Viikkoni vegaanina

Kaupallinen yhteistyö: Suomen evankelisluterialinen kirkko

Lupasin viime viikolla osana käynnissä olevaa Ekopaastoa sekä vähentää lihan syöntiä että kokeilla viikon verran vegaanista ruokavaliota. Jätin todella viikoksi kaiken eläinperäisen pois ruokavaliostani kokeillakseni, miten hyvin onnistuisin siinä.

IMG_1484.jpg

Kotona tiesin sen onnistuvan hyvin, koska syömme tavallisestikin paljon kasviksia. Rouva ottikin innolla vastaan haasteen tehdä ruoista vegaanisia.

Esimerkiksi ylläolevat täytetyt munakoisot nautimme sunnuntaina löydettyäni vihanneskaupan alekorista hieman kolhiintuneita munakoisoja.

Täytetyt munakoisot

Ainekset

  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • 1 sipuli
  • 1 varsisellerin varsi
  • 1 dl punaisia linssejä
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl pieniä kapriksia
  • mustapippuria
  • tuoretta korianteria

Valmistaminen

  1. Halkaise pestyt munakoisot pitkittäin ja tee sisukseen muutaman viilto
  2. Hiero sisukset oliiviöljyllä ja suolalla ja laita munakoisot 175-asteiseen uuniin leikkauspinta ylöspäin noin 40 minuutiksi paahtumaan, kunnes sisus pehmenee ja muuttuu kauniin ruskeaksi
  3. Munakoisojen paahtuessa tee täyte linsseistä: Kuullota hienonnettu sipuli ja varsisellerin varsi kattilassa ja lisää huuhdellut punaiset linssit, vesi, kaprikset ja mustapippuri. Keitä linssejä n. 15 minuuttia, ja tarkista suola
  4. Laita linssitäyte kypsien munakoisopuolikkaiden päälle, ja ripottele pinnalle silputtua tuoretta korianteria.

Tummat munakoisot voi syödä kokonaan, mutta näissä raidallisissa kuori saattaa olla paksumpi ja sitkeämpi.

* * *

Vegaanista ruokavaliota noudatettaneen usein eettisistä syistä ja eläinten oikeuksien vuoksi. Tämän ekopaaston kontekstissa huomio oli kuitenkin ensisijaisesti lihan syönnin ympäristövaikutuksissa ja siinä, että kasvissyönti kuluttaa luonnonvaroja vähemmän kuin lihan tuotanto.

Suomessa veden kulutus tuskin on suuri huoli, mutta mitä kuivemmilla seuduilla ollaan, sitä enemmän sillä on merkitystä.

Minulle huomautettiin myös siitä, että jollainhan kasviksetkin pitää lannoittaa, ja jos eläimiä ei kasvateta, tarvitsee myös enemmän keinotekoisia lannoitteita. Aivan aiheellinen huomio.

Mutta kohtuus kaikessa. Lihaa syödään nykyisin niin paljon, että vähempikin riittäisi, ja se koskee myös itseäni. Sen lisäksi, että lihan tuotanto on haitallista ilmastolle, liian runsas lihan syönti on myös terveysriski. Kun suositus lihan syönnille on alle puoli kiloa viikossa, suomalainen syö keskimäärin sen verran lihaa jo parissa päivässä.

Monilla meistä olisi todellakin varaa vähentää lihan kulutusta ja ajatella sen olevan enemmänkin muutaman kerran viikossa nautittava herkku kuin jokaisen aterian pääraaka-aine.

* * *

No mutta tuleeko siitä kasvisruoasta edes täyteen? Ja mitenkäs lounasravintoloiden lounaat?

Lounasravintoloiden tarjonta oli minullekin se suurin jännitys. Pidin runsaat kaksi vuotta sitten lihattoman lokakuun ja muistan silloin syöneeni todella usein melko mautonta ruokaa. Jotain on kuitenkin tapahtunut Keilaniemen lounasravintolatarjonnassa, sillä nyt kasvisruoat osoittautuivatkin todella maukkaiksi.

Ja seuraavissa kuvissa ei sitten stailauksilla hienostella.

Parhaat pisteet sai ravintola Keilalahden ranta (Keilaranta 5), jonka aasialaiset kasvisruoat olivat paitsi vegaanisia myös todella kivasti maustettuja. Esimerkiksi tämä tofu-bibimbap ja tofu-kookoskeitto olivat erinomaisia. Ja kun katsot kuvaa, ymmärrät varmaan, että en lähtenyt nälkäisenä ravintolasta.

IMG_8873.jpg

Myös oman toimitalomme alakerrassa oleva, vielä toistaiseksi ”Soup & Salad”-konseptilla toimiva ravintola tarjosi todella monipuoliset salaatit ja maukkaat vegaaniset kasviskeitot. Kun varsinainen keittiö aukeaa muutaman viikon sisällä, näemme millaista kasvisruokaa ravintolamme todella tarjoaa.

IMG_9095.jpg

Tofu on usein läsnä lounasravintoloiden kasvisruoissa, mutta käytetään niissä myös kikherneitä tai linssejä ja papuja kuten tässä Amica Let’s Playn (Keilaranta 17) lounasvaihtoehdossa viime viikolla.

IMG_8901.jpg

* * *

Erinomainen kasvisravintolavinkki on muuten vietnamilainen ravintola Sen Chay Hakaniemessä (Siltasaarenkatu 3). Ravintolan kaikki ruoat ovat vegaanisia, ja olemme syöneet useamman kerran heidän raikkaita riisipaperiin käärittyjä kesärulliaan.

Tällä kertaa hain mukaan myös kevätrullia, udonnuudeleita ja höyrytettyjä riisipaperikääryleitä. Aivan älyttömän hyvää, ja kyllä minä voisin näillä ruoilla kääntyä vegaaniksi. Ai niin, kasvisruokia saa syödä, vaikka söisi myös lihaa!

IMG_8907.jpg

Mitenkäs on, näyttääkö siltä, että kasvissyöjät joutuvat jotenkin näkemään nälkää?

* * *

Hauskin kokeilu oli viikon aikana, kun kokeilin tehdä itse cashewpähkinä- ja kauramaitoja. 

IMG_1509.jpg

Löysin ohjeet vanhasta Kiitos hyvää -blogin postauksesta. En tosin käyttänyt blenderiä vaan sauvasekoitinta tähän malliin:

Cashewpähkinämaito

  1. Liota 2 dl cashew-pähkinöitä yön yli. Huuhtele ja kaada liotusvesi pois
  2. Laita pähkinät kannuun ja lisää 1/2 l vettä, ripaus vaniljajauhetta, ripaus suolaa ja hieman hunajaa (jonka vegaanit varmaan korvaisivat sokerilla)
  3. Sekoita sauvasekoittimella ja siivilöi esim. harsokankaan läpi
  4. Käytä jäljelle jäänyt mäski ruoanlaitossa tai sekoita vaikka jogurttiin.

Kokeilin siivilöimistä sekä harsolla että pienellä metallisiivilällä ja totesin, että minun kokeisiini metallisiivilä tuotti aivan riittävän hyvän lopputuloksen.

Kuvan juoma on muuten kauramaitoa, ja siinä kelluvat mustat pisteet vaniljajauhetta. Kaurahiutaleista tehty kauramaito on edullisempi vaihtoehto, mutta cashewmaito maukkaampi.

IMG_1516.jpg

* * *

Vegaanisuus siis onnistui erittäin hyvin.

Kerran otin palan suklaata käteen mutta palautin sen takaisin kulhoon. Toisen kerran kaadoin vahingossa maitoa kahviin ja päätin jättää sen juomatta. Ainoa lipsahdus oli, kun söin eilen yhden keksin, ja ymmärsin vasta myöhemmin, että se oli leivottu voilla. Annettakoon se anteeksi.

Mutta tiedätkös, mitä huomasin kaipaavani kaikkein eniten tämän viikon aikana? Se ei ollut todellakaan se liha – vaan juustot. Jääkaapissa oli ihanaa cheddaria ja lounasravintolassa halloumisalaattia. Ja Rouvan viikonloppuna aamiaiseksi paistama kananmuna näytti myös niin herkulliselta.

Kokeilu oli erittäin hauska, mutta pysyvästi vegaaniksi en ajatellut ryhtyä. Se ei silti tarkoita, ettenkö voisi vähentää lihansyöntiä ja syödä vastaavasti vielä enemmän kasviksia. Osana ekopaastoa lupasinkin pitää kaksi kasvisruokapäivää viikossa, ja se varmasti jatkuu vielä ekopaaston jälkeenkin.

* * *

P.S. Palataan muuten vielä yhteen vegaaniseen reseptiin ensi viikolla, kun kerron kolmannessa ja viimeisessä Ekopaasto-postauksessani siitä, miten pyrimme estämään ruokahävikkiä ja käyttämään raaka-aineet mahdollisimman pitkälti hyödyksi.

 

https://www.facebook.com/ekopaasto

http://www.ekopaasto.fi/fi/etusivu/

puheenaiheet vastuullisuus hyva-olo ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.