Villiintyneet perennapenkit kesyyntyvät (+Viherpeukaloiden arvonta)

Isyyspakkaus

Viime viikonloppuna pääsimme ahkeroimaan puutarhamökillä toden teolla. Vanhempani hoitivat lapsia torstaista sunnuntaihin, joten saimme Rouvan kanssa yhdessä viikonlopussa aikaiseksi enemmän kuin normaalioloissa kokonaisessa kuukaudessa. Kaikkein akuuteimpien kasvihuone- ja kasvatuslaatikkohommien lisäksi ehdimme jatkaa myös villiintyneiden perennapenkkiemme kesytystä.

Hermostuin jo viime kesänä siihen, miten portilta mökille johtava käytävä alkaa loppukesästä muistuttaa viidakkoa, jonka läpi on raivattava tiensä. Massiiviset kuunliljat hipovat jalkoja toiselta puolelta, ja heinät, saniaiset ja muu pöheikkö rönsyävät laatoille toiselta.

Rouva perkasi jo aiemmin perennapenkkejä laattojen molemmin puolin ja hankkiutui eroon kasveista, joista emme pidä. Viime viikolla Rouva iski lapionsa kuunliljarivistöön ja kaivoi ylös osan niistä. Itse puolitin vielä jäljelle jääneet kuunliljat lapiolla ja kiikutin multapaakut kasveineen portinpieleen muiden puutarhureiden noudettavaksi. Kaivoimme ylös myös osan saniaisista, ritarinkannuksista ja jaloangervoista, jotka leviävät kuunliljojen tavoin hurjasti, sekä osan esikoista, joiden väristä Rouva ei pitänyt.

Kuunliljat eivät näyttäneet tästä harmistuneen, vaan muutama päivä myöhemmin näytti kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Emme kuitenkaan vain hankkiutuneet eroon vanhoista kasveista vaan myös istutimme uusia.

Olimme viime kesänä ihmeissämme siitä, että alkukesän tulppaaniloiston jälkeen, ennen syyskukkien kukintaa, puutarhassa ei kukkinut juuri mikään. Eli juuri siihen parhaaseen aikaan heinäkuussa, kun mökillä vietetään eniten aikaa, kukkapenkit loistivat vain vihreän eri sävyissä.

Vihermaton muuttaminen kukkaloistoksi on toki pidempi projekti, ja esimerkiksi valtava kielopenkki pitäisi kääntää kokonaan ylösalaisin ja puhdistaa vuohenputkista, mutta siihen ei juuri nyt ole resursseja.

Pääsimme kuitenkin istuttamaan jo nyt jotain uutta, kun sain Viherpeukaloilta postissa laatikollisen perennojen taimia. Lähetys sisälsi valkoisia ja vaaleanpunaisia sulkaneilikoita, fuchsian värisiä harmaakurjenpolvia, valkoisia kellopeippejä, valkoisia kyläkurjenpolvia, valkoista morsiusharsoa, vaalean violettejä neidonkurjenpolvia, vaalean violettejä tarhasyysvuokkoja ja valkoisia verikurjenpolvia.

Taimet tulivat pahvilaatikossa kotiin, ja ne olivat laatikossa lähetyspäivä mukaan lukien kolme vuorokautta ennen kuin pääsivät maahan. Taimien mullat tuntuivat lauantaina edelleen kosteilta, mutta jos niiden olisi pitänyt odottaa pidempään, niitä olisi ollut varmasti tarpeellista kastella.

Jotta muistaisimme vielä myöhemminkin, mitä istutimme ja mihin, dokumentoin istutuspuuhamme valokuvin ja kirjoitin suoraan kuviin, mitä penkkeihin on upotettu ja minkä kokoista ja näköistä kukkaa sieltä pitäisi nousta.

Tarhasyysvuokoille raivattiin tilaa saniaisten vierestä.

Neidonkurjenpolvet ja kellopeipit pääsivät esikoiden paikalle vattupenkkiin.

Kyläkurjenpolvet kasvavat nyt omenapuun alla, juhannusruusun ja syysleimujen välissä.

Valkoiset sulkaneilikat pääsivät käytävän viereen omenapuun alle.

Harmaakurjenpolvet ja vaaleanpunaiset sulkaneilikat reunustavat pionipenkkiä.

Morsiusharso kohoaa kuunliljojen ja vattupuskien välistä.

Ja verikurjenpolvet sijaitsevat portin jälkeen heti vasemmalla.

Nyt sitten jännitetään, mitkä kasvit juurtuvat, mitkä pupu ehtii syödä, mitkä kukkivat jo tänä kesänä ja mitkä selviävät ensi kesään!

Uudet perennat on saatu Viherpeukaloilta. Viherpeukalot järjestää myös 100 euron lahjakortin arvonnan. Voit osallistua arvontaan jättämällä alle terveisesi ja yhteystietosi viimeistään to 7.6.2018. Lahjakortin voi käyttää Viherpeukaloiden verkkokaupassa ja tilata sillä vaikkapa juurikin laatikollisen perennoja!

Palataan toisella kerralla kasvihuoneeseen ja kasvatuslaatikoihin.

Kommentit

annap (Ei varmistettu)

Ihana arvonta, mukana peukut pystyssä! Syysvuokot on ihania ja niille suotakoon holtiton leviäminen. Itse en ole kuukauteen uskaltanut perennan perennaa istuttaa, niin kuivaa on Keski-Suomessa. Toivotaan pikaisesti pitkäkestoista sadetta, ennen kuin perennapenkeissä kukat kuivuvat.

Kukkavarvas (Ei varmistettu)

No ehdottomasti mukana, paras arvonta!

Me ollaan tilattu monta vuotta taimet parvekkeelle Viherpeukaloilta. Kasvatan ensimmäistä vuotta kirsikkatomaatteja parvekkeella jossa ei ole lasitusta, toivottavasti tulee satoa eikä linnut käy nokkimassa parempiin suihin :)

oudidoudi (Ei varmistettu)

Ihana arvonta, ehdottomasti mukana! Meidänkin piha kaipaa jotain väriä perennoista. Lisäksi olen pitkään halunnut pihaan isoa maksaruohoa, kun se kukkii niin kauniisti loppukesästä. Vanhassa pihassa sitä oli ja vieläkin harmittaa etten tajunnut kerätä isoa kimpullista pistokkaita ennen muuttoa!

HennaMar (Ei varmistettu) http://hennamar.blogspot.fi

Mukana arvonnassa, perennoja ei ole koskaan liikaa

Petshkin (Ei varmistettu)

Oi ehdottomasti mukana arvonnassa! Viisivuotias poikaseni oli tänään pettynyt, kun ei istutettu mitään. Vielä olisi koloja paikattavaksi kukkapenkeissä.

El el (Ei varmistettu)

No nyt on kyllä kiva arvonta! Ihanalta näytti valikoima, valinnanvaikeutta saattais ilmetä.

Satuinkeri (Ei varmistettu)

Joka päivä metroilen tuon siirtolapuutarhan ohi ja ihailen. Oma parveke kyllä kaipaisi kukkia ja yrttejä kesäksi.

pt (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa, hyötykasveja pitäisi lisätä puutarhaan ja perennapenkissäkin olisi vielä tilaa.

Kaisa12 (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa! Terassille tarvisi vielä lisää ihania kukkia!

Kesäkukka (Ei varmistettu)

Mukana! Meidänkin perennapenkki kaipaisi päivitystä ja myöhemmän kesän kukkia tulppaanien ja pionien kukinnan jälkeen.

avaruuskenguru (Ei varmistettu)

Onpa kiva arvonta, mukana ollaan ehdottomasti! Minä en oikeastaan muita kukkia jaksa edes laittaa kuin perennoja. On kuitenkin vähän samoja ongelmia kuin teillä, eli narsissien, tulppaanien ja kielojen jälkeen ei kuki juuri mikään! Nyt on toki ihanaa, kun kaikki kukkivat ja omenapuissakin on hurjasti kukkia. Olispa kiva saada jotain uutta perennaa pihalle. :)

Viherpeukalo keskellä kämmentä (Ei varmistettu)

Oooh, mukana! Vihdoin on saatu takapihan päivitys liikkeelle, mutta vielä olisi paljon tehtävää ja tämä palkinto olisi kyllä erittäin tervetullut!

johannaemiliak (Ei varmistettu)

Toivottavasti mahdollisimman monet uusista kasveistanne säästyisivät kanien ruokailuilta ja saisitte nauttia kukkaloistosta läpi kesän! Mukana arvonnassa :)

AnnaMm (Ei varmistettu)

Seuraan teidän siirtolapuutarhaelämää instasta. Olette saaneet todella paljon aikaan tämän kevään aikana! Vau

yllätyspiha (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa! Olemme juuri muuttamassa rivitaloon, jonka tällä hetkellä ihanan villiä pihaa on tarkoitus kuitenkin vähän laitella.. Perennat kiinnostaa, mukava seurata miten teillä onnistuu.

jannna (Ei varmistettu)

Ihania kukkasia ja innolla odotan, mitä tulevan teidän puutarhassa odottaa!

Lahjakortti myös kiinnostaa.

Iida S. (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa ehdottomasti! Mun parvekepuutarha onkin (vielä) hieman ankea :D

Sari maalta (Ei varmistettu)

Terkkuja puutarhaan hurahtaneille! Asun itse maatilalla, jossa tilaa on (vähän liikaakin) vielä monille ja monille kukille, joten ehdottomasti mukana arvonnassa!

Ruokati (Ei varmistettu)

Puutarhahommailut on ihan parasta puuhaa ;)

Anne (Ei varmistettu)

Arvontaan mukaan, uusien kasvien kasvatusta olisi kiva kokeilla.

Ss1234567 (Ei varmistettu)

Fiksua tuo sähköinen dokumentointi, tuppaa ne lippulappuset aina hukkumaan. Osallistun arvontaan.

Maaritho (Ei varmistettu)

Juuri äsken pihalla katselin, että rinteessämme on edelleen enemmän rikkaruohoja kuin kasveja, joten siihen projektiin tämä palkinto sopisi loistavasti. Teillä on ihanan näköinen puutarha ja samat ongelmat kuin meillä; pikkulapsiperheessä ei ole liikaa aikaa puutarhanhoitoon.

anna s. (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa :) Olisi ihana päästä tilailemaan kukkasia :)

HennaH88 (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa, muutto uuteen omakotitaloon edessä meidän perheellä ja nyt tarvitsen marjapensaita, omenapuita ja monivuotisia kukkia.

Susku (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa. Ikävöin vieläkin yli vuosi sitten muutossa vanhaan pihaan jääneitä perennojani, lahjakortilla saisin korvattua ne :)

RiikkaSalonp (Ei varmistettu) https://www.instagram.com/salonpaeae/

Voi helskatti mikä arvonta! Olen muuttanut syksyllä maalle Helsingistä ja ensimmäistä kertaa oma piha jota on saanut laittaa. En pistäisi pahakseni, jos tänne saisi arvonnassa lisää kasveja vanhojen kaveriksi. Tai no vanhojen, kuukausi sitten istutettujen viereen.

MarjaKoo (Ei varmistettu)

Upea arvonta ja lahjakortilla saisi meidänkin pihaa ihan uuteen uskoon.

feline (Ei varmistettu)

Mukana! Meillä ei ihan noin komeaa puutarhaa ole, mutta kyllä ne kukkaset ihan parvekkeellekin kelpaisivat :)

hilu (Ei varmistettu)

Osallistun arvontaan!

Oletko muuten jo kuullut kuun vaiheiden huomioimisesta puutarhan hoitoon liittyen? Siinä on ihan mielenkiintoinen ilmiö, mikäli haluaa vielä vähän lisää haastetta aikataulutukseen. :)

annimaaria (Ei varmistettu)

Mukana! Pihassa odottaa yksi juuri tyhjäksi kaivettu kukkapenkki ;)

LeilaKaarina (Ei varmistettu)

Ihana arvonta! Mukana.
Kurjenpolvet ihanan kiitollisia, niistä varmaan on iloa teille keskikesän kukintaan.
Syysvuokkojen kanssa en onnistunut, joten mielelläni uusia hankkisin.
Toivotaan onnea arvontaan.
Kati

Projekti -30/2013

Tälleen ekana kesänä omassa pihassa panostan kesäkukkiin, mut ens keväänä voi olla et meillä multa pöllyää kun istutaan lisää kukkivaa perennaa meille. 

Katrin (Ei varmistettu)

Jes, kiva arvonta! Sain pari viikkoa sitten viljelypalstan ja rikkaruohot on kohta saatu kitkettyä, odottelen sitä vaihetta kun pääsen oikeasti istuttamaan jotain.. ihanaa kesää!

Vaeltajatar (Ei varmistettu)

Niin mukana! Omakotitaloon talvella muuttaneena wannabe viherpeukalo tahtoo päästä puutarhaan istuttamaan kasveja :)

EmmaEmiliaP (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa! Lahjakortilla ostaisin pihalleni pioneita! Ne ovat kukkamaailman suosikkejani eikä niitä voi koskaan olla liikaa mielestäni nyt pihalla 4 eri lajia ja väriä.

Iloista kesää puutarhamökille!

hilavitku (Ei varmistettu)

Mukana! Parvekkeelle tarvisi vielä vaikka mitä.

Nea H. (Ei varmistettu)

Oi ihana arvonta, ehdottomasti mukana. Itsellä juuri muutto edessä ja ensimmäistä kertaa pääsen hoitamaan myös pihaa joten lahjakortti tulisi tarpeeseen

Anu A (Ei varmistettu)

Hei, kiva arvonta:) Osallistun! Muutin juuri uuteen kotiin ja piha kaipaisi ehostamista:)

jaanaca (Ei varmistettu)

Kiva arvonta.
Pihaa ja parveketta on kiva laitella.
Tillipioni, vai kartanopioniko se on? Se on juuri kiinnostuksen kohteena.

HeidiÄs (Ei varmistettu)

Mä kans päädyin tekemään tuota kuvien ottamista ja niihin kirjoittamista mun viljelypalstalla, kun en tunnista monia sieltä löytyviä kasveja. Aina kun jonkun tunnistan tai joku käy kertomassa mikä se on, otan kuvan ja kirjoitan siihen tiedot, ja myös sen pitääkö hankkiutua siitä eroon. :D

Kiva arvonta, osallistun!

Sumo (Ei varmistettu)

Ensinnäkin täytyy todeta, että olette tehneet upeaa työtä. Puutarhatyöt ovat jotenkin rentouttavia verrattuna koneella istumiseen ja työasioiden pähkäilyyn. Omalla pihallani on yksi heinittynty seinänvierusta, joka kaipaa uudet mullat ja kukat. Ei vain ole nyt ollut rahaa irrottaa siihen, joten toivon että voitan ja saan sen laitettua vielä hienommaksi kuin naapurin. VitsiVitsi.

Jo_ (Ei varmistettu)

Mukana! Ja sit jännitetään, että tuoko arpaonni omalle siirtolapuutarhamökille työn täyteisen kesän ️

Tanjaah (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa, puutarhatyöt parhaita hommia kesällä!

Arvontaaan (Ei varmistettu)

Vakkarilukija, mutta täysin onneton puutarhaihminen ilmoittautuu mukaan arvontaan! o/
Instastoryt teidän mökin rempasta ja puutarhan kevättöistä on muuten tosi viihdyttävää seurattavaa, vaikka itseä tuo työmäärä hengästyttää jo katsoessa! :D

EevaM (Ei varmistettu)

Mukana! Itse vasta aloittelen viljelyä omalla parvekkeella. Teillä on upea puutarha.

Riikkanen (Ei varmistettu)

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää. Mukana ollaan!

TPJ (Ei varmistettu)

Mun siirtolapuutarhapalsta kaipaisi juurikin keskikesän kukkijoita ja väriä. Oispa hienoa saada lahjakortti kerta tuntuu että varsinkin keväisin voisi suoraan siirtää palkkansa puutarhamyymälään

llaurakoo (Ei varmistettu)

Huippu arvonta, joten tokihan olen mukana :) puutarhahommat kuuluvat kesään. Perennapenkissäkin olisi vielä tilaa uusille kukkasille :)

Arna / Cocoa etsimässä -matkablogi (Ei varmistettu) https://cocoaetsimassa.fi

Oi, onpa nättiä! Meillä on kesämaja siinä naapurissa Kivinokassa, mutta sinne ei saa istuttaa mitään. Mikä on ehkä onni, koska en ole kummoinenkaan viherpeukalo . Jos kuiten arpaonni sattuisi kohtaamaan, hankkisin jotain omalle kotipihalle naapureiden iloksi.

Pages

Kommentoi