Sunnuntaispagetti – Katkarapuja ja valkoviiniä

Sään lisäksi ruoka on asia, jotka saa minut arvostamaan uutta kotimaata. Täällä ruuan laatu ja hinta ovat ylivoimaisesti parempia kuin Suomessa. En ymmärrä sitä mantraa jota jaksetaan jauhaa, että ”kotimaisesta laadusta kannattaa maksaa”. No kyllä, maksaisin mutta kun ei se ole Laatua. Se on korkeintaa keskitasoa ja yleensä vielä sen alle.  

Meille on luksusta se, että voimme ostaa tuoreita katkarapuja ja tehdä niistä pastaa ilman sen suurempaa syytä. Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi sitkeistä ja pienistä pakasteravuista, jotka eivät maistu miltään.  

13940982_10154375227977008_1198098500_n.jpg

 

  • Reilusti kevätsipulinvarsia tai yksi kokonainen purjo
  • Oliiviöljyä paistamiseen
  • 300g katkaravun pyrstöjä sulatettuna*
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 purkki kermaa
  • 1 kalaliemikuutio
  • suolaa ja pippuria
  1. Leikkaa kevätsipuli tai purjo ja kuullota niitä pannulla 
  2. Lisää valkoviiini ja anna kiehahtaa
  3. Lisää kerma ja kalaliemikuutio
  4. Kun kastike kuplii taas lisää ravut ja anna kastikkeen pikkuisen porista miedolla lämmöllä, kunnes ravut ovat kauniin punaisia, mutta silti pehmeitä. 
  5. Tarjoa hyvän pastan kera.

* Vinkkejä rapujen sulatukseen

– Jos olet kiireessä, voit sulattaa rapuja kylmän veden alla siivilässä. Tosin jos maksat vesilaskua käytön mukaan ja karsastat muutenkin turhaan veden juoksuttamista, niin laita ravut pakastepussiin, purista ylimääräinen ilma pois ja laita lillumaan kylmään veteen esim. kattilaan. Rapujen koosta riippuen tähän menee noin 20-30min

– Jos olet ihminen, joka osaa suunnitella pidemmälle kuin tunnin päähän, kannattaa ravut ottaa sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. 

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma

Marian taivaasenastumispäivän salaatti

15.8 vietetään Marian tavaaseenastumispäivää joka tarkoittaa sitä, että kaikki kaupat ovat tietenkin kiinni. 

Pohjoismaalaisessa luterilaisessa kapitalismissa kasvaneelle tällainen yletön kauppojen aukiolojen kanssa renkslaushan on vallan ärsyttävää. Pata menee jumiin aivan saman tien, kun raahaa ostoskärryään kilometrin matkan Mercadonalle, joka onkin sitten suljettu. Etten vaikuttaisi typerältä turistilta jatkoin luontevasti matkaa siis läheiseen fruteriaan. Onneksi pakistanilainen kasviskaupanpitäjä ei pahemmin perusta Marian menoista ja tuloista, joten saimme ainakin salaattiainekset. 

Kyseessä ei siis ole mikään harvinainen naapurin mamman tarjoama perintösalaisuusresepti, vaan hätäisästi tehty kanasalaatti, josta tuli järisyttävän hyvää. Mutta onhan tuo nyt huomattavasti raflaavampi nimi kuin ”monipuolinen kanasalaatti”. Luojan kiitos pakastimelle, josta löytyi paloiteltu kalkkunan rintafilee, koska muuten olisi tullut laiha salaatti, kun linssitkin on loppuneet. 

 

14017973_10154459821822220_1265524517_n.jpg

 

Tästä annoksesta tuli kahdelle hengelle reilut pääruoka-annokset. 

  • Pohjalle valitsemaasi salaattia. Meillä oli pussinpohjallinen salaattisekoitusta, jossa oli mm. punamangoldia, rucolaa ja romainea. Noin reilu kourallinen per ruokailija on hyvä määrä.
  • Reilu kourallinen siemeniä tai pähkinöitä. Espanjassa auringonkukansiemeniä myydään monessa muodossa ja niitä yleensä löytyykin aina kotoa, joten tässä salaatissa oli niitä. Cashew-pähkinät olisivat varmasti toimineet myös mainiosti.
  • 1 iso porkkana viipaloituna
  • 1 avokado viipaloituna. 
  • 5 isoa herkkusienta viipaloituna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 tomaatti kuutioina
  • 1/2 avomaankurkku kuutioina
  • 1/2 kesäkurpitsa tikkuina
  • 1/2 paprika ohuina suikaleina
  • 8 viinirypälettä halkaistuna
  • 1/2 punasipuli ohuina siivuina
  • noin 300g kananrintafilettä (jos haluat vegaanisen version korvaa kanafileet vaikkapa kikiherneillä, tofulla, quornilla tai linsseillä. Tai itse asiassa ihan millä vaan, missä on proteiinia.)
  1. Viipaloi sienet. Kaada noin ruokalusikallinen öljyä pannulle ja anna lämmetä hyvin, lisää ohueksi leikattu valkosipulin kynsi ja sienet. 
  2. Paista sieniä 3-4 minuuttia ja siirrä lautaselle jäähtymään. Purista hieman jäähtyneiden sienten päälle 1/4 sitruunan mehu.
  3. Laita kanat paistumaan pannulle ja mausta oman mielesi mukaan. Meidän kanat paistettiin sesamöljyssä ja mausteena oli Srirachaa, inkivääriä ja valkosipulia. 
  4. Kun kanat on kypsiä laita sivuun jäähtymään
  5. Sekoita salaattipohja ja pähkinät/siemenet ja täytä noin puolet tarjoiluastiasta
  6. Leikkaa tomaatti, kurkku, paprika, kesäkurpitsa ja porkkana ja asettele säteittäin salaattipohjan päälle. Päästä sisäinen Martha Stewartisi valloilleen ja asettele kasvikset kauniisti. 
  7. Leikkaa avokado siivuiksi ja varovasti siirrä kulhoon. Purista päälle 1/4 sitruunan mehu
  8. Valuta herkkusienistä ylimääräinen neste ja lisää ne salaattiin
  9. Lisää sipuli ja viinirypäleet ripoitellen salaattiin. 
  10. Keskelle koko komeutta voit lisätä sitten kanan. 

Ota kuva luomuksestasi ja muista kertoa kaikille, kuinka terveellisesti tuli syötyä tänään. 

hyvinvointi mieli suosittelen ruoka-ja-juoma