JP Delaney: The Perfect Wife

Meinasin jättää JP Delaneyn teoksen The Perfect Wife lukematta kolmesta syystä.

1) Päähenkilöstä käytetään sinä-pronominia. Tuntematon kertoja kuvailee tämän tekoja, ajatuksia ja tunteita toisessa persoonassa, ja se tuntui ensin ärsyttävältä. ”You have no idea where you’re going. You just know you can’t stay here.”

2) Päähenkilö, Abbie, on joku ihmeen robotti, jolle on kuitenkin saatu ohjelmoitua tunteet ja muistot. Päähenkilön paljastuminen koneeksi ei innostanut, koska scifi ei vain ole minun juttuni.

3) Kirjastolaina oli odotellut hyllyssäni lukemista niin pitkään, että sitä ei voinut enää uusia. Minulla oli muutama päivä aikaa lukea se, ja mietin, skippaanko kirjan suosiolla.

Olin kuitenkin lukenut Delaneyn aiemmat teokset ja pitänyt niistä kovasti. Annoin siis robottivaimollekin mahdollisuuden, ja onneksi niin. The Perfect Wife on yksi vetävimmistä trillereistä vähään aikaan.

Robo-Abbie herää sairaalasta ja saa kuulla mieheltään Timiltä, että hän on kuollut viisi vuotta sitten ja hänet on nyt luotu uudestaan tekoälynä. Tim vaikuttaa palvovalta, uskolliselta aviopuolisolta, joka oli valmis mihin tahansa saadakseen täydellisen vaimonsa takaisin. Kotona Abbie alkaa kuitenkin löytää merkkejä siitä, että elossa ollessaan hän on valmistellut pakoa. Mitä oikein tapahtui?

Tämä teos jos mikä on juonivetoinen ja helppolukuinen romaani. Juonenkäänteitä on tiuhaan, odottamattomiakin. Päähenkilön kohtalo kiinnostaa: mitä tapahtui aikaisemmin, ja miten kaikki päättyy? Oman kiinnostavan lisänsä tuo arvailu, kuka on teoksen Abbieta tarkkaileva kertoja, joka on samaan aikaan etäinen mutta kuitenkin robotin pään sisällä. Kertoja viittaa itseensä minä-pronominilla vasta aivan viimeisissä luvuissa.

Myös Timiä tarkkaillaan: hänen luonnettaan valottavat hi-tech-yrityksessä työskentelevät alaiset — ehkä heitä voisi nimittää me-kertojaksi. Kunnianhimoisesta työnarkomaanista paljastuu pala palalta ikävämpiä piirteitä.

Teos saa pohtimaan etiikkaa. Mitä jos joskus todella onnistuttaisiin luomaan robotti, jolla on tietoisuus ja tunteet? Tuntevaa yksilöä ei voine vain käyttää työvoimana tai seuralaisena. Jos tekoälyllä olisi lisäksi oma tahto, kuinka pitkään se edes alistuisi sellaiseen? Abbien toimintaa motivoivat kasvavat epäilykset Timiä kohtaan, pelko omasta kohtalosta (kukaan ei mieti robotin tunteita, kun keskustellaan sen tiedostojen tuhoamisesta) ja huoli perheen autistisesta Danny-pojasta.

The Perfect Wife on jännittävä yhdistelmä scifiä ja psykologista trilleriä.

kulttuuri kirjat
Kommentit (2)
  1. Vaikuttipas mielenkiintoiselta (paitsi tuo sinä-kertoja ärsytti vähän jo valmiiksi), harmi ettei tuota taida olla vielä suomennettu. Kommentoin joskus etten tykkää yliluonnollisista käänteistä, mutta scifistä tykkään kyllä. Tallensin kirjahyllyyn kuitenkin Delaneyn aiemman kirjan Usko minua, saa nähdä koska pääsee vuoroon kun nyt tuntuisi olevan vähän ylitarjontaa omalla lukulistalla.

    1. Tää oli kyllä mielenkiintoinen, ja sinä-kertojaankin lopulta tottui! Oikein suositeltava kirja, vaikka jämähtikin mulla sinne lukulistan hännille pitkäksi aikaa. Toisaalta minkäs teet, kun on paljon kiinnostavaa luettavaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *