Neiti Steinin keittäjätär + överisuklaa

Leena Parkkisen historiallinen romaani Neiti Steinin keittäjätär mahduttaa kansiensa väliin monta asiaa.

Kirja kertoo naisten välisestä rakkaudesta ja luokkayhteiskunnasta, taiteilijuudesta ja seurapiireistä, ruoasta ja lukemisesta. Se kertoo ilmapiirin kiristymisestä toisen maailmansodan kynnyksellä ja ihmisten naiiviudesta (josta me Venäjän naapurit tuskin voimme heitä moittia).

Se kertoo ystävyydestä, sisaruudesta, uhrautumisesta ja veriteosta.

Se kertoo oikeista henkilöistä, kirjailija Gertrude Steinista ja tämän rakastetusta, muusasta, puhtaaksikirjoittajasta ja taloudenhoitajasta Alice B. Toklasista.

Se kertoo myös suomalaisista siskoksista, Margitista ja Astridista, joiden osuus on kuvitteellisempi, vaikka Steinin kodissa olikin todistetusti keittäjätär nimeltä Margit.

Äänikirjana kuunneltuna 17 tuntia asiaa.

Vaikka Parkkinen kirjoittaa taidokasta dialogia ja piirtää elävän kuvan menneisyydestä, teos tuntuu välillä junnaavan paikallaan. Seitsemän tunnin kohdalla mietin jo, eikö kirja ikinä lopu. Paljastusta veriteosta, johon harvakseltaan vihjattiin, pantattiin ihan loppuun saakka.

Kuuntelin välissä useita muita teoksia, joiden kanssa aika kului nopeammin. Mutta hiljaa hyvä tuli: lopulta sain Neiti Steinin keittäjättärenkin valmiiksi.

Nämä joulumakeiset sen sijaan valmistuvat nopeasti, ja niiden kanssa enemmän on enemmän.

Sulata 200 g maito- tai tummaa suklaata ja levitä leivinpaperin päälle levyksi. Kasaa sen päälle kaikkea, mitä keksit: erilaisia pähkinöitä, kuivattuja marjoja ja hedelmiä, marjajauhetta, vihreitä kuulia, pretzeleitä ja vaikkapa vaahtokarkkeja. Ripauta päälle noin puoli teelusikallista suolahiutaleita ja valuta päälle sulaa valkosuklaata. Anna jähmettyä jääkaapissa pari tuntia ja lohko palasiksi.

kulttuuri kirjat ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *