11 x välipala
Näin (äitiys)vapaalla ollessani välipalat on ollut sellainen juttu, johon olen panostanut keskimääräistä enemmän kuin toimistotuolia kuluttaessani. Syystä että olen jatkuvasti kotona, koko jääkaapin, ruokakomeron ja pakastimen sisältö ulottuvillani. En toki edelleenkään jaksa uhrata kovin paljon aikaa pikku snackin kyhäämiseen (mutta kuitenkin enemmän kuin mitä valmisrahkapurkin nouto työpaikan ruokalasta vaatii) – välipalan valmistamisen tulee käydä vikkelästi.
Kokosin alle lempparivälipalani kolmesta suosikkikategoriastani. Nämä ohjeet ovat maistuvia, terveellisiä ja varmasti pikaisia valmistaa!
SMOOTHIET
Blenderi tai sauvasekoitin surraa meidän keittiössä lähes päivittäin. Erilaiset smoothiet ovat loistava välipala, sillä niitä voi varioida melkein loputtomiin omien mielitekojen ja mielikuvituksen rajoissa.
Yksi omia suosikkejani ovat lusikoitavat smoothie bowlit (1), joissa on tuhdisti syötävää:
Tyrni-päärynä-chia smoothie bowl
- 1 prk maustamatonta rahkaa
- 1 päärynä
- 1 rkl chia-siemeniä
- tyrnimehua (tiiviste) maun mukaan
Sekoita kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Jos tyrnin maku tuntuu liian kirpeältä, voit lisätä joukkoon hunajaa.
Smoothieni sisältävät yleensä aina marjoja. Niiden kaverina vaihtelen muita ainesosia niin fiiliksen kuin toivotun koostumuksen tai ravintosisällön mukaan: esimerkiksi käyttämällä smoothieen kananmunaa (2) saa siihen lisättyä hiukan proteiinia, ja lisäksi koostumuksesta tulee ihanan kuohkea (ohje).
Myös avokado tekee smoothiesta samettista (3) ja lisäksi siitä saa kosolti hyviä rasvoja. Marjasmoothieen voi hyvin lisätä myös muita vihreitä, kuten pinaattia, ja täydentää sillä päivittäistä kasvisannosta (ohje).
Jogurttipohjaisesta smoothiesta (4) tulee lempeän makuista ja koostumukseltaan melko ohutta, siis helposti juotavaa. Käyttämällä jogurtin lisäksi muutamia makeita marjoja tai hedelmiä kelpaa smoothie varmasti vähän valikoivammallekin syöjälle – esimerkiksi 1-vuotiaalle ronkelille… :) (ohje)
TUOREPUUROT
Tuorepuurot ovat oivaa evästä myös työpaikalle, sillä ainekset voi aamulla pikaisesti sekoittaa vaikka pakasterasiaan ja iltapäivän välipala-aikaan mennessä puuro on sopivasti tekeytynyt.
Yleensä käytän tuorepuuron pohjana maustamatonta jogurttia, mutta vaihtelua tai vaikka kokonaan maidotonta versiota halutessaan käy esimerkiksi kookosmaito (1) yhtä hyvin – ja antaa tietysti ihanan kookoksen maun (ohje).
Tuorepuuroon kannattaa mielestäni aina sisällyttää myös purutuntumaa antavia ainesosia, kuten chia-siemeniä tai rouhittuja pähkinöitä. Niillä saa simppelistä banaani-jogurtti-kaurahiutale -puurostakin (2) vähän mielenkiintoisemman (ohje).
Itse tykkään jättää myös puuroon tulevat hedelmäpalaset tai marjat vähän isommiksi paloiksi. Esimerkiksi vahvakuoriset puolukat (3) rouskahtelevat ihanasti hampaissa! (ohje)
MARJAT PLUS
Smoothieiden ja tuorepuurojen ainesosina toimimisen lisäksi marjat ovat mahtava snack ihan sellaisenaan. Moniin muihin ruoka-aineisiin verrattuna (myös moniin hedelmiin) marjojen ravintoainetiheys on suuri, siis niissä on runsaasti vitamiineja, antioksidantteja ja kivennäisaineita niiden sisältämään energiaan nähden. Antioksidantteja on erityisen runsaasti marjan kuoriosassa, joten marjat kannattaa popsia kokonaisina.
Omia vakiovalintojani ovat esimerkiksi mustikat ja avokado (1) tai marja-hedelmäsalaatti (2). Tänä kesänä olen erityisesti viehättynyt paraguayoon eli vitsikkään näköiseen litteään persikkaan marjojen kaverina. Ihaninta kesällä on tietysti syödä välipala suoraan pensaasta – nämä mustikat (3) poimin alle vartissa mökin pihalta. Mansikat ja turkkilainen jogurtti (4) puolestaan on niin herkullista, että se menee vaikka jälkkäristä!
Enää ei kuitenkaan ole loputtomasti aikaa värkkäillä välipaloja kotioloissa, sillä töihinpaluu kolkuttaa jo pian ovella. Saas nähdä mihin sitten aika ja rahkeet riittävät – toivottavasti edes noihin tuorepuuroihin. Olisiko teillä hyvä ja vinkkejä helpoiksi työpaikkavälipaloiksi?