Mitä feministitytön täytyy tehdä?

”En ole feministi mutta on valitettavasti tosiasia, että naisvaltaisilla aloilla eletään aivan eri palkkamaailmassa kuin miesvaltaisilla aloilla”, päätti huolestunut aviomies mielipidekirjoituksensa Opettaja-lehden numerossa 2/2021. Teksti oli siihen asti ollut ihan asiallinen: kirjoittaja oli havainnoinut, että hänen opettajavaimonsa työmäärä ja palkka eivät olleet ihan suhteessa. Hän myös kertoi, miten hyvin oli itse tienannut miesvaltaisissa töissä. Ja sitten: ”En kannata tasa-arvoa mutta silti olen sitä mieltä, että jopa naisille pitäisi maksaa tehdystä työstä.”

Feminismi on käsite, jota vastaan taistellaan hurjasti. Oletan, että useimmat suomalaiset kannattavat esimerkiksi sitä, että naisella saa olla äänioikeus ja omat rahat, mutta silti he eivät suostu kutsumaan itseään feministeiksi.

Ehkä jokaisen, joka ei tiedä, mitä feminismi tarkoittaa, olisi syytä lukea Holly Bournen nuorille aikuisille suunnattu teos Mitä tytön täytyy tehdä? Kirjan päähenkilö on rohkea, suorapuheinen ja voimakas feministityttö Lottie, joka avaa käsitteitä selväsanaisesti. Hänellä on pätevä vasta-argumentti jokaiseen tasa-arvoa vastaan esitettyyn lausumaan. Vastaväittelijänä Lottiella on varsin usein eräs ärsyttävä poika, Will, joka sanoo olevansa ”tasa-arvoisti”. Veikkaan, että sellaiseksi saattaa kokea itsensä myös Opettaja-lehden mies, joka sananvalinnoillaan tulee silti antaneeksi väärän kuvan ajatusmaailmastaan.

Mitä tytön täytyy tehdä? -kirjassa on kiintoisa asetelma: Lottie aloittaa ystävineen projektin, jossa hänen on pakko puuttua jokaiseen törmäämäänsä seksistiseen ongelmaan, kuten elokuvamainokseen tai törppöön käytökseen. Feministiryhmä saa paljon kannatusta mutta myös vastustusta, ja mitä suurempi projektista tulee, sitä enemmän Lottie alkaa saada vihaviestejä myös aivan ulkopuolisilta, vierailta ihmisiltä. Tilanne on aika rankka 17-vuotiaalle.

Kuunnellessani äänikirjaa mietin, miten mahtavaa on, että nykynuoriso saa lukea tällaisia kirjoja ja kohdata tällaisia henkilöitä. Ehkä nyt on kasvamassa entistä feministisempi ja tiedostavampi sukupolvi. Maailman tilanne kertoo sen, että feministien on edelleen syytä pitää ääntä, myös täällä kotimaassa, jotta emme taantuisi. Tasa-arvo ei ole itsestäänselvyys.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *