Miksi tehdä onion dip?

Koska sipulidippi vaan kuulostaa ällöttävältä. 

Rakastan juustoa ja dippejä ja sipulia ja kerran löysin Pinterestistä kaikkien dippien äidin – Onion dipin!

Kyseinen dippi oli hyvää, mutta selkeästikin amerikkalaiseen makuun valmistettu. Siinä oli tuorejuustoa, majoneesia, creme fraichea ja cheddaria. Hieman liian heviä kamaa minun makuun. Grädde på grädde. Jälkeenpäin olo oli tunkkainen ja rasvainen. 

Ajan myötä muokkasin hieman kevyemmän version kyseisestä dipistä. 

  • 3 isoa sipulia silputtuna tai pussillinen pakastesipulikuutioita
  • öljyä paistamiseen
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 150g maustamatonta tuorejuustoa
  • noin 1 dl maustamatonta turkkilaista jugurttia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa
  • oman maun mukaan Srirachaa tai Tabascoa

Hienonna sipulit ja lisää kuumalle pannulle. Anna sipulien rauhassa karamelisoitua. Siihen menee oma aikansa, mutta hyvää kannattaa odottaa. Etenkin jos teet dippiä isommalle joukolle, voi tähän huoletta käyttää pakastesipulia. Kukaan ei tule huomaamaan eroa. Jos sipulisi ovat kovin voimakkaita, voit lisätä hieman sokeria paistovaiheessa niihin. 

Kun sipulit ovat ruskistuneet ja pehmenneet siirrä ne kulhoon ja anna hetki jäähtyä. Lisää hieman jäähtyneisiin sipuleihin kaikki muut aineen ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. 

Jos haluat, voit lisätä dippiin suolan sijaan esim. parmesanjuustoa tai kuten alkuperäisessä reseptissä oli reilun desin cheddaria, laittaa dipin uuniin ja nauttia lämpimänä. 

13900891_10154418374367220_179076756_n_1_0.jpg

Itselleni onion dip toimii parhaiten kurkkujen tai paprikan kanssa. Sipsit ovat hieman liian suolaisia. Normi jugurttidippi vielä mukaan niin villi lauantai-ilta Morsen seurassa oli menestys. Lasi roseeta saattoi myös vaikuttaa asiaan.

koti ruoka-ja-juoma diy

Superfood kasvislasagne

13823206_10154385800737220_1276325570_n.jpg

Kesäkurpitsaa, munakoisoa, linssejä, lehtikaalia, valkosipulia ja juustoa. Ei kauheasti ruoka siitä parane. 

Tämä on ehkä hieman suuritöisempi ruoka verrattuna aiempiin, mutta ehdottomasti sen arvoinen. Ei niinkään vaikea, mutta vaatii useamman työvaiheen. Linssit tuovat proteiineja lisää, ja kun pastan korvaa munakoisolla, ei olo ole aivan ähkyinen ruokailun jälkeen. Koska tämä oli kyllä sen verran hyvää, että överit tuli vedettyä. 

Juustoahan on reilusti vain siksi, että se on terveellistä. Lehtikaalissa on oksaalihappoa (samoin kuin raparperissä), joten sitä suositellaan syötäväksi maitotuotteiden kera. Eli vain ja ainoastaan terveysyistä on runsaasti juustoa tässä. Ainakin täällä Valenciassa on ulkomaisten juustojen tarjonta normiruokakaipoissa vallan surkea, joten ricottan korvasin espanjalaisella queso frescolla, joka on yhtälailla kypsentämätöntä lehmänmaidosta valmistettua juustoa. Raejuustolla en välttämättä lähtisi sitä korvamaan, mutta jos haluat suosia kotimaista ruokaa, kannattaa ricotta korvata vaikka kotijuustolla, jota ainakin Valio valmistaa.

  • 13816878_10154385792687220_1877291270_n.jpg
  •  

Kurpitsa täyte:

  • 1 myskikurpitsa 
  • 1 dl linssejä 

Lehtikaalitäyte:

  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • kolme kourallista lehtikaalia
  • 4 rkl tuorejuustoa
  • 200g ricotta juustoa

Muut aineet:

  • 1 munakoiso 
  • 1,5 dl juustoraastetta (emmental tai mozzarella, oman maun mukaan)
  • 200g ricotta juustoa 
  1. Paloittele kurpitsa ja kypsennä 200 asteisessa uunissa. Kypsennysaika riippuu palojen koosta. Meidän palat kypsyivät juurikin sopivasti samassa ajassa kun valmistelin muut aineet eli noin puolessa tunnissa. 
  2. Huuhtele linssit ja kypsennä ohjeen mukaan.
  3. Leikkaa munakoiso siivuiksi ja paahda jokaista siivua kuumalla ja kuivalla pannulla molemmilta puolilta. Siirrä syrjään odottelemaan.
  4. Hienonna sipuli ja kuulota se pannulla. Sipulin hieman ruskistuttua lisää valkosipuli, jatka paistamista noin minuutti. Lisää lehtikaali kourallinen kerrallaan. Kun lehikaali on kutistunut, ota pannu pois kuumalta liedeltä ja lisää tuorejuusto ja sekoittele, kunnes se on sulanut tasaisesti. Murusta ricotta mukaan ja sekoita. 

Pinoa aineet vuokaan siten, että aloitat kurpitsatäytteellä, ricotalla ja munakoisoilla ja lopetat munakoisoihin, joiden päälle ripotellaan juustoraastetta. Ricottaa voit ripotella joka väliin minne mahtuu.

Paista 200 asteessa puolisen tuntia. Jos päällinen tuntuu palavan, voit peittää sen foliolla viime hetkiksi. 

13820917_10154385809827220_783128042_n.jpg

Yritettiin ottaa kuvia, mutta kun kyseessä on lämmin ruoka, syön sen mielummin lämpimänä ja otan ruman kuvan. Tämän verran jäi kahdelta hengeltä todistusaineistoa. Hyvää oli siis.

koti ruoka-ja-juoma diy