Aalto Finnkinon elokuvateattereissa

Kun äiti ehdotti Virpi Suutarin Aalto -dokumenttia elokuvateattereissa, vähän epäilin, jaksanko leffateatterissa katsoa pitkää elokuvaa arkkitehdista ja suunnittelijasta. Luettuani tämän HS:n artikkelin (tilaajille), kuitenkin innostuin, ja onneksi niin, sillä Aalto  oli ehdottomasti yksi upeimmista dokumenteista, joita olen nähnyt. Se pääsi täysiin oikeuksiinsa nimenomaan isolta valkokankaalla ja teatterin äänentoistolaitteillla.

Aalto -elokuva on siis dokumentti Alvar ja Aino Aallosta. Se kuljettaa rinnakkain Alvar Aallon urapolkua ja Aaltojen rakkaus- ja elämäntarinaa, ja kulkee kronologisesti eteenpäin. Katsoja kuljetetaan ympäri maailmaa Aallon suunnittelemien rakennusten, kuten sairaalaan, kirkon, kirajston, yliopiston kautta tietysti Helsingin Finlandiatalolle.

Katsoja kuljetetaan ympäri maailmaa Aallon suunnittelemien rakennusten, kuten sairaalaan, kirkon, kirajston, yliopiston kautta tietysti Helsingin Finlandiatalolle.

Aalto arvostelu
Alvar ja Aino Aallon rakkaustarina herkisti.

Elokuvasta hienon teki se, että se oli viimeisen päälle suunniteltu ja toteutettu kokonaisuus -aivan kuten Aallon vaikuttavimmat työtkin. Vaikka dokumentissa oli paljon tietoa, sitä oli helppo seurata ja haastattelut, kirjeet, kuvat ja musiikit muodostivat eheän kokonaisuuden.

Kauneinta minusta Suutarin dokumentissa oli Alvar ja Ainon rakkaustarina, ja heidän aitojen, ennen julkaisemattomien kirjeidensä kautta muodostetut herkät henkilökuvaukset.

Kauneinta minusta Suutarin dokumentissa oli Alvar ja Ainon rakkaustarina, ja heidän aitojen, ennen julkaisemattomien kirjeidensä kautta muodostetut herkät henkilökuvaukset. Elokuvassa oli myös upeat musiikit. Myös Aallon kanssa työskennelleiden, hänen suunnittelmemissaan rakennuksissaan työskennelleiden ja hänen arkkitehtuuriinsa perehtyneiden ihmisten haastattelut oli mielenkiintoisia.

Aalto arvostelu

Finnkino nyt

Aalto elokuva tavoittaa monenlaiset katsojat

Jos minä tykkäsin dokumetissa alkupuolen rakkaustarinasta ja katsoin sitä henkilötarinoiden näkökulmasta, äitini oli vaikuttunut dokumentin loppupuolelle painottuneesta Alvar Aallon suunnitelemista rakennuksista. Mikä upea mahdollisuus päästä kurkistamaan Aallon suunnittelemiin rakennuksiin esimerkiksi Italiassa ja Venäjällä valkokankaalta! Iso kiitos Finnkinolle myös turvaväleistä ja toimivista erityisjärjestelyistä elokuvateatterissa!

Iso kiitos Finnkinolle myös turvaväleistä ja toimivista erityisjärjestelyistä elokuvateatterissa!

Aalto elokuva tavoittaa siis monenlaiset katsojat. Siitä nauttii varmasti sekä hänen töitään paljon tunteva arkkitehtiopiskelija, sillä siinä oli ennen julkaisemattomia haastatteluja ja kirjeitä, jotka saavat merkityksen taidokkaasti toteutetun dokumentin kautta. Toisaalta Aalto dokumentista nauttii myös tällainen vain vähän asiaan perehtynyt katsoja kuten minä: tulin leffateatterista paitsi liikuttuneena, myös täynnä intoa suomalaista designia kohtaan.

tulin leffateatterista paitsi liikuttuneena, myös täynnä intoa suomalaista designia kohtaan.

Uskon, että kokemuksesta jäi minulle ja äidille kuten muillekin katsojille paljon sulateltavaa vielä pitkäksia aikaa. (Ehkä sitä lähes koko elokuvan ajan kuorsannutta vanhempaa rouvaa lukuun ottamattta..)  Haluaisinkin seuraavaksi vierailla elokuvakokemukseni innoittamana Aallon ateljeessa tai kotitalossa.

Tarkempaa tietoa Aalto elokuvasta Finnkinon nettisivuilta (klik)

Lisää elämyksiä syysiltoihin vaikkapa näistä postauksista:

Netflixin parhaat sarjat ja leffat

Muuminäyttely kansallismuseossa

Kaupunginteatterin Pieni Merenneito

Äänikirjoja ja kirjasuosituksia

Ennen kuin sivistän itseäni lisää suomalaisella Aalto  -aiheella ja muulla kulttuurihistorialla, nautin kuitenkin meidän disney-plus paketin kevyemmästä tarjonnasta.

Aalto arvostelu
Kuulisin mielelläni teidän kommentteja Aalto dokumentista!

Oletko sinä nähnyt Aalto elokuvan ja mitä pidit siitä?

Rakkaudella,

Ida

kulttuuri suosittelen leffat-ja-sarjat sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *