Sekasin 3: kannattaa katsoa

Millaista on saapua turvapaikanhakijana Suomeen? Sekasin 3 alkaa kohtauksella, jossa bussi täynnä maahantulijoita lipuu halki pimeän, lumisen pakkasmaiseman. Ikkunasta näkyy, miten risti palaa.

Vastaanottokeskuksessa alkaa odotus: Milloin pääsee Migrin haastatteluun? Onko oleskelulupapäätös kielteinen? Oloa varjostavat myös koti-ikävä ja huoli kotimaahan jääneistä omaisista.

Tylsyys on asuntolan asukkaiden murheista pienimpiä, sillä avun sijasta tarjolla onkin seksuaalista hyväksikäyttöä, jonka uhreiksi joutuvat niin naiset kuin miehet. Seassa on onneksi myös yllättäviä ystävyyksiä ja voimaantumista.

Sarjassa seurataan erityisesti neljää nuorta. Masumah (Angela Aldebs) on joutunut naimisiin vanhan ukon kanssa, koska hänen veljensä romutti miehen auton. Masumah oli korvaus Mersusta. Aisha (Gule Ahmed) on joutunut odottamaan turvapaikkapäätöstä jo pitkään, mutta lääkäriksi tähtäävä määrätietoinen nainen on käyttänyt ajan hyväkseen opiskelemalla. Sisäänpäin kääntynyt Hussein (Zakaria Tawil) oppii Suomessa juomaan. Omar (Youssef Asad Alkhatib) hymyilee ja hassuttelee, mutta hänelläkin on omat ongelmansa, jotka selviävät kahdeksanosaisen sarjan loppupuolella.

Erityismaininnan ansaitsee Hyde (Anssi Niemi), joka hessuhopomaisesti höpöttelee turvapaikanhakijoille, jotka eivät varsinaisesti suhtaudu häneen kovin hyvin. Hyde tuputtaa asukkaille ”päivän sanoja” suomeksi ja pakkomyy terapiatuokioita. Hän ei tunnu välittävän vokkilaisten silmien pyörittelystä tai tylystä käytöksestä vaan jatkaa rutiinejaan niin kuin ei mitään. Ja lopulta ystävällisyyteen vastataan ystävällisyydellä.

Toinen kiinnostava tapaus on Omaria esittävä Asad Alkhatib. Näyttelijä kertoo Instagramissa tarinansa, joka osoittaa ihailtavaa tekemisen meininkiä. Hän on itse saapunut Suomeen Syyriasta vuonna 2017, ja jo heti ensimmäisenä päivänä uudessa kotimaassaan hän alkoi selvittää, miten pääsisi näyttelijäksi. Hän sai saman tien kutsun teatteriseurueeseen, jonka harjoituksiin ilmestyi seuraavana päivänä: siis toisena Suomessa olon päivänä.

Kun Asad Alkhatib kertoi asuneensa Suomessa vasta päivän, hänen luultiin vitsailevan. Kun ilmeni, että hän ei oikeasti puhu suomea vielä yhtään, hänet lähetettiin pois.

Loru ei kuitenkaan loppunut siihen. Asad Alkhatib sai sähköpostia Kansallisteatterista, jonka Toinen koti -esityksessä hänellä oli kaksi repliikkiä. Ennen Sekasin-roolia Asad Alkhatib on esittänyt myös muun muassa haapapuuta. Nyt nuorimies opiskelee Teatterikorkeakoulussa — miten mieletöntä!

Roolissaan Omarina Asad Alkhatib on luonteva, mitä ei voi sanoa kaikista sarjan näyttelijöistä. Välillä vuorosanat lausutaan varsin tönkösti, ja erityisesti englannin kielellä näytteleminen on monelle vain sanojen luettelemista peräkkäin. Roolihahmojen tarinat, jotka perustuvat tositapahtumiin, ovat kuitenkin vahvoja ja kantavat läpi sarjan. Jollain tavalla Sekasin muistuttaa Skamia, vaikka vastaanottokeskuksen ja norjalaisen lukion maailmat eroavatkin toisistaan. Ehkä molemmissa sarjoissa on aitous ja elämänmakuisuus niin vahvasti läsnä.

Sekasin 3 -trailerin voit katsoa täällä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *