Viisi vuotta ja 1414 postausta

Isyyspakkaus

Blogini täytti tällä viikolla viisi vuotta. Juhlapäivää vietettiin kaikessa hiljaisuudessa, sillä unohdin koko asian. Viisi vuotta on kuitenkin pitkä aika blogille, joten juhlapäivä olisi ansainnut tulla vähintään mainituksi. Onneksi vieläkään ei ole myöhäistä.

Tästä se alkoi vuonna 2012

Yllä oleva postaus on tämän blogin ensimmäinen. Tämä postaus on puolestaan numero 1 414. Lukijoita blogilla on ollut Google Analyticsin tietojen mukaan viiden vuoden aikana yli miljoona ja sivulatauksia kuusi miljoonaa. Kuukausitasolla lukijoita on n. 30 000.

Hurjilta tuntuvat nämä luvut, kun ottaa huomioon, että koko blogin pitäminen alkoi vain hetken mielijohteesta ja tarkoitus oli kirjoittaa silloin tällöin, ehkä pari - kolme kertaa viikossa.

Lukijamäärän lisääntyessä kahden postauksen viikkotahtini muuttui kuitenkin tiheämmäksi, ja pian huomasin päivittäväni blogia jopa kuudesti viikossa.

Blogin aihepiirit ovat pysyneet yllättävän muuttumattomina alusta asti. Lapset, perhe, ruoka ja matkat ovat olleet läsnä jo aivan ensimmäisissä postauksissakin, mutta kausivaihtelua tietty on. Blogin nimestä huolimatta suurin osa postauksista koskee aivan muita asioita kuin isyyttä tai lapsia. Lapsi ei muuten aivan alussa esiintynyt blogissa kasvoillaan, mutta myöhemmin luovuin tästä rajauksesta. Lasten nimet olen kuitenkin pitänyt poissa blogiteksteistä. Alussa kirjoitin räväkämmin ja kantaaottavammin, mutta koettuani muutamat paskamyrskyt päätin pitää jatkossa kieleni keskellä suuta ja keskittyä positiivisiin aiheisiin.

Kaupallisuus ja blogilla ansaitseminen eivät olleet koskaan syy perustaa blogia, vaikka ajattelinkin, että olisihan se kivaa, jos harrastuksesta saisi vielä jotain pientä sivutuloa. Lukijamäärien kasvu sai minut kuitenkin ymmärtämään, että blogilla olisi myös kaupallista potentiaalia. Kokopäiväisestä bloggaajan urasta en ole kuitenkaan koskaan haaveillut.

Vuoden 2013 alussa siirryin pyynnöstä Lilyn sopimusbloggaajaksi. Sovimme pienestä kuukausikorvauksesta ja mahdollisuudesta saada lisätuloja kaupallisilla sisältöyhteistöillä. Käytännössä näitä yhteistöitä oli alussa hyvin vähän, minkä luulen johtuvan ainakin osittain siitä, että blogini oli - ja on edelleen - aikamoinen outolintu muuten naisvaltaisessa ja itseäni keskimäärin nuoremmassa skenessä.

Sittemmin sopivia yhteistöitä on löytynyt kivasti, mutta mainosten määrä on pysynyt silti maltillisena. Minun ei ole pakko lähteä mukaan yhteenkään kampanjaan, ja jokaisesta maksetaan erikseen sovittu kertakorvaus. Joissain toisissa blogeissa paljon puhuttanutta ilmaista tavaraa en saa blogin kautta juurikaan, ja kehotan aidoista kaupallisista yhteistöistä kiinnostuneita tahoja olemaan yhteydessä A-lehtiin ja sopimaan kaupalliset ehdot heidän kanssaan. En ole nähnyt tarpeelliseksi perustaa omaa yritystä blogin palkkioiden laskutusta varten vaan teen hommat A-lehdille verokortilla. Blogissa on nykyisin kaupallisia yhteistöitä keskimäärin muutaman kerran kuukaudessa, mutta vaihtelua kuukausien välillä on paljon. 

Täytyy sanoa, että vaikka tulojen saaminen bloggaamisesta ei ollut syy perustaa blogia, jossain vaiheessa siitä tuli syy jatkaa harrastusta. On myönnettävä, että viiteen vuoteen on mahtunut myös niitä hetkiä, kun kirjoittaminen on tuntunut vaikealta ja liikaa aikaa vievältä ja olen harkinnut koko homman lopettamista. Sitten olen kuitenkin ajatellut, miten paljon aikaa ja vaivaa olen jo nähnyt blogin eteen, ja päättänyt, että ei sitä kaikkea kannata vielä heittää hukkaan. Ja sitten jostain on löytynytkin uutta intoa ja uusia aiheita, joista kirjoittaa.

Postausten määrät ovat vaihdelleet kausittain. Kun siirryin sopimusbloggaajaksi, minulla oli alkuun sovittu postausten vähimmäismääräksi 23 postausta kuukaudessa eli 5 - 6 postausta viikossa. Se alkoi tuntua liian raskaalta, joten jossain vaiheessa sovimme, että postausten määrää vähennetään 18:aan eli 4 - 5 postaukseen viikossa. Joskus syksyllä 2015 sekin alkoi tuntua liialliselta, ja pohdin jälleen vakavasti, mitä tekisin blogin kanssa. Olin jopa aikeissa lopettaa, mutta sittenpä saimmekin tietää toisen lapsemme tulosta, ja sain erittäin hyvän syyn jatkaa blogin pitämistä.

Postausten määrä oli kuitenkin suuri kysymysmerkki, sillä sen neljäkin postauksen aikaansaaminen tuntui monesti vaivalloiselta, ja tein sitä usein jopa yöunien piikkiin. Keskustelin aiheesta mm. WTD-Natan kanssa, ja hänellä oli minulle hyvin silmiä avaava neuvo: on parempi tehdä pieniä postauksia useammin kuin isoja postauksia harvoin. Esimerkiksi joltain matkalta ravintolavinkkejä voi postata aivan hyvin matkan jälkeenkin ravintola kerrallaan ja sitten vasta myöhemmin tehdä iso koostepostaus, johon kerää parhaat palat ja lempparit.

Mitä siis tein? Sen sijaan, että olisin vähentänyt kirjoitusten määrää, ratkaisin motivaatio-ongelmani alkamalla kirjoittaa vuonna 2016 joka päivä. Aivan paria poikkeusta lukuunottamatta postasin viime vuonna uuden jutun päivittäin, ja vuoden postausten kokonaismäärä oli 361. Havaitsin, että kun kirjoittaa useammin, tekstiä syntyy helpommin. Ja kun postaa joka päivä, antaa itselleen myös luvan postata aivan jostain pienestäkin asiasta. Jokaisen postauksen ei tarvitse olla spektaakkeli.

Sovimme vuosi sitten myös uudesta palkkiomallista Lilyn kanssa. Sen sijaan, että saisin kiinteää kuukausikorvausta, palkkioni on nyt sivulatausperusteinen, ja voin itse päättää, minkä verran postaan tai olen postaamatta.

Postaaminen joka päivä oli tavallaan helppoa, mutta silti niin aikaa vievää, että tänä vuonna olen päättänyt harventaa tahtia. Olen luvannut itselleni, että en aio enää tehdä postauksia yöunien piikkiin ja jos jonain iltana en ehdi kirjoittaa, seuraavana päivänä ei tule postausta. Enkä tunne siitä minkäänlaista huonoa omaatuntoa.

Blogin pitäminen siis jatkuu edelleen, ja blogin painotuksissa ei ole nähtävissä muutoksia tällä kuudennella tuotantokaudella. Kevään tullen nähdään enenevässä määrin postauksia puutarhamökiltä, ja lähiaikoina paljastan lisää uudesta kirjaprojektistamme, joka tulee näkymään blogissakin runsaasti vuoden mittaan.

Kiitos, että olet mukana!

Kommentit

MillaP (Ei varmistettu)

Ensinnäkin onnea 5-vuotiaan blogin johdosta! Muistan löytäneeni blogiin melko alkutaipaleella, tyttö ei ollut siinä vaiheessa vielä syntynyt. Minulla ei ole edes lapsia, mutta silti odotan aina innolla uusia postauksia. Laadukasta bloggausta ja urbaani elämäntyylinne kiehtoo - ja tyttönne varsin valloittava persoona!

Ainoa asiat mistä en blogissa pidä ovat yhteistyöpostaukset, mutta en siis pidä niistä missään blogissa. Aika iisillä otteella olet kyllä yleensä niitäkin käsitellyt, vaikkakin tämä viimeisin näkkäripostaus sai kyllä kulmat kohoamaan aika lailla, sillä se oli jotenkin niin hämmentävän läpinäkyvää.

Mielenkiintoista oli kuulla näistä sopimuksista, vaikka lisääkin! Juuri kukaan bloggaaja kun ei kerro näistä sopimuskuvioistaan, joten pointsit avoimuudesta! Bloggaamisesta saatava palkka ja sen määrä ei itseä kiinnosta, mutta uutta tietoa mulle tuollaiset postausten määrään perustuvat sopimukset. Onko niissä postauksissa silloin mitään ns. laaturajaa/-tarkistusta Lilyn (tai muun toimijan) puolelta vai saako mennä omantunnon mukaan ja halutessaan vaikka siitä missä aita on matalin, kunhan vain postausmäärä on se sopimuksissa sovittu? Entä jos ei pysy sopimuksessa, vähennetäänkö automaattisesti sovitusta palkkiosta vai katsellaanko sitä jonkin aikaa ja sitten tarvittaessa irtisanotaan sopimus, jos ryhtiliikettä ei tapahdu?

Pyjama
Pyjamapäiviä

Komppaan MillaP:tä. Tosi mukava lukea, kun kerrot avoimesti millaisella sopimuksella kirjoitat. Monessa suhteessa kiinnostavaa. Kiitos!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos sinulle! Ja eipä kestä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Postausten laadun suhteen ei ollut sovittu mitään eksplisiittisesti, ja oletus oli, että laatu pysyy sellaisena kuin sopimuksen tekohetkellä. Laadun määrittely on myös kovin vaikeaa. Laadukas juttu voi olla pitkä pohdinta jostain yhteiskunnallisesta aiheesta tai vain yksi harkittu kuva kuvateksteineen. Kyllä lukijamäärät kertovat sitten pidemmän päälle, onko sisältö kiinnostavaa vai ei. Jos olisin jäänyt jonain kuukautena alle postausten sovitusta määrästä, ei minulta olisi vähennetty palkkiosta mitään, mutta pidemmän päälle varmasti Lilystä päin olisi varmasti alettu kysellä asiasta. Tämä nykyinen malli on kuitenkin paljon selkeämpi ja motivoivampi, ja huomaan kirjoittavani enemmän ja vapautuneemmin, kun ei ole ns. pakko.

Sanna B
Sanna B

Onnea mahtavasta blogista!

Olen seurannut blogia ihan alusta asti (meidan esikoinen on 2 viikkoa teidan tyttoa nuorempi) ja on ollut todella mielenkiintoista seurata hyvin "meidanlaisen" lapsiperheen elamaa Suomessa. Ja on ollut uskomatonta huomata miten samanlaista se on kuin meidan - vaikka me olemme taysin toisella puolen maailmaa - ja miten samanlaisia ovat seka ongelmat etta ilon aiheet. 

Olemme todennakoisesti muuttamassa Suomeen taman vuoden lopulla ja aikomukseni on alkaa kayda lapi suosittelemiasi Helsingin ruokapaikkoja! :-) Can't wait!

Kippis seuraavalle viidelle vuodelle! ;-)

Sanna

Tommi K
Isyyspakkaus

Cheers! Hauska kuulla! Siitä tulikin mieleeni, että voisi olla paikallaan tehdä jossain vaiheessa jokin Top 10 -ravintolat -tyyppinen postaus tänne.

Sanna B
Sanna B

Ehdottomasti! Ja vaikka erilaisia top 10 listoja (top 10 lapsiperheelle, top 10 vanhempien treffi-illalle, top 10 burgerimestaa jne.). Ja jos ei ihan kymmenta saa kasaan, niin top viisi olisi myos kiva. Ja Tallinnan ja New Yorkin suositukset on myos laitettu muistiin. :-)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyviä ideoita, kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos laadukkaasta blogista ja tilaisuudesta seurata perheenne elämää sivusta sen verran kuin haluat kertoa. Blogista on bongattu reseptejä ja ravintolavinkkejä ("Isyyspakkauksetkin oli käyneet siellä ja tykänneet, mennään kokeilemaan" :D ) ja sen äärellä on liikututtu ja viihdytty. Oman vauvan myötä etenkin lapsiperhe-elämää käsittelevät postaukset kiinnostavat aina.:)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Ja tuo on muuten hyvä huomio: "sen verran kuin haluat kertoa". Se mitä näkyy blogissa on todella vain hyvin rajattu osa elämästäni, ja suurimman osan yksityisasioistamme pidän omana titetonamme :)

Justiina (Ei varmistettu)

Luen säännöllisesti blogiasi, vaikka omat lapseni ovat jo aikuisia eikä lapsenlapsia vielä ole. Todella mielenkiintoista lukea tämän päivän lapsiperhe-elämästä ja hiukan omasta elämäntavastani poikkeavasta elämästänne. Lisäksi se, että kirjoitat tosi hyvää tekstiä, tekee blogin seuraamisesta miellyttävää. Löysin blogisi, kun siitä/sinusta oli juttua jossakin muualla. Ahmin ensin putkiremonttiblogin alusta loppuun ja siirryin sitten lukemaan isyyspakkausta alusta asti ja sen jälkeen säännöllisesti, täytyypä melkein sanoa, että kun käynnistän koneen, katson ensimmäiseksi postauksesi. Jatka ihmeessä böogia, jos vain suinkin jaksat!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Tällaisten kommenttien jälkeen puhkuu aina uutta intoa :)

Kannukka (Ei varmistettu)

Onnea! Olen roikkunut lukijana remonttiblogin ajoista, jonka ansiosta keittiötämme koristaa 360-volt.com:in valaisin, kiitokset siitä ja monista muista remonttivinkeistä. Isyyspakkauksen lukijaksi siirryin luontevasti, oma tyttäremme saman ikäinen. Nykyään imussa pitävät Rouvan mahtavat ruokavinkit, matkapostaukset ja pienet arkielämän ylistykset. Kiitos näistä ja lisää samaa, pysyn taatusti linjoilla jatkossakin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Mahtavaa! Kiva kuulla!

Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)

Kiitos, että kirjoitat! Tästä jää myös upea muisto lapsillesi. Ajattele, miten kiva näihin on sitten palata, kun sulla on lapsenlapset sylissä. :)

Ja olenko jo sanonut tuhat kertaa, että tuo teidän poika on söpöin vauva maailmassa. Oikea velikulta!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ohhoh, mihinköhän tekstit kannattaisi säilöä, jotta ne olisivat vielä silloin saatavilla? Ja kyllä, poikamme on meistäkin maailman kaunein pieni mies!

Petra Johanna (Ei varmistettu)

Kiitos tästä blogista - ainoa blogi jota luen enää säännöllisesti Hertan blogin lisäksi. Lukemattomat on ne kerrat, kun huushollisamme on väännetty valkosipulimajoneesia Isyyspakkauksen ohjeella ja melkein yhtä monet on ne kerrat jolloin kavereita on opastettu googlamaan Isyyspakkaus ja valkosipulimajoneesi.
Jään odottamaan, mitä kuudes kausi tuo tullessaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Upeaa! Se on kyllä yksi luetuimmista ja haetuista jutuistani edelleen :D Kiitos siis Rouvalle siitä.

Tomi

Onnea! Blogisi aihepiirit eivät varsinaisesti kosketa omaa elämääni, mutta siitä huolimatta olen palannut lukemaan juttujasi tasaisin väliajoin. Kiitos siis hyvästä blogista! 

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Ja hauskaa, että sinäkin palasit takaisin Lilyyn. Ei ole liikaa miehiä näissä hommissa!

Lukija muilta mailta (Ei varmistettu)

Onnea merkkipäivän johdosta ja suuri kiitos, että olet jaksanut kirjoittaa! Blogisi on pitänyt usein seuraa yöherätysten jälkeen ja ketsuppinäkkileipää keittiössä järsiessä.

Tommi K
Isyyspakkaus

:D :D :D Kokeilepa myös näkkileivän dippaamista mansikkahilloon! :D

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Kiitos itsellesi! Teidän elämänne poikkeaa blogin perusteella omastamme aivan täysin, vaikka kaksi lasta n. neljän vuoden ikäerolla meilläkin on, mutta siitä huolimatta tämä on yksi suosikeistani ja niitä harvoja joita nykyään oikeasti aktiivisesti ja kaikki postaukset lukien seuraan. Kirjoitat sujuvasti, kuvat on just hyviä (ihan laadukkaita mutta silti arkisia eikä loppuun asti hiottuja stailauksia) ja aiheet on selkeästi rajattuja. Ja myös meillä tehdään säännöllisin väliajoin "isyyspakkausmajoneesia" :) Rouva on myös ehdottomasti mun ruoanlaittoidoli ja hänen Instagraminsa ihanaa seurattavaa (tosin siellä saa tähän aikaan vuodesta akuutin laskiaispullahimon....).

Mutta siis, kiitos tosiaan ja kiva kun kirjoitat!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos sinulle että olet lukenut blogia pitkään ja kommentoit juttuja! Rouvan ruoista kuullaan piakkoin enemmänkin! ;)

Murkinamasu (Ei varmistettu)

Löysin blogisi joskus silloin, kun remontoitu keittiötänne ja asuntoa. Meillä oli samaan aikaan remontti kesken, joten vaikka teimme toisistamme poikkeavia valintoja, niin oli kiva lukea projektistanne. Sen jälkeen taas sain ensimmäisen lapsen, joten lapsiaiheiset postaukset alkoivat kiinnostamaan. Pidän tästä blogista paljon ja kirjoitat hyvää tekstiä hienoilla kuvilla, joten toivottavasti saamme nauttia tästä vielä pitkään.
Ainoa toiveeni olisi, että vastaisit enemmän kommentteihin. Usein kommentointi jää pintapuoliseksi, kun vastausta ei saa tai vuorovaikutusta ei ole. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Yritetään jaksaa! :) Ja höö, pyrin kyllä nimenomaan vastaamaan kaikkiin kommentteihin :-o Mulla on vaan arkisin vain se max pari tuntia illassa blogille, joten joudun käytännössä priorisoimaan uusien postausten tekemistä ja vastaan kommentteihin sitten kerran viikossa yleensä viikonloppuna. Voi kyllä olla, että jos kommentti on tullut johonkin vanhempaan postaukseen, en muista vastata siihen, vaikka kaikki kommentit kyllä luenkin. Sitten on myös arvontapostaukset, joihin tulee niin paljon kommentteja, että tarvitsisin jo jonkun assistentin vastaamaan kaikkiin :D Mutta yritän olla vielä aktiivisempi kommenttien kanssa ja vastata niihin rivakammin, vaikka pari kertaa viikossa.

Kommentoi