BookBeat ja kesän kirjavinkit

Kesäloma hujahti niin nopeasti, etten ehtinyt edes vilkaista itselleni tekemää lukulistaa. Tuntuu, ettei elämässä oikein ole sopivia hiljaisia hetkiä, että pystyisi kunnolla keskittymään kirjaan. Ne illan omat hiljaiset hetket olen jo sen verran väsynyt, että käsi hakeutuu painamaan Netflix-nappulaa sen sijaan, että ottaisi kirjan käteen. Tein korjausliikkeen, ja tempaisin loman vihoviimeisenä päivänä yhden kirjan yhdeltä istumalta. Tai no, kahdelta, sillä kävin tekemässä ja syömässä välillä spagettia. Jos kaipaat kirjavinkkejä loppukesälle, niin tässä on mun kesän kirjavinkit!

Toinen elämä, Pauliina Vanhatalo

”Kun ihminen on nuori, hän luo valinnoillaan tarinaa itsestään. Kuka olen? Mitä tahdon? Mihin kuulun? Suurista ratkaisuista rakentuvat Elämän suuren kertomuksen koukuttavat käänteet, kunnes valinnat on tehty ja ote tarinasta kirpoaa. Sen pituinen se. Mitä tapahtuu, kun kertomus päättyy? Silloin alkaa toinen elämä. Nuoruuden päättäväisyydelle, impulsiivisuudelle ja haaveille ei tunnu enää olevan tilaa tai käyttöä – mutta mitä niillä sitten tekisi? Mistä aikuinen voi vielä unelmoida? Kuinka löytää olemassaololle suunta ja hahmo arjen rutiinien ja loputtoman toiston keskellä? Saako keski-ikäisestä ja -luokkaisesta perheenäidistä kiinnostavan päähenkilön? Onko myöhäistä oppia elämään ilman juonta?”

Yllä oleva BookBeatin* kuvaus Pauliina Vanhatalo Toinen elämä-kirjasta kolahti samantien. Aikaisen keski-iän kriisissä velloessani ajatus siitä, että neljäkymppisenä alkaa toinen elämä, on jotenkin lohduttava. Että elämä ei ole tässä, vaan jotain uutta ja erilaista voi vielä olla edessä. Keski-ikäinenkin voi olla kiinnostava. Kirja oli kuin minulle kirjoitettu, sen päähenkilö oli vähän alle 40-vuotias, ja elämän palaset ovat kasassa. On kiinnostava työ, rakas puoliso ja perhe. Silti päähenkilöstä tuntui, että kaipasi elämäänsä jotain uutta. Ehkä uuden työn, tai uuden harrastuksen. Ehkä pitäisi muuttaa kaikki.

Tästä kirjasta saisi helposti ihan oman postauksensakin. Suosittelen Toinen elämä kirjaa varsinkin kaikille keski-ikää lähestyville sekä muuten identiteettikriisistä kärsiville. Millainen olisi sun toinen elämä?

Kaikki tai ei mitään, Simona Ahrnstedt

”Sähäkkä romaani moderneista naisista, kuumasta intohimosta ja aikamme järjettömistä ihanteista. Mainostoimittajana työskentelevä Lexia Vikander rakastaa työtään. Mutta hän ei oikein sopeudu tikunlaihojen kollegoidensa joukkoon. Asiat firmassa ovat muutenkin sekaisin. Omistaja on vaihtunut ja potkuista huhutaan. Lexia istuu baarissa ja juo surkeana pinkkejä lohtudrinkkejä. Sitten hänen viereensä istahtaa uskomaton komistus. Adam Nylund, entinen lähiöiden paha poika, aikoo saneerata mainostoimiston jonka johtoon hänet on nimetty. Kohta he jo vaihtavat kiihkeitä suudelmia. Maanantaiaamuna he tapaavat taas: Lexia ja hänen uusi pomonsa, Adam.”

Simona Ahrnstedtia luonnehditaan Ruotsin uudeksi romanttisen kirjallisuuden kuningatareksi, joka kirjoittaa huumorilla vahvoista naisista. Kaikki tai ei mitään onkin varmasti juuri sellainen kepeä rantakirja, joka saa hyvälle mielelle, ja joka täyttää romantiikan nälän. Tämä menee minulla seuraavaksi kuunteluun.

Henkien saari, Ina Westman

”Vaikuttava romaani parisuhteesta ja puolisoiden vieraantumisesta, paratiisimaisesta saaristoelämästa, joka aukeaa koko länsimaisen elämäntavan kuvaksi: se on onnellista vain niin kauan kuin olemme valmiita unohtamaan mitä, meren tuolla puolen on.

Emma, Joel ja tytär Fanni viettävät kesää saarella. Vaikka ei ole sähköjä eikä juoksevaa vettä, aina voi istua laiturilla tarkkailemassa merta, etsiä rakkolevää, kerätä kiviä tai kalastaa. Maailma on kutistunut kallioiden ja mäntyjen väliin, pieneksi ulapan painamaksi tilaksi.

Emmalla on arpi päässä. Hän ei tiedä mistä se on tullut tai mitä hänelle sitä ennen on tapahtunut. Oma mieli tuntuu vieraalta, samoin entinen työ, johon hän ei enää kykene. Kuka Emma oikein on, jos hän ei muista mitään elämästään ennen tätä kesää? Mutta Emman muistot palaavat, yksi kerrallaan, ja niiden mukana saariparatiisiin saapuvat piinaavat näyt.”

BookBeatin* kirjatarjontaa selatessani silmäni osuivat tuttuun nimeen. Olen tuoreena äitinä lukenut Ina Westmanin romaanin Syliin, joka teki minuun vaikutuksen. Henkien saari kuulostaa sekä kiinnostavalta parisuhdepohdinnalta, että jännittävältä mysteeriltä. En malta odottaa tämän lukemista!

Ennen kuin mieheni katoaa, Selja Ahava

”On lauseita, jotka jakavat ajan kahtia. Yhdellä tällaisella nainen menettää miehensä. Hän seuraa, miten miestä on päivä päivältä vähemmän ja kuinka sekä tuleva että mennyt romahtavat tuntemattomaan – kuin laivat, jotka tippuvat kartan reunalta sinne, missä merihirviöt elävät.

Nainen haluaa merkitä miehen muistiin ennen kuin tämä katoaa. Nainen haluaa todistaa, että hänellä oli kerran mies. Mutta kuvien päälle lipuu toisia kuvia.”

Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa kiehtoo jo heti alustustekstin perusteella. Mielenkiinto herää, onko kyseessä avioero vai kenties jokin muistisairaus. Miksi mies katoaa pala palalta? Minua vetävät selkeästi tällä hetkellä puoleensa parisuhde- ja keski-iän kriisiä käsittelevät teemat. Ja miten mahtavaa, että BookBeat* suosittelee minulle kirjoja, jotka saattaisivat kiinnostaa minua. Ainoa ongelma siinä on se, että lukujono vain kasvaa kasvamistaan.

Mitä sun kesän lukulistalta löytyy? Kerro parhaat kirjavinkkisi kommenttiboksiin!

BookBeatia* voi kokeilla kaksi viikkoa ilmaiseksi. Siinä ajassa ehtii hyvin kuunnella muutaman kirjan, tai vaikka kaikki nämä mun kirjavinkit! Ja vaikka äänikirja ei voita oikeaa papeista kirjaa, olen ihastunut äänikirjan helppouteen. Voin laittaa silmät kiinni,  ja kuunnella tarinoita jonkun toisen lukemana.

Kivaa uutta viikkoa!

Lue myös: Onko ihan ok lähetä ihan hyvästä avioliitosta? ja 4+1 kirjaa kesään

kulttuuri kirjat
Kommentit (10)
 1. Minä luin tuon Henkien saaren kaksi vuotta sitten ja olin aivan hurmiossa:
  https://www.lily.fi/blogit/ala-ota-sita-niin-vakavasti/ina-westman-henkien-saari/

  Odotan innolla sinun mielipidettäsi kirjasta!

  1. Juuri eilen aloitin, ja kylläpä se tempaisikin heti mukaansa!

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi
  29.7.2020, 14:21

  Itse olen jostain syystä edelleenkin tykästynyt ihan painettuihin kirjoihin vaikka ääni- ja e-kirjat niin käteviä olisivatkin!

  1. Kyllä, paperisille kirjoille on aina paikka minunkin sydämessä <3 Monesti iltaisin koen helpommaksi äänikirjan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *