En seuraa sua enää (somessa)!

Aina, kun laitan kuvan itsestäni instaan, katoaa paljon seuraajia.” Näin kertoi eräs bloggaaja instassa hetki sitten. Jäin miettimään tätä kummallista somekäyttäytymistä. Toki some seuraajia tulee ja menee, oli kuvat ja tarinat kuinka laadukkaita ja mielenkiintoisia tahansa, mutta silti jäin miettimään. Miksi kuvat bloggaajasta/instaajasta ärsyttävät? Miksi täytyy lopettaa seuraaminen?

Oma kokemukseni instan puolelta on se, että jos julkaisen kuvan itsestäni (kuten aika usein teen), saa omakuvani enemmän tykkäyksiä kuin esimerkiksi ruokakuva, kukkakuva tai maisema. Oma brändini on henkilövetoinen, ja minua seuraavat seuraavat minua varmasti osittain tyylin vuoksi. Seuraajat odottavat näkevänsä kuvia minusta ja tyylistäni. En ole kokenut, että seuraajat häviäisivät sankoin joukoin, kun kuvani lävähtää ruudulle. Uskon, että minunkin pärstäni ärsyttää jota kuta, mutta ei ilmeisesti niin paljon, että painaisi ”lopeta seuraaminen” nappulaa. Sen sijaan, jos en julkase mitään useaan päivään, alkaa seuraajamäärä huveta.

Kuvat minusta, ja henkilökohtaiset tarinat tuntuvat päin vastoin kiinnostavan ihmisiä. Mitä henkilökohtaisempi juttu, sitä enemmän kiinnostusta se herättää. Itsekin tykkään, että omakuvat lisäävät kiinnostavuutta, ja tuovat instaajan persoonaa esiin. On kiva nähdä, miltä toinen näyttää myös siinä tapauksessa, että instatili suuntauu johonkin muuhun kuin henkilöbrändiin. Mutta onko kuitenkin niin, että, jos instani olisi suuntautunut lähinnä esimerkiksi ruokakuviin, oman kuvan julkaiseminen tuntuisi seuraajista erikoiselta, ja jotenkin asiaan kuulumattomalta. En tiedä, mutta voin vain arvailla. Silti minusta tuntuu kummalliselta, että joku kokee kuvan henkilöstä niin itseä häiritseväksi, että päättää lopettaa henkilön seuraamisen. Miksi ei vain skrollaa eteenpäin, jos joku tietty kuva ei niin innosta. Ärsyttääkö persoona tai ulkonäkö?

Tuntuu kuin seuraamisen lopettaminen olisi jonkinlainen mielenosoitus tai kannanotto. Et kelpaa. Olet ruma tai ärsyttävä. En halua nähdä kuviasi somessani. Sinussa on jotain vikaa. Pysyttele vain kissakuvissa.

Kun kyselin instaseuraajiltani eilen, haluavatko he nähdä instassa kuvia henkilöstä instatilin takaa, vai mielummin kuvia muista asioista, vastaus oli täysin yksimielinen. Kaikki 53 äänensä antanutta olivat sitä mieltä, että persoonaa peliin vaan. Ihmiset kiinnostavat ihmisiä. Toki otanta on varmasti puolueellinen, sillä omat seuraajani oletettavasti haluavat nähdä kuvia minusta ja muistakin instaajista. Jos asiaa kysyisi luontokuviin suuntautuneen instatilin seuraajilta, vastaus voisi olla toinen. Mielipidettä kysellessäni instassa, sain muutaman viestin, jotka tukevat alkuperäistä ilmiötä. Muutama instaaja ilmoitti, että heille käy samoin. Aina, kun he laittavat kuvan itsestään instan feediin, seuraajia katoaa.

Kuvat: Hanna

Vaikka jokainen saa päättää, ketä seuraa somessa, tuntuu henkilöön kohdistuva seuraamisen lopettaminen jotenkin julmalta. Mitä sinä olet mieltä?

Lopetatko sinä instassa seuraamisen, jos törmäät kasvokuvaan? Tykkäätkö nähdä kuvia henkilöistä, vai mielummin jostain muusta aiheesta? Ärsyttävätkö kuvat instaajasta? Ja jos ärsyttävät, niin miksi?

Mitä sinä luulet, miksi ihmiset tuntuvat lopettavan seuraamisen instassa, jos ruutuun ilmestyy kuva instaajasta? Onko se kateutta, vai jotain muuta?

Lempeyttä päivääsi!

Lue myös: Yllättävä urahaave – olisiko minusta yrittäjäksi?

puheenaiheet ajattelin-tanaan paivan-tyyli
Kommentit (20)
 1. Mielenkiintoinen ilmiö somekulttuurissa ja kiva kun nostit aiheen esiin! Itse olen somenkäyttäjänä lähinnä passiivinen siinä mielessä etten postaa paljon omia juttuja enkä edes tiedä paljonko seuraajia mulla on :’D Viestejä ja kommentteja tykkään joskus lähetellä seuraamilleni henkilöille tai ryhmiin, joissa olen. Huomaan, että jos en pidä jostain niin en kyllä myöskään tykkää tai paina sydäntä ja jos tykkään niin silloin yleensä reagoin myös klikkauksella. Siksi ehkä postaajan roolissa tämä ”ignoraaminen” on helppo joskus ottaa henkilökohtaisena loukkauksena.

  Toisaalta uskon, että seuraamisen lopettamiseen tarvitaan useampi itseä ärsyttävä postaus tai asenne, joka henkilöstä tulee yllättäen esiin. Se on itselläni ainakin aiheuttanut unfollowaamista. En arvosta nakukuvia tai seksuaalisuuden ylikorostamista, joten sellaiset postaukset saavat minut heti varpailleni ja jopa lopettamaan seuraamisen.

  Summa summarum ehkä siis myös henkilön postaaman kuvan tuoma sanaton viestintä esim. kehonkielellä saa ihmisiä lopettamaan seuraamisen.

  Sä et kyllä mun mielestä ainakaan oo sellainen ihminen, jonka kuvat olis ärsyttäviä/ylimielisiä ja joita ei halua katsella feedissään. Ja tykkään sun äänestä, kun kerrot juttuja instan stoorissa! Siinä on mukava ja leppoisa sävy, jota on miellyttävä kuunnella <3

  Alle vielä linkkaan videon ”oikea elämä vs. some” joka oli mielestäni hauskalla tavalla kantaaottava ihmisten somekäyttäytymiseen. Nauroin itse ainakin ääneen nähdessäni videon ekaa kertaa 😀

  ->>
  https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=5liP16ZUX9E

 2. Milla / www.moonshapedlittlebox.fi
  11.3.2020, 15:57

  Onpa mielenkiintoinen postaus, hauska oli lukea pohdintoja tästä aiheesta! 🙂 Meillä oli Social Media Marketingissa puhetta tästä, että ihmiset tykkäävät katsoa ihmisiä ja sitoutuvat helpommin kuviin somessa, jos siinä näkyy kasvot tai ihminen ylipäätään. Ihan luonnollistahan se on ja ymmärrettävää miksi näin, tutkimuksia ovat tehneet aiheesta. Jonkin verran vaihtelua olen huomannut itsekin, mutta en kasvokuvien kanssa. Yleensä, jos julkaisen Instagramissa jotain aiheesta poikkeavaa tai vahvemman mielipiteen, niin silloin voi olla et joku lähtee sen takia – muuten yleensä on joko luonnollista vaihtelua seuraajissa tai sitä, että jotkut tekee tätä follow-unfollowta jatkuvasti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *