MITÄ NE HÄÄT SITTEN MAKSAA JA MILLOIN NE MAKSETAAN?

Aa että ja aurinkoiset aamut! Naulattiin nimittäin tuossa taannoin meidän hääpaikka, niin kuin joku on jo saattanut huomata!

Meikäläinen tuulettaa tässä siksi, että hääpaikan lukkoon lyöminen avaa niin sanotusti pelilaudan taas monen kuukauden vatvomisen jälkeen. Meillä (mulla) on ajatustyö/valmistelut junnannut paikallaan monta kuukautta, koska haluamamme erittäin suosittu hääpaikka ei antanut edes alustavaa tarjousta päivämme järjestämisen hinnoista ennen tammikuun puoltaväliä. Paikka oli mun ehdoton suosikki, joten oma olo on ollut tässä vähän kuin kisaan valmiilla ravihepalla pilttuussa. PÄÄSTÄKÄÄ IRTI! Tässä onkin siis ennen tätä pitänyt pallotella muutaman eri vaihtoehdon välillä, mikä on ainakin itsellä kiristänyt ajoittain pinnaa. Maailman mahtavimpana kontrollifriikkinä mun pitäisi nimittäin saada koko ajan tietää mitä tapahtuu. Suunnitelman pitäisi todellakin olla suoraviivaisen selvä ja omissa näpeissä koko ajan.

Tässä onkin nyt melkein onnellisuustippa silmässä, kun saa kirjoittaa omasta intohimosta ja luultavasti maailman epäromanttisimmasta häihin liittyvästä asiasta: numeroiden pyörittelystä kululaskelmassa! :’) Paatuneena kauppatieteilijänä ja vannoutuneena Excel-nysvääjänä hääbudjetin laatiminen ja päivittäminen on yksinoikeutetusti mun vastuulla.

Kaikilla pareilla on varmasti jokin keskenään puitu summa, joka hääjuhlaan halutaan käyttää. Lisäksi on käsittääkseni myös joitakin erilaisia tapoja laskea hääbudjettia, esimerkiksi laskea kuluja pelkälle hääpäivälle ja siihen valmistautumiselle tai koko avioliiton solmimiselle. Olen kuullut myös, että jotkut eivät tee lainkaan laskelmia, koska ne eivät pidä kuitenkaan ja meno on villisti let’s go with the flow. Itse kuulun siihen kööriin, joka yrittää arvioida kulut mahdollisimman tarkkaan etukäteen = budjetoida.

Budjetin laatimista voi tietysti suorittaa eri tarkkuuksilla, mutta toki jos ei diggaile rahanmenoa koskevista yllätyksistä, tämä kannattaa tehdä mahdollisimman täsmällisesti kerätyillä ja laajoilla taustatiedoilla. Nyt kun meillä on varmaa, missä häämme pidämme, mun on helppo laskea, paljonko on loppusumma, niillä halutuilla hääjuhlamme muodostavilla osasilla.

image001.png

Mun kirjanpito alkaa jo huhtikuusta 2018, jolloin maksoin Kiiran ja mun oman kihlasormuksen. Laskutoimitukset puolestaan loppuu häämatkan viimeiseen maksuun, joka luultavasti on viimeinen suoraan häihin liittyvä kulu. Jos kuitenkin mietitään sitä suurinta panostusta, eli hääpäivän järjestelyitä, niin kuluja voi jaksottaa tietyllä tavalla. Kaikkien meidän valmistelut on varmasti tapauskohtaisia, mutta karkeasti jaoteltuna hääpäivän kulujen maksamisen rakenne on usein tämä:

  • Varausmaksut paikasta, valokuvaajasta ja esim. cateringistä: vuoden – 6kk ennen hääpäivää, noin 20%
  • Esim. mekko, korut, bändi/+DJ + häämatka: 6 kk – 3 kk ennen hääpäivää, noin 15% + häämatkan kulut
  • Esim. puku, hotelli hääyötä varten, häissä tarjottavat juomat, vihkisormukset: 3 kk – 1 kk ennen hääpäivää, noin 20%
  • 1. erä hääpaikan loppulaskusta, 1. erä valokuvaajan loppulaskusta, kampaaja ja muut hääpäivän valmistelut: 1 kk – 0 päivää hääpäivään, noin 20%
  • 2. erä hääpaikan loppulaskusta, 2. erä valokuvaajan loppulaskusta: 1 – 1,5 kk hääpäivän jälkeen, noin 25%

Laadin tän meidän oman hääpäivän ja parin muun jo naimisiin menneen parin haastattelun perusteella. Suurin yksittäinen ”erä” tulee siis oikeastaan maksettavaksi vasta hääpäivän jälkeen. Ja jos nykytrendin mukaisesti saa häävierailta lahjoja rahan muodossa, niillä on helppo kuitata osa juhlien kustannuksista.

Pääsääntönä on helppo tässäkin todeta, että on aina hyvä laatia budjetti yläkanttiin. Tässäkään asiassa pessimisti ei todellakaan pety, vaan jos käy niin onnellisesti, että rahaa meneekin vähemmän niin silloin voi vain taputtaa itseään sukkanauhalla olalle ja olla omiin tapahtumanjärjestämistaitoihin enemmän kuin tyytyväinen! Itsestään selvää tietysti myös, että mitä aiemmin suunnittelun aloittaa ja tarkemman suunnitelman laatii, sitä vähemmän tulee stressiä juhlien järjestämisestä ja kulujen kuittaamisesta!

 

-Eetu

Ps. Häät maksaa rahaa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *