Miksi lukea vanhoja kirjoja?

 

vanhatkirjat3.jpg

 

Näin julkilukijana joutuu aika ajoin selittelemään paitsi lukemiensa kirjojen määrää myös laatua. Yhtäältä ihmisiä kiinnostaa, miksi kirjablogeissa luetaan vain uusia kirjoja, kun taas toisaalta jotkut ovat hämmästelleet, että miten luet vanhojakin kirjoja, en minä vaan jaksaisi. Lukijasta siis riippuu, mihin huomio kiinnittyy ja mitä tulee ihmetelleeksi. 

 

Minusta kirjablogit edustavat pääosin hyvin tavallista lukemista, tai sellaista, miksi itse miellän normaalin lukemisen: melko suunnittelemattomaksi poukkoiluksi kaikenikäisen ja kaikenlaisen kirjallisuuden keskellä. Haluan seurata kirjakenttää ja uutuustarjontaa, mutta en mitenkään voisi luopua vanhoista kirjoista (”vanhalla kirjalla” tarkoitan nyt kaikkea ei aivan viime vuonna ilmestynyttä). 

 

Vanhoja kirjoja kannattaa nimittäin harrastaa monesta syystä:

 

Klassikot ovat ainakin yleissivistäviä, jos eivät kirjallisesti kiehtovia. Ja monet ovat sitäkin. Suomalainen realismi on vanhuudestaan huolimatta ajatonta ja monet ulkomaiset klassikot tiiliskivikoostaan huolimatta mukaansa vieviä ja monesti yllättävän romanttisia ja jännittäviäkin, kuten tämän kevään ”leffakirjat” Anna Karenina ja Kurjat.

Kun kirja tai ainakin sen kirjoittaja tai genre on jo ennestään tuttu, kirjan ääreen voi asettua levollisin mielin: tutun kirjan ääressä on hyvä rauhoittua. Usein ennestään tuntematonkin vanha kirja luo nostalgisen ja hassulla tavalla romanttisenkin olon. Tämä pätee muihinkin kuin esim. vanhoihin tyttökirjoihin tai omiin lapsuuden suosikkeihin.

Lapsuuden suosikeissa on usein se mukava puoli, että niitä lukiessa on lohdutettu olo – vaikkei olisi edes ajatellut tarvitsevansa lohtua.

Vanhan, tunnetun kirjan lukeminen on kiinnostavaa. Usein teoksesta on lukemaan ryhtyessään muodostanut jo jonkinlainen kuvan ja omaa käsitystään voi sitten peilata kritiikkeihin tai mielipiteisiin. 

Hyvä tarina ei koskaan vanhene.

Lukeminen ei ole suorittamista. Kirjapoukkoilu on sallittavaa ja suotavaa.

Kirja ei ole kertakäyttötuote, vaan ansaitsee tulla luetuksi moneen kertaan joko yhden ja saman tai monen eri lukijan toimesta.

Kun lukee jo tutun kirjan uudelleen, tunne on samanlainen kuin jos ystävä kertoisi yllättävän jutun: lukukokemus on aina sekä tutun turvallinen että jotain uutta tarjoava.

Kirjat ovat parhaimmillaan aitoa ajankuvaa ja auttavat hahmottamaan mennyttä. Tiedättehän sen sanonnan menneisyyden ja tulevaisuuden ymmärtämisestä.

Maailmassa on niin paljon kaikenlaisia kirjoja, että olisi hullua keskittyä vain uusiin teoksiin.

Vanhat kirjat ovat salaperäisiä. Kuka mahtaa olla omistanut tai lukenut tämän ennen minua? Joskus kirjasta löytyy vihjeitäkin siitä: 
 

– ja minä kuolen onnellisena tietäessäni, että jätän sen jälkeeni jollekin toiselle joka rakastaa sitä. Sirottelen siihen himmeällä lyijykynällä tehtyjä merkintöjä ja näytän siten parhaat kohdat vielä syntymättömälle kirjanystävälle.

 

Oikein vanhat kirjat ovat kauniita ja korvaamattomia, niiden esinearvo on suuri:

 

Kirjat tulivat turvallisesti perille, ja Stevenson on niin hieno teos, että se saattaa minun appelsiinilaatikoista kyhätyn kirjahyllyni häpeään. Minua melkein pelottaa käsitellä niin pehmeitä pukinnahkakansia ja paksuja kermanvalkoisia sivuja. Amerikkalaisten kirjojen kalmanvalkoiseen paperiin ja pahvisiin kansiin tottunut kun olen, en koskaan tiennyt, että kirjaa olisi tällainen ilo koskettaa.

 

Sitaatit ovat kirjanystäväystäväni antamasta viehättävästä vanhasta (!) teoksesta,  Helene Hanffin kirjeromaanista Rakas vanha kirja (ilm. 1970, suomeksi Karisto, 1982). Kuvissa taas on sukumökkimme kirjahylly. Siinä ei ole juuri yhtään sellaista kirjaa, jonka oikeasti haluaisin lukea, mutta kyseessä on silti eräs elämäni kirjahyllyistä. Onhan sen hyllyillä vanhoja, kauniita, nostalgisia, suvustamme ja sen aatteista kertovia, ajankuvaa avaavia ja jokakesäisestä tuijottelusta tutuksi tulleita teoksia. En voi kuvitellakaan uutuuksia tällaiseen kirjahyllyyn. 

 

vanhatkirjat1.jpg

Kulttuuri Kirjat

Outi Rinne: Raakaruoka-aika! Herkkuja ilman hellaa ja uunia

raakaruoka-aika.jpg

 

Viime aikoina on ollut miltei mahdoton välttyä termiltä raw food eli raakaruoka. Jopa minun kaltaiseni ei-niin-ruokahifisti on huomannut, että puhtaat kasvisraaka-aineet ja niistä ruoan laittaminen esim. marinoimalla, kuivattamalla tai hapattamalla ovat nyt suosittuja. Tartuin vastikään ilmestyneeseen kotimaiseen raakaruokakirjaan, Outi Rinteen Raakaruoka-aikaan, ensi sijassa uteliaisuudesta: olisivatkohan ohjeet kovin hankalia, kirjan sävy paasaava tai muuten idealistinen? Vai sittenkin, olisiko tästä keittokirjaksi ihan arkikäyttöön ja normaaliin elämään?

Ilokseni voin sanoa, että Rinteen kirja on hyvällä tavalla tavallinen ja pääsee arkikäyttöön ainakin meidän (kasviksia ja ylipäätään puhtaita makuja, laktoosittomuutta ja etenkin gluteenittomuutta suosivassa) keittiössämme. Rinne ei paasaa eikä muutenkaan tuputa ajatuksiaan tai sen suurempaa ruokafilosofiaa, hän vain jakaa suosikkiohjeitaan ja kertoo omista raakaruokakokemuksistaan. Kirjan yleisote on rento ja mutkaton, kokeilemaan kannustava. Ja aiheena raakaruoka on minusta kyllä kiinnostava – onneksi Rinne tekee aiheesta helposti lähestyttävän.

Kirjan pääpaino on luonnollisesti ruokaohjeissa ja niitä onkin ilahduttavan paljon, eri vuodenajoiksi ja kaikiksi mahdollisiksi ruokalajeiksi. Omalla pihallamme rehottaa sen verran raparperia, että ajattelin testailla raakaruokaraparperikeksejä. Monta muutakin houkuttelevaa ohjetta löytyi, kuten erilaisia makeita kastikkeita, jotka maistuisivat varmasti hedelmien ja marjojen tai – vähemmän raakaruokamaisesti – jäätelön kanssa. Myös esim. omenasta, tattarin iduista ja punajuuresta makunsa saavansa raakaruokapizza houkuttaisi jo sen vuoksi, että se kuulostaa niin erikoiselta. Onneksi muuten useimpien ruokien raaka-aineet eivät olleen sinänsä erikoisia. Minusta on ärsyttävää laukata kaupasta toiseen kummallisten mausteiden ja ruoka-aineiden perässä, ja ihmettelen sitäkin, miten näin lähiruoka-aikana niin moni haluaa ruokakaappiinsa maailman äärestä raahattuja erikoisuuksia…

No, nyt meni itselläni paasaamiseksi, joten siirrytään takaisin Rinteen kirjaan. Yhtä ohjetta jo testasin: raaka pasta primavera, jossa on oikean pastan sijasta kesäkurpitsa- ja porkkanasuikaleita sekä mm. herneitä ja hunajaa, oli erittäin raikasta ja monikäyttöisen oloista. Söimme sitä pääruokana, mutta kasvispasta olisi hyvin maistunut lisukkeena salaatin sijastakin. 

Kaiken kaikkiaan kirja vaikuttaa hyvin kiinnostavalta tuttavuudelta. Joissakin ohjeissa hyödynnetään kasvikuivuria tai kuivataan ruokaa miedolla lämmöllä uunissa, joten aivan kaikki ohjeet eivät sovi ainakaan teoksen otsikosta huolimatta kerrotun aikamäärän puitteissa sähköttömään keittiöön, kuten mökille. 

Kirjasta löytyä tietoa kustantajan sivuilta. Kannattaa tutustua myös kirjoittajan blogiin Keittiökamelontti, josta löytyy myös ruokaohjeita.

 

Outi Rinne: Raakaruoka-aika! Herkkuja ilman hellaa ja uunia. Atena, 2013. 

 

Muita tavalla tai toisella ruokaa käsitteleviä teoksia tässä blogissa:

Heidi Kuusisto: Uusi päivä. Matka kokonaisvaltaiseen muutokseen luonnollisen ravinnon avulla.

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut

 

Oletko kiinnostunut raakaruoasta? Mistä saat ideoita ja ruokaohjeita?

Koti Ruoka ja juoma