valmis lähtemään kotiin jo neljän tunnin päästä leikkauksesta. Olin nukutettuna tunnin ja vetelin siihen päälle sikeitä vielä toisen mokoman.

Tämä oli ensimmäinen nukutukseni aikuisiällä, joten suhtauduin siihen mielenkiinnolla. Yllätyin, miten nopeasti nukutusaine vei tajun kankaalle. Muistan ajatelleeni, että "nyt pyörii päässä", ja seuraavan kerran havahduin leikkausosaston heräämössä.

Kylläpä sairaalassa tarjottu hyvin myöhäinen aamupala maistuikin hyvälle, sillä en saanut ennen leikkausta syödä tai juoda mitään. Ensimmäinen asia, jonka sanoin herättyäni hoitajalle, oli: "Kauhea jano."

Nyt yritän oikeakätisenä totutella käyttämään vain vasenta kättä ja pujottautumaan vaatteisiin niin, että oikeaa ei tarvitse taivuttaa. Aloitin harjoittelun heti HC-osastolta ja söin päivällissushit puikoilla. Voit käydä Instagramissa katselemassa tarkemmin, miten se sujuu.

Ulkona käynnit on minimoitava, sillä minulla ei taida olla yhtään takkia, jonka sisään käsi mahtuisi. Niin, tai Rouvahan taisi käyttää yhtä toppatakkiani odottaessaan tyttöä, joten käsi voisi mahdollisesti mennä sen sisään...

Mutta tulevalla viikolla kaikki tehdään vasemmalla kädellä. Hitaampaa se on, mutta kyllä tämä blogin kirjoittaminen joten kuten sujuu näinkin.

Pahoittelut jos teksti on normaalia kömpelömpää ja sisältää enemmän krijoitus, ja pilkkuvirheitä. (Heh.) Se on kuitenkin tehty kirjaimellisesti sillä vasemmalla kädellä.

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

Oo haastetta arkeen! 

Itse olen tähän 26 vuoden ikään mennessä kokenut vain humautuksen ja sekin oli mielenkiintoinen kokemus. Sain laskettua ehkä 10-9-8 ja sitten pimeni. Nukuin myös niin hyvin, etten muista yhtään hoitajan ekaa herättelykertaa. Toisella kertaa sitten jo havahduin, mutta taisin senkin jälkeen vielä torkahtaa hetkeksi. :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Tätäkin kutsuttiin "humautukseksi" mutta kyllä mulle kahden tunnin blackout on ihan hyvä nukutus.

Hetti
Hettinen

Nostan kyllä hattua, että olet vasurilla jaksanut kirjoittaa tämän ;) Onneksi vakuutukset ovat olemassa, julkisella puolella varmaan edelleen jonottelisit oikeaa diagnoosia.. Hyvät paranemiset sinne! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos!

Pyjama
Pyjamapäiviä

Tsemppiä! Toivottavasti parani tällä yhdellä leikkauksella!

 

Tommi K
Isyyspakkaus

No todella! Odotan kovasti salille pääsyä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Missä sairaalassa leikattiin?

Tommi K
Isyyspakkaus

Töölön Mehiläisessä.

JenniHL (Ei varmistettu)

Pikaista paranemista!

Työpaikan vakuutukset on <3
Miehellä paukahti polvi rikki kun olin 8kk raskaana, ja saatiin koko homma hoidettua alta pois puolessatoista viikossa, siitä että kävi lääkärissä, magneettikuvissa ja sitten leikkauksessa.
Tietenkin se "vaimo on viimeisillään, voidaanko kiirehtiä" auttoi mutta joka tapauksessa, työpaikan sairasvakuutus on jee :)

JenniHL (Ei varmistettu)

Mjaah. Sydän muuttui joksikin mikä näyttää kirosanalta :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, Rouva ei ollut uskoa, kun kerroin, että tämä menee firman vakuutukseen. Ilman vakuutusta olisi joko pitänyt maksaa se pari tonnia omasta pussista tai odottaa leikkausta julkisella puolella kai jotain puoli vuotta... (Hatusta vetäistyjä arvioita molemmat.)

Kommentoi