B. A. Paris on uusi luottotrilleristi

B. A. Paris: The Therapist

On aina mukavaa löytää kirjailija, jonka teosten parissa viihtyy takuuvarmasti. Karin Slaughterin, C. J. Tudorin ja lukuisien skandidekkaristien joukkoon voi jo laskea B. A. Parisin, joka onnistuu luomaan painostavan tunnelman kirjoihinsa kerta toisensa jälkeen.

Parisin viides teos The Therapist kertoo Alicesta, joka muuttaa poikaystävänsä Leon kanssa Lontooseen suljetulle asuinalueelle, jonka omakotitaloelämä vaikuttaa idylliseltä. Naapurit ovat ystäviä toistensa kanssa, vanhukset hoitavat puutarhaansa, ja lukittu portti estää ulkopuolisten pääsyn alueelle. Etäsuhteessa eläneet Alice ja Leo saavat vihdoin olla kunnolla yhdessä.

Pian Alice saa kuitenkin selville kammottavan totuuden: hänen uusi kotinsa on murhapaikka, jossa edellinen asukas, Nina, tapettiin julmasti. Kun Alice aistii öisin jonkun liikkuvan talossa, herää epäilys: entä jos murhaaja on vielä vapaalla jalalla?

Naapureiden varoitukset lisäävät vaaran tunnetta. ”Älä luota keneenkään”, kuiskaa vanha mummo Alicen korvaan.

The Therapist on kirja, jossa jokainen on epäilty: Leo, jolla on omat anteeksiantamattomat salaisuutensa, ikkunasta pihapiiriä valvova Tim, naapuruston miehet jotka viettivät oudon paljon aikaa Ninan kanssa… Lukija saa arvailla syyllistä yhdessä päähenkilön kanssa.

Ja kuinka kävikään? Minun piti mennä ajoissa nukkumaan, mutta ajattelin lukea vielä yhden sivun… ja vielä yhden, ja vielä yhden. Lopulta pääsin lakanoiden väliin vasta, kun viimeinen sivu oli käännetty. Se jos mikä on jännittävän kirjan merkki.

Kuten monissa trillereissä, päähenkilö on välillä ärsyttävän sokea. On kuitenkin monta tapausta, joissa hän toimii fiksusti ja uskottavasti — ja tiedän, että jossain toisessa teoksessa henkilö olisi laitettu sössimään tilanne ihan pelkkää käsikirjoitettua, päälleliimattua hölmöyttään. On kiitettävää, että kirjailija ymmärtää saavansa käännekohtia aikaan muutenkin kuin päähenkilön epäuskottavalla urpoilulla.

Loppua kohti tunnelma tihenee, ja Alice oppii, mitä ”Älä luota keneenkään” tarkoittaa.

Minä jään odottamaan B. A. Parisin kuudetta kirjaa.

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *