Täydellinen perunasalaatti & Nizzansalaatti

13530279_10154316868472220_76118824_n_0.jpg

Nizzansalaatti on täydellistä kesäruokaa. Siinä on tuoreita ja rouskuvia vihanneksia, pehmeitä uusia perunoita, täyteläisiä keitettyjä kananmunia ja ihanan suolaisia oliiveja ja tonnikalaa. Kuvassa myös mahtavat kettutossut ja takaosa kissasta.

Alkuperäiseen Nizzansalaattiin tulee tietenkin vihreitä papuja, mutta jostain syystä pavut ovat täällä tuhottoman kalliita, kun taas lituskoja hauskasti napsahtelevia pavunpalkoja saa naurettavan halvalla. Yritin selvittää, mikä tuo papu on suomeksi ja paras mitä löysin oli Rooman papu. Itse en kypsennä niitä mitenkään tätä salaattia varten. Jos käytät vihreitä papuja, käytä niitä noin minuutin verran kiehuvassa vedessä ja sen jälkeen jäähdytä. 

Salaatti on helppo tehdä ja vaatii ainoastaan perunan- sekä kananmunankeittotaidon. Perunasalaatti toimii myös lisukkeena kaikelle mahdolliselle. Jos en siitä Nizzansalaattia tee, lisään siihen yleensä myös retiisejä, joista tulee mielettömän hieno väri ja kiva rapsakkuus mukaan. 

Tydelliseen perunasalaattiin tarvitset:

  • noin 0,5 kg uusia perunoita
  • 1rkl viinietikkaa
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • mustapippuria 
  • 2rkl tuoretta persiljaa
  • 1 kevätsipuli varsineen
  • tonnikalapurkin öljy
  • vajaa ruokalusikallinen Dijon-sinappia
  1. Keitä perunat, mutta ole tarkkana, etteivät kiehu liian pehmeiksi. 
  2. Sekoita yhteen tonnikalapurkin öljy, viinietikka, valkosipuli, pippuri, persilja ja kevätsipuli isohkossa kulhossa. Lisää perunat pilkottuina ja sekoittele varovasti. Perunasalaatin kastike saa olla aika kirpsakan makuista, siihen tulee vierelle kuitenkin paljon muita vahvoja makuja ja liian vässykkä kastike on vain turhuutta. 
  • 350g tonnikalaa paloina öljyssä
  • 100g sokeriherneitä
  • 1 punainen/ keltainen paprika
  • 2 keskikokoista tomaattia
  • 2 pientä kurkkua
  • 4 munaa keitettynä
  • mustia oliiveja
  1. Valmista perunasalaatti ja laita se jääkaappiin tekeytymään.
  2. Laita kananmunat kiehumaan 
  3. Leikkaa pavut, paprika, kurkku ja tomaatti mielesi mukaisiksi paloiksi. 
  4. Nizzansalaatti kootaan useimmiten laakealle vadille, jossa jokainen kasvis on omassa osiossan. Itsekin suosin tätä tapaa, koska ensinnäkin silloin ei perunat ja kananmunat muussannu turhaan ja toiseksikin en voi sietää tomaatin ja kananmunan makua yhdessä. Mies taasen pitää siitä, joten siksi tomaattia on tässäkin reseptissä. 
  5. Asettele kasvikset lautaselle, päälle tonnikalaa ja oliiveja. 
  6. Voilá. Valmista. 

hyvinvointi liikunta suosittelen ruoka-ja-juoma