Maija Kajannon Taatelitalvi (ja taatelikakkua)
Ihan ensimmäisenä on kehuttava Maija Kajannon Taatelitalvi-kirjan tunnelmallista kantta. Kuva tavoittaa talvisen kylmyyden ja raikkauden, ja pilvien lomasta puskevat haaleat auringonsäteet ovat tuttua keskitalvea. Autio järven jää sijoittaa tapahtumat maalle ja pienelle paikkakunalle — ja lieneekö taustalla häämöttävä punainen, komea rakennus päähenkilö Krissen retkeilymaja-hotelli? Etualan joulukoristeet virittelevät vuodenajan tunnelmaan, vaikka ne ovatkin hieman päälle liimattuja.
Taatelitalvi oli Viisikko-kirjapiirimme joulukuun valinta ja jatkoa Korvapuustikesälle, jonka myös yhdessä luimme. Krissen elämä on muuttunut kiireisempään suuntaan, sillä kahvilan lisäksi hän pyörittää vanhaan kouluun rempattua hotellia. Päähenkilön ympärivuorokautisia työpäiviä kuunnellessa saa muistutuksen, että jos itsellä tulee peräkkäin pari huonosti nukuttua yötä, se ei ole vielä mitään. Krisse onkin saattanut itsensä mahdottomaan tilanteeseen, sillä hän hoitaa kahvilaa ja hotellia lähes yksin.
Työn lisäksi mukana on tietysti rakkautta, jota tosin mutkistavat Tommin hieman hölmöltä tuntuva isopappatrauma ja Krissen joustamattomat vaatimukset. Toisaalta aina kun pudistelen päätäni henkilöiden typerälle käytökselle, minun täytyy miettiä myös sitä, miltä oma toimintani ihmissuhteissa ulkopuolisen silmään saattaisi näyttää. Miksi se ei sano mitään? Miksi se nyt noin teki?!
Mutta ehkä saamme vaatia kirjojen henkilöiltä enemmän kuin itseltämme?
Parhaiten Taatelitalvea määrittäisi sana perus. En voi sanoa liiemmin lumoutuneeni teoksesta, mutta viihdyin sen parissa sen aikaa, kun se kesti (kuusi tuntia). Kirja sopi juuri tähän hetkeen, kun kävelylenkillä puuterilumi pöllysi jaloissa. Silti kevyenvakavassa elämänmuutoskirjallisuudessa onnistuu mielestäni paremmin Emma Hamberg.
Taatelitalvessa on tuttuun tapaan herkullisen kuuloisia reseptejä. Sattumalta olin ennen kirjan aloitusta jo ehtinyt leipoa taatelikakun, joten en testannut romaanissa olevaa ohjetta. Luonnollisesti Taatelitalven kanssa on kuitenkin nautittava taatelikakkua.
Taateli-banaanikakku valmistuu näin: Muussaa 3 kypsää banaania. Sekoita keskenään 5 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl kanelia ja 0,5 tl suolaa. Pilko 100 g taateleita ja 1 dl kuorellisia manteleita pieniksi.
Sekoita kulhossa 1 dl piimää ja 1 tl ruokasoodaa. Vatkaa toisessa kulhossa yhteen 75 g pehmeää voita, 2 dl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria. Lisää joukkoon 2 munaa yksi kerrallaan. Sekoita muut ainekset lopuksi voiseoksen joukkoon.
Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen, leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 – 80 minuuttia (testaa kypsyyttä tikulla).
Kun kakku on jäähtynyt, sekoita sähkövatkaimella 200 g maustamatonta tuorejuustoa, 50 g pehmeää voita, 0,5 dl vaahterasiirappia ja 3 dl tomusokeria. (Kuorrutetta tulee runsaasti, ja sitä saattaa jäädä yli.) Kuorruta ja koristele esimerkiksi rouhituilla manteleilla tai nonparelleilla.
(Ohje: Glorian ruoka ja viini.)
Pitäisköhän vielä tuokin taatelikakku testata.
RRRRRRAKASTAN taatelikakkua!
Ei voi olla liikaa taatelikakkua!