Iisi piisi Hollandaisekastike
Hollandaisekastike lukeutuu vähän samaan sarjaan itsetehdyn majoneesin kanssa. Selkeä merkki aikuisuudesta ja elämänhallinnasta. Tai sitten vain hyvästä sähkövatkaimesta, mene ja tiedä.
Osa itse tehdyn majoneesin taikaa on juurikin se jännitys siitä, kuinka se onnistuu. Ja riemu kun jälleen kerran onnistuit valuttamaan öljyn JuliaChildmaisesti ohuena nauhana muniin ja sait sen emulgoitumaan. Juurikin tuosta onnistumisen tunteesta en halua luopua ja tehdä oikoreittimajoneeseja tai hollandaisekastikkeita. Keittiökemia on kiehtovaa.
Meidän hollandeise syötiin kalapihvien ja uusien perunoiden kanssa. Ai jai.. ihanaa oli.
Kahdelle
- 50g voita
- 1 munan keltuainen
- 1 rkl vettä
- 2 rkl sitruunamehua
- suolaa ja valkopippuria
- Sulata voi kattilassa ja anna seistä hetki, jolloin maitosakka painuu pohjalle. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan
- Pienessä kattilassa sekoita keltuainen, sitruunamehu ja vesi. Kuumenna hitaasti koko ajan vatkaten, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleahkoa.
- Siirrä kattila pois levyltä ja lisää voisula hitaasti ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten.
- Kastike tulisi säilyttää kuumassa (muttei kiehuvassa) vedessä vesihauteessa, kunnes laitat sen tarjolle. Helpoin tapa tähän on se, että kaadat kastikkeen puhtaaseen lasipurkkiin, jonka saat tiiviisti kiinni. Purkin voit laittaa lillumaan kulhoon, joka on täytetty kuumalla vedellä. Iisi piisi.
Espanjan maailmassa on sellainen perustavanlaatuinen virhe, ettei täältä saa kruunumajoneesia. Hellmann’s tosin tarjoaa myös mahtavia säilytysratkaisuja tarpeen tullen. Mutta ei se silti ole yhtä hyvää.