Pitääkö Potteria boikotoida?

Instagramissa Harry Potter -sarja vilahtaa säännöllisesti, esimerkiksi silloin kun puhutaan paksuista kirjoista. Viimeisimpänä väläyteltiin #potterkesää2021: sarja luettaisiin yhdessä alusta loppuun kesän aikana. Minä olin heti valmiina — olenhan jo vuosia miettinyt taikamaailmaan palaamista ja kirjojen lukemista järjestyksessä. Aloitin nimittäin aikoinaan lukemisen Liekehtivä pikari -osasta, jonka jälkeen luin teokset aivan sekavassa järjestyksessä. Siitä huolimatta rakastuin sarjaan ja ihailin J. K. Rowlingin kykyä pitää langat käsissään ja luoda kokonaisuus, jossa jokaisella yksityiskohdalla on tarkoitus.

Potter-kesästä nousi kuitenkin meteli kirjailijan transfobisten näkemysten vuoksi. Rowlingin kommentit ovat typeriä, eipä siitä voi olla eri mieltä. Hän myös seisoo varsin jämäkästi ajatustensa takana, koska jokainen uusi twiitti tai julkinen lausuma tukee edellistä. Hän ei siis ole valmis muuttamaan ajattelutapaansa, vaikka saisi uutta tietoa aiheesta tai ihmisoikeuksista.

Onko miljooniin ihmisiin vaikuttanut sarja sitten pilalla? Toisten mielestä Potteria pitäisi boikotoida, sillä jos ostaa kirjan tai vaikka fanituotteen, raha putoaa Rowlingin laariin, ja samalla tulee tukeneeksi transvihaa. Täytyy tunnustaa, että minä olin ehtinyt jo pohtia, ostanko sarjan Potter-kesän vuoksi hyllyyni vai lainaanko teokset kirjastosta. Kallistun kuitenkin sille kannalle, että kirjasta voi nauttia, vaikka sen luoja ei ymmärtäisikään sukupuolista mitään.

Ehkä katson liikaa sormien välistä siksi, että Potterit tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Aloitin sarjan neljännestä osasta ennakkoluuloisesti ”joo, tämä on tällainen aikuisten satu” -asenteella. Yhtäkkiä se vain tempaisi mukaansa, ja yhtä äkkiä käänsin takkini. Luin loput kirjat sitä mukaa, kun niitä sai kirjastosta tai kaverilta lainaan, ja viimeisen, Deathly hollowsin, ostin itselleni heti, kun se tuli myyntiin.

Kyllä on kymmenet hyvät keskustelut käyty kirjasarjasta, ja yhdessä vaiheessa kirjoitusviestinnän opettajana luin myös kymmeniä Harry Potter -hehkutuksia. Mitähän nämä kirjoittajat mahtavat nyt ajatella: voiko kirjoja lukea enää ikinä, onko Rowlingin mielipiteillä mitään tekemistä lukukokemuksen kanssa vai jakavatko he ehkä jopa kirjailijan ajatukset? Kyllähän kaikenlaiset sympaattiset pekkapoudatkin päästelevät aikamoisia aivopieruja.

Boikotoin kyllä montakin ihmistä ja asiaa. Javier Bardem on sanonut rakastavansa härkätaisteluja, joten ei tee mieli katsoa hänen elokuviaan. Jennifer Lopez käyttää hyvällä omallatunnolla chinchillaturkkeja — boikottiin. Turkiksista tykkää myös Kim Kardashian, ja kieltämättä raivostuttaa, kun miljoonat seuraajat eivät tästä näköjään piittaa. En osta yhtään mitään Kärkkäiseltä, ja minua kauhistuttaa aina, kun tuttavapiirini fiksut ja ihanat ihmiset osallistuvat johonkin tavaratalon Facebook-kilpailuun. Ettekö te  tiedä niistä holokausti- ja rokotushöpöhöpöistä vai ettekö te vain välitä?!

Nähtävästi myös oma moraalini on joustava. Taidan lainata Potterit kesällä kirjastosta (ehkä ne lainauskorvaukset eivät ole kovin huomattavia) ja miettiä suhtautumistani silloin uudestaan.

Kommentit (4)
 1. Minä en pitänyt Rowlingin mielipiteitä mitenkään niin ihmeellisinä, että ne olisivat moisen kohun ja pöyristymisen arvoisia. Kirjojen arvo ei myöskään muuttunut minulle yhtään.

  1. Ymmärrän hyvin!

  2. Ikäihminen
   19.4.2021, 19:29

   Minusta Potterin on parhaita kirjoja for ever ja olen lukenut ne jo monesti ja tulen vielä ne monesti lukemaan kun, kirjoihin nuo Rowlingin jutut eivät vaikuta. Ai niin minä olen 55-vuotias.

   1. Parhaita kirjoja ikinä, olen kyllä samaa mieltä! (Monien muiden kirjojen lisäksi.)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *