Iisi piisi Hollandaisekastike

Hollandaisekastike lukeutuu vähän samaan sarjaan itsetehdyn majoneesin kanssa. Selkeä merkki aikuisuudesta ja elämänhallinnasta. Tai sitten vain hyvästä sähkövatkaimesta, mene ja tiedä.

Osa itse tehdyn majoneesin taikaa on juurikin se jännitys siitä, kuinka se onnistuu. Ja riemu kun jälleen kerran onnistuit valuttamaan öljyn JuliaChildmaisesti ohuena nauhana muniin ja sait sen emulgoitumaan. Juurikin tuosta onnistumisen tunteesta en halua luopua ja tehdä oikoreittimajoneeseja tai hollandaisekastikkeita. Keittiökemia on kiehtovaa.

Meidän hollandeise syötiin kalapihvien ja uusien perunoiden kanssa. Ai jai.. ihanaa oli. 

Kahdelle

  • 50g voita
  • 1 munan keltuainen
  • 1 rkl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa ja valkopippuria
  1. Sulata voi kattilassa ja anna seistä hetki, jolloin maitosakka painuu pohjalle. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan
  2. Pienessä kattilassa sekoita keltuainen, sitruunamehu ja vesi. Kuumenna hitaasti koko ajan vatkaten, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleahkoa.
  3. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää voisula hitaasti ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten.
  4. Kastike tulisi säilyttää kuumassa (muttei kiehuvassa) vedessä vesihauteessa, kunnes laitat sen tarjolle. Helpoin tapa tähän on se, että kaadat kastikkeen puhtaaseen lasipurkkiin, jonka saat tiiviisti kiinni. Purkin voit laittaa lillumaan kulhoon, joka on täytetty kuumalla vedellä. Iisi piisi. 

14182133_10154504330577220_1737266786_n_0.jpg

Espanjan maailmassa on sellainen perustavanlaatuinen virhe, ettei täältä saa kruunumajoneesia. Hellmann’s tosin tarjoaa myös mahtavia säilytysratkaisuja tarpeen tullen. Mutta ei se silti ole yhtä hyvää. 

suhteet oma-elama ruoka-ja-juoma

Viljaton kasvispiirakka

Kasvispiirakat ovat mahtavia ruokia. Ne voi valmistaa jo reillusti etukäteen, ja toimivat yhtä hyvin kylmänä kuin lämpimänä. Niihin voi lisätä melkeinpä mitä mieleen juolahtaa, ja silti ne ovat aina ihania. 

Sain piirakan uunista juuri ennen kuin lähdimme Valencia-Las Palmas -jalkapallomatsiin, joten kuvaaminen jäi siinä tohinassa. Kun palasimme olimme kuolemannälissämme. Pelihän siis alkoi klo 22:00. Maanantai-iltana. 

Voitte siis mielessänne kuvitella tämän piirakan samalla kun katselette mahtavaa kissavideota, jossa Aatu riehuu lakanan alla ja Hönö päällä.

 

  • 1 bataatti viipaleina
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa ohuina viipaleina
  • 1 sipuli silputtuna
  • rasiallinen herkkusieniä viipaleina 
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • 100g emmentaljuustoa raasteena
  • 100g cheddarjuustoa raasteena
  • kuusi munaa
  • 2 dl kermaa
  • suolaa, pippuria
  • *Pekonia

 

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Hienonna sipuli ja viipaloi sienet. Kuullota sipulia neljä-viisi minuttia ja lisää sienet, jatka paistamista pari minuuttia. 
  3. Kuori bataatti ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet öljyttyyn vuokaan pohjalle ja laita vuoka lämpenevään uuniin, jotta bataatit kypsyvät hieman. 
  4. Riko munien rakenne isossa kulhossa ja lisää joukkoon suola, pippuri, juustoraasteet, kerma ja sipuli-sieni paistos.
  5. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Minusta helpointa oli käyttää juustohöylää ja koko kurpitsa oli pian ohuina tasaisina siivuina. 
  6. Ota vuoka uunista. Peitä pohja kerroksella kesäkurpitsasiivuja, kaada päälle muu täyte ja lado vielä päälle kesäkurpitsasiivuista yksi kerros. 
  7. *Meillä oli synttäriaamiaiselta jäänyt hieman pekonia joten se käytettiin piirakkaan myös. Yleensä olen tehnyt piirakan ilman pekonia ja hyvää se on silloinkin. 

 

Jos tarvitsee tehdä gluteeniton piirakkapohja, suosittelen ehdottomasti kokeileman bataattipohjaa. Se tuo mukavasti makeutta piiraaseen ja pysyy koossa yllättävän hyvin.

 

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma