Oletteko käyneet kotimuseoissa?

Helsingin mahtavan museotarjonnan lisäksi aivan kanta-Helsingissä on ihastuttavia kotimuseoita, joissa on upeaa taidetta ja ainutlaatuinen tunnelma.

Olen aivan ihastunut pieniin kotimuseoihin! Helsingin kotimuseot ovat  vanhoissa kerrostaloasunnoissa, ja niihin pääsee kaikki vierailemaan. Meillä retkeen yhdistyy usein jäätelöt tai kahvilakäynti. Aurinkoisena syyspäivänä kotimuseoiden ympäristöt Töölössä ja Katajnokalla mahdollistavat samaalla ulkoilun merenrannalla tai kauniista arkkitehtuurista nauttien.Ovatko nämä kotimuseot sinulle jo tuttuja?

Töölön upeat funkkiskodit ja taidekokoelmat

Äitini kanssa kävin ensimmäisen kerran viime keväänä taidekoti Kirpilässä. Taidekoti Kirpilä on upea funkkiskoti Hesperian kadulla, ja jo pelkästään asunto on vierailun arvoinen. Kirpilä on lääketieteen lisensiaatin Juhani Kirpilän ja hänen puolisonsa koti 1900-luvun jälkipuoliskolta, ja kodissa on säilynyt upea tunnelma ja paljon alkuperäisiä huonekaluja. Taidekoti Kirpilä on auki kahdesti viikossa, eikä sinne ole pääsymaksua.

Poistullessa kävimme äitini kanssa ihanassa ravintola-kahvila Elitessä nauttimassa lasit lehtikuohuvaa. Töölössä on myös paljon upeita vanhoja kerrostaloja ja arkkitehtuuria, jota osaa kotimuseokierroksen jälkeen kaduilla kävellessä katsoa taas vähän uusin silmin.

Syntymäpäivänäni kävimme Eliten rakennussa sijaitsevassa Reitzin säätiön taidemuseossa, joka sijaitsee niin ikään Töölössä aivan Eliten naapurissa. Täällä saimme aivan mahtavan opastuksen, joten jos vierailet Reitzissä, suosittelen osallistumaan opastukseen, joka alkaa noin puoli tuntia museon aukeamisen jälkeen.

kotimuseo taide
Reitzin säätiön kotimuseosta Töölössä

Lauri Reitz ja hänen vaimonsa testamenttasivat kotinsa ja sen taidekokoelman taidesäätiölle, ja halusivat, että kaikkien olisi mahdollista nauttia siitä ilman pääsymaksua. Säätiön tuotoilla on koko ajan hankittu kotiin lisää taidetta, kuten pariskunta toivoi, ja kokoelma on aivan uskomaton. Eteisessä komeilevat Thesleffin keltaiset sitruunat, ja lisäksi taidekokoelmaan kuuluu esimerkiksi Edelfeltin ja Wrightin töitä.

Lauri Reitz ja hänen vaimonsa testamenttasivat kotinsa ja sen taidekokoelman taidesäätiölle, ja halusivat, että kaikkien olisi mahdollista nauttia siitä ilman pääsymaksua. Säätiön tuotoilla on koko ajan hankittu kotiin lisää taidetta, kuten pariskunta toivoi, ja kokoelma on aivan uskomaton.

Munkkiniemen ranta

Opastuksineen Reitzin säätiön kokoelma oli ehdottomasti upeimpia taide-elämyksiämme Helsingissä, vaikka kymmenissä taidemuseoissa olemmekin ehtineet vuoden aikana jo käymään. Kiitos museokortti siis upeasta yhteisestä harrastuksestamme! Syntymäpäiväni kunniaksi jatkoimme vielä lempikahvilaamme Fazerin Kluuvikaduille jäätelöannoksille.

fazer
synttäreiden jätskiannokset

Katajanokan kotimuseossa kohtaavat kaikenlainen taide

Jokunen viikko sitten löysimme äitini kanssa vielä ihanan kotimuseon Katajanokalta. Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseoon Kaasarmikadulla voi tutustua opastetuilla kierroksilla. Asunto on pinta-alaltaan lähes 350 neliötä, ja se koostuu pariskunnan ja Sakarin äidin Valman yhdistetyistä asunnoista.

Sohlbergrn säätiöMeidän opas Solhbergin kotimuseossa oli todella ihana, ja osasi kertoa niin pariskunnan elämästä kuin taidekokoelmasta todella kivoja yksityiskohtia! Sympaattisen tästä kotimuseosta teki se, että se oli todella kodinomainen, ja niina arvokkaat taulut kuin tuliaisposliiniesineetkin olivat sulassa sovussa asunnon alkuperäisillä paikoilla.

Sympaattisen tästä kotimuseosta teki se, että se oli todella kodinomainen, ja niina arvokkaat taulut kuin tuliaisposliiniesineetkin olivat sulassa sovussa asunnon alkuperäisillä paikoilla.

Katajankokka

Roberts coffee Jungend ja omista leivonnaisista tehty gelato

Katajanokalta kävelimme äidin kanssa kauppatorille päin ja ihastelimme auringossa ensimmäisiä syksyn lehtiä ja kauniita pikkusisäpihoja omenapuineen. Kauppatorilta hieman eteenpäin on muuten ihana Roberts coffeen Jugendkahvila, jossa on paitsi hyvää kahvia, myös oma pieni gelatofactory, jossa tehdään joka päivä artesaanijäätelöä omista leivonnaisista, kuten porkkanakakusta ja korvapuusteista ja sorbettia tummasta suklaasta ja kauden marjoista. Suosittelen erityisesti punaherukkasorbettia, lakritsigelatoa ja mustikka-kanelia!

Suosittelen erityisesti punaherukkasorbettia, lakritsigelatoa ja mustikka-kanelia!

Roberts coffee Jugend
Kaunis Esplanadin puisto

Ovatko Töölön ja Katajanokan kotimuseot teille tuttuja? Jos kiinnostuit, kannattaa katsoa nettivisuilta aukioloajat, sillä kotimuseot ovat auki vain parina päivänä viikossa muutaman tunnin kerrallaan:

Taidekoti Kirpilä

Retizin säätiön kotimuseo

Sohlbergin säätiön kotimuseo

Lisää kivaa tekemistä syyspäiviin ja -iltoihin näistä postauksistani:

Nyt elokuvateattereissa!

Fazerilan vierailu

Kuusisaaren kaunis taidenättely ja Munkkiniemen aurinkoinen terassi

Thesleffin näyttely ja kahvilasuositus

Tallinnan Fotorgafiska

Nautitaan myös syksystä! <3

Rakkaudella,

Ida

kulttuuri museot-ja-nayttelyt ystavat-ja-perhe ravintolat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *