Monte Criston toasti

Siinä vasta vaikea sana. Toast. Suomeksi siis.

Ei se oikein voi paahtoleipä olla, koska siinä on täytettä ja toisaalta taas lämmin leipä on mielestäni kuorrutettu ja valmistettu uunissa. Ei sitä oikein grillatuksikaan voi sanoa, koska pannullahan se paistetaan. Paistettuleipä, paistinpannuleipä, litistettytäytettypaahtoleipäpannulla.  

Toast satuttaa sanallista sieluani samalla lailla kun muffinit tai pitsa. Jää muuten reseptikirjan kauppaan siinä vaiheessa kun siellä kerrotaan, kuinka valmistaa muhkeita muffineja tai kehoitetaan laittamaan sinappikaalia pitsan päälle. 

Monte Cristot ovat siis paahtoleipää, joka täytetään emmentaljuustolla, sinapilla ja savukinkulla tai kalkkunalla (tai molemmilla), pyöritellään kananmunassa ja paistetaan. Päälle ripotellaan tomusokeria. Voit myös korvata tomusokerin hillolla ja tarjoilla leipien ohessa esimerkiksi vadelmahilloa. 

Kyllä, arvasit aivan oikein. Amerikanhaihatuksiahan nämä ovat. Kaksikymmentä-luvulla on ensimmäisiä kirjauksia reseptikirjoissa, mutta viimeisimmästä renesanssista vastaa Disney-huvipuistot, jotka ottivat herkun listoilleen. 

13101346_10154171667252220_1511113434_n.jpg

 

Iltapalan kokoiseen annokseen tarvitset:

  • 2 viipaletta vaaleaa paahtoleipää / syöjä
  • kinkkua/ kalkkunaa
  • emmentaljuustoa
  • Dijon-sinappia
  • yhden munan vatkattuna laakealla lautasella
  • voita paistamiseen
  • tomusokeria

Voitele leipien sisäpinnat sinapilla. Paras tulos tulee, kun kokoat leivän seuraavassa järjestyksessä:

  • leipä siivu sinappipuoli ylöspäin
  • juustosiivu
  • kalkkuna/kinkku
  • juustosiivu
  • leipä sinappipuoli alaspäin

Juustot sulavat juuri sopivasti ja leikkele keskellä lämpenee, muttei paistu. 

Lämmitä pannu kuumaksi. Kun voi alkaa juuri ja juuri ruskistua, pyörittele täytetyt leivät kananmunassa ja siirrä varovasti pannulle. Laske lämpöä etteivät leivät pala ennen kuin juusto ehtii sulaa. Voit hieman painaa lastalla leipää, jotta saat mukavasti lituskan siitä. Käännä kun leipä on ruskistunut. 

Odottele jälleen pinnan ruskistumista. Älä unohda leipiä pannulle tässä vaiheessa!

Kun leipä on rapea molemmilta puolilta ja juusto juuri sopivasti sulanutta, nosta leivät pois ja leikkaa kulmasta kulmaan niin, että saat kaksi kolmioleipää.

Ripottele päälle hieman tomusokeria ja nauti. 

enhanced-22761-1448312090-9.jpg

Otan voileipätaiteeni vakavasti ja mielestäni Rossin reaktio ei ollut laisinkaan ylimitoitettu. Ei toisten herkkuvoileipiä vaan mennä syömään.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Pähkinäinen Cole Slaw

13522688_10154310712832220_475899393_n.jpg

Aah! Kaali [insert  Pinkki Välkkyvä SydänHymiö tähän], punakaali, kukkakaali, keräkaali, parsakaali, kaalilaatikko, kaalikääryleet ja kesällä ennen kaikkea kaalisalaatti.

Olin nuorena vaihto-oppilana Etelä-Carolinassa ja siellä grillattiin. Paljon ja koko ajan. Vakiolisuke oli useimmiten kaalisalaatti eli Cole Slaw ja rakastuin tähän rouskuvaan ja raikkaaseen herkkuun samantien. 

Tämä on lempilisukkeitani ehdottomasti, koska se on riittoisa, edullinen ja helposti muunneltava. 

Valenciassa on tänään kuuma eikä mieli tehnyt majoneesia, joten kastikkeeksi valikoitui satay-kastikkeen oloinen maapähkinäkastike, joka meni mainiosti ohessa tarjotun kanan kanssa. Tietysti tämän reseptin kanssa olet vielä kaiken huipuksi trendien aallonharjalla, koska voit kertoa valmistaneesi vegaanista raakaruokaa. 

Kastikkeen voit tehdä jo etukäteen vaikka edellispäivänä.

  • 2 rkl maapähkinävoita. (Meillä oli crunchy, mutta ihan oman mielen mukaan.)
  • 2 rkl omena-viinietikkaa
  • 1 tl sesamöljyä
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 tl hunajaa
  • ½ tl sriracha-kastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 2-3 rkl vettä 

Kastike on helpointa valmistaa pienessä purkissa jonka saa tiukasti suljettua, esimerkiksi pilttipurkissa. Lisää kaikki aineet purkkiin ja ravistele kunnes ovat sekoittuneet. Easy peasy.

13492922_10154310712367220_1399464248_n.jpg

Salaattiin voit käyttää melkeimpä mitä tahansa kaalia. Meidän salaattipohjaamme tuli muitakin aineita, koska niitä nyt sattui jääkaapissa olemaan. 

  • ½  punakaali
  • ¼ isosta valkokaalista
  • 2 porkkanaa
  • ½  isosta romainesalaatin kerästä
  • 1 maissi 
  •  kourallinen basilikaa
  • Leikkaa kaaleista ohuita suikaleita, raasta porkkanat ja revi salaatinlehdet. Maissista leikkasin veitsellä jyvät irti, mutta yhtä hyvin voit käyttää pienen maissipurkinkin. 

13515219_10154310712512220_1648808713_n.jpg

 

Kaikki vaan isossa kulhossa sekaisin ja avot, lisuke on valmis. Coleslaw kestää jääkaapissa maustumisen hetken aikaa, mutta itse en sitä yön yli jättäisi, koska kaali pehmenee silloin liikaa ja osa viehätystä on juurikin suutuntuma ja rouskutus mikä, syödessä pään sisällä kaikuu.

Koti Ruoka ja juoma DIY