Ruokaideoita: levite ruskistetusta voista ja omenacrumble
Siis apua, miten olen taas herkutellut! Kuuntelin ihastuttavaa Bella Table -podcastia ja aloin terästää kuuloani erityisesti siinä kohtaa, kun juontajat puhuivat ruskistetusta voista tehdystä levitteestä. Ohje kuulosti herkulliselta ja helpolta — ja siinä mielessä yksinkertaiselta, että ainesosalista koostuu yhdestä asiasta: voista.
Kurkkasin ohjeen luottokeittokirjastani, Saara Atulan ja Jenni Häyrisen Brunssikirjasta: Jaa haluamasi määrä (esim. 300 tai 400 g) voita kahteen osaan. Kuumenna toista puolikasta kattilassa keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes väri muuttuu kullankeltaiseksi ja keittiöön alkaa leijailla pähkinäinen tuoksu. Varo polttamasta voita. Anna jäähtyä.
Kaada ruskistettu voi kulhoon niin, että jätät kattilan pohjalle kertyneen ruskean sakan kattilaan. Lisää kulhoon loput voista huoneenlämpöisenä ja vaahdota sähkövatkaimella. Halutessasi mausta vielä ripauksella suolaa.
Vaikka leivän päällä maistuu myös ihan tavallinen voi, ruskistettu voi -levite oli erityisen makoisaa tuoreiden sämpylöiden kanssa. Jääkaapissa levite kiinteytyy, mutta vasta valmistettuna siitä saa leivälle runsaan ja pehmeän päällisen.
Brunssikirjassa on muitakin herkullisia ohjeita. En luettele kaikkia kokeilemiani, mutta kotikeittiössämme on testattu menestyksekkäästi ainakin shakshoukaa, bageleita, erilaisia salaatteja ja vohveleita.
Jos teet ruskistettua voita reilusti, sitä voi aivan mainiosti käyttää myös leivontaan. Helsingin Sanomissa julkaistu omenacrumblen resepti vaikutti todella kivalta, joten sillä herkuteltiin meillä viikonloppuna. Jatkuvaa inspiraatiota tarjoavasta Bella Tablesta on lähtöisin myös idea tarjota jälkkärinä halkaistuja jäätelöpuikkoja: meillä tikkujäätelöt koristivat sekä tuoreita marjoja että omenapaistosta.
Miten valmistat omemacrumblen? Ota 4 omenaa ja viipaloi ne. Sekoita omenaviipaleiden joukkoon 1 dl fariinisokeria, 1,5 tl kanelia ja 2 rkl sitruunamehua. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
Murupäällykseen tarvitset 3 dl vehnäjauhoja, 1 dl sokeria, 1,5 dl murskattuja Lotus Biscoff -keksejä ja 175 g kuutioitua voita (tai paahdettu voi -levitettä). Nypi voi kuivien ainesten joukkoon ja levitä vuokaan omenoiden päälle.
Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia, kunnes päällys on ruskistunut nätisti ja omenat ovat pehmeitä. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Meillä crumblen seuraksi pääsi Kolmen kaverin vadelma-valkosuklaapuikko.
Ainekset
- 1 vuoka
- kaikkea ihanaa