Millä perusteella valitset lukemasi kirjat?

Kirjaston kirjoista syntyi kirjanselkäruno.

 

Oi onnea, kun saa kuljeskella kirjakaupan tai kirjaston käytävillä, poimia kirjan käteensä ja tutkailla sen kantta ja takatekstiä. Toisen kirjan laittaa takaisin hyllyyn, toinen lähtee mukaan. Millä perusteella valitset kirjan luettavaksi?

Kauheimpia ovat entisaikojen kirjat, joissa ei välttämättä ole kansikuvaa tai tekstiä ollenkaan! Tällöin teosta pitäisi alkaa lukea sokkona. (Toki nykyisin juonen voi myös googlata.) Ei houkuttele.

Lähtökohtaisesti tartun melko paksuihin teoksiin. Tuntuu, että alle parinsadan sivun romaaneissa ei ole kunnolla luettavaa: draaman kaari ei saa tarpeeksi huippuja, henkilöt eivät ehdi kehittyä eikä niihin kiinny. Kertomus loppuu ennen kuin se alkaa.

Jos juonen lähtökohta tuntuu tutulta, jo moneen kertaan kirjoitetulta, kirja jää hyllyyn. Harvinaisempi idea tai erikoinen näkökulma kiinnostavat heti. Tuore juonikuvio on esimerkiksi Clare Pooleyn Totuushaasteessa, jossa ihmiset kirjoittavat rehellisesti elämänsä kipukohdista vihkoon ja pistävät haasteen sitten kiertoon.

Kirja kiinnostaa myös, jos se on trilleriosastoa tai jos sen on kirjoittanut hyväksi todettu kirjailija. Maanantaina lainaamassani kirjapinossa sellaisia ovat Shari Lapena ja J. P. Delaney. Kolmas kirjailija on uusi tuttavuus, ja Someone like me houkutteli kuvauksella naisesta, joka ei satuttaisi kärpästäkään mutta jolla on samaan aikaan toinen, pimeämpi puoli. Takatekstistä ei vielä selviä, millainen.

Joskus romaanin kansi tai nimi voi olla kiinnostava, mutta juonikuvaus saa hylkäämään kirjan.

Joskus taas ei kannattaisi liikaa luottaa kirjailijan nimeen. Koska pidin todella paljon Erin Kellyn teoksista Kiviäidit ja Älä jää pimeään, tilasin innoissani kasan hänen kirjojaan nettikaupasta, vaikka esimerkiksi mafiapomosotku The ties that bind -kirjassa ei tuntunut tippaakaan kiinnostavalta. Eikä se sitä ollutkaan, ennen kuin vasta loppusivuilla.

Pitäisi vain luottaa intuitioon. Toisaalta se ei aina ole luottamuksen arvoinen.

Miten sinä valitset luettavat kirjat? Millä perusteella kirjat jäävät kauppaan tai kirjastoon?

Kommentit (4)
  1. Mulla on paljon kirjailijoita joiden uutuudet haluan aina lukea. Noiden lisäksi listalle pääsee uusia tuttavuuksia kavereiden suosittelemina ja blogeista tai joskus mainoksista bongattuna. Olen huomannut että skaala on hieman laajentunut sähköisen palvelun myötä. Kirjastosta varasin ja lainasin aina tietyt uutuudet, mutta nyt laajan saatavuuden ansiosta tulee helpommin valittua muutakin kuin vakiosuosikkeja.

    1. Ihan totta, sähköisen valikoiman myötä tulee luettua ehkä monipuolisemmin. Huomaan, että jos jokin algoritmi tuputtaa mulle koko ajan joitain tiettyjä kirjoja, saatan lopulta kiinnostua niistä, vaikka alun perin aioin jättää välistä.

  2. Joo, mullakin arvostelut vaikuttaa jonkin verran, myös siihen suuntaan, etten lue jotain, jos on kovasti kritisoitu.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *