3.12. Stanley Tuccin elämäkerta + kotitekoinen joulujuoma

Cook. Smell. Taste. Eat. Drink. Share. Repeat as necessary.

Stanley Tucci on ruokaihminen henkeen ja vereen: hän on kirjoittanut ruokanäkökulmasta elämäkertansakin. Taste — my life through food alkaa lapsuuden ruokamuistoista ja päättyy pysäyttävään ajanjaksoon, jolloin näyttelijä kärsi kielisyövästä. Väliin mahtuu kertomuksia jouluperinteistä, kuvauspaikkaruokailuista ja pandemian aikaisesta eristyksestä.

Juuri filmauspaikkojen keitrauksesta sain mielenkiintoista tietoa kulissien takaa. Tucci kertoo, että pienen budjetin elokuvissa ruokahuolto voi olla niin surkeaa, että näyttelijät päätyvät lopulta tuomaan omat eväät. Rajattoman rahoituksen leffoissa työntekijät puolestaan saavat ruokaa täyden kattauksen. Aamiaisbuffettipöydän sisältö vaihtelee myös maan mukaan: britit tarjoavat teetä paperikupeissa Digestive-keksien kera, italialaiset jotain makeaa, ja saksalaisen pöydän tarjonta on runsasta kuin joulutorilla.

Työn lisäksi Tucci käsittelee myös perhettä — toki siitä näkökulmasta, mitä ja missä yhdessä syödään.

Jouluinen juoma valmistuu omenamehusta.

Kun luin Goodreadsista muiden mielipiteitä kirjasta, huomasin, että yllättävän moni ei ollut tajunnut lukevansa ruokaelämäkertaa (ilmeisesti nimi Taste — my life through food ei vihjaa asiasta tarpeeksi). Nämä lukijat arvioivat teoksen kahdella tähdellä, kun taas yleisarvosana liikkui neljän ja viiden tähden välissä.

Liityn kehujien joukkoon, sillä Tuccilla on sana hallussa. En edes jäänyt kaipaamaan kirjaan kuvia, sillä niin taitavasti kirjoittaja loihtii eteen mielikuvat newyorkilaisista ravintoloista ja italialaisista pastaherkuista. Kirja pelkästä ruoasta — minua ei haittaa! Reseptejäkin kirjassa on kokeilunhaluisille.

Yksi asia meidät Stanleyn kanssa erottaa: tämä ei himoitse ollenkaan makeaa! (Kauhistunut henkäys.) Siksi teoksen ateriat painottuvat alku- ja pääruokiin sekä drinkkeihin, joiden ohjeet kieltämättä houkuttelevat täydentämään baarikaapin sisältöä.

Tätä joulujuomaa varten ei tarvitse lähteä Alkoon, ellei sitten halua terästää drinkkiä calvadoksella. Pehmeän mausteinen kuuma mehu saa makeutta sokerista, ja jos on joskus ostanut monen vuoden joulumausteet kerralla, ainekset saattavat jo odotella valmiina kaapissa.

Ohje on hieman mukailtuna Helsingin Sanomista.

Jouluinen juoma

Ainekset (8 annosta)

3 dl
omenamehua
1,5 dl
sokeria
1
kanelitanko
4
tähtianista
1 pala
inkivääriä (noin peukalon kokoinen)
5 kokonaista
neilikkaa
1/2
appelsiinin kuori (viipaleina)
Lisäksi
1 - 1,5 l
omenamehua
15 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Mittaa kolme desiä omenamehua kattilaan sokerin ja mausteiden kanssa. Anna kiehua kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä siirapiksi. Siivilöi ja sekoita omenamehuun. Kuumenna ja nauti, terästä halutessasi.

kulttuuri kirjat ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *