Kaksi kuukautta rautakuuria takana

Pääsin yhteistyön kautta mittaamaan veriarvojani muutama kuukausi sitten. Puhti-terveystarkastus* oli nopea ja helppo tapa saada paljon tietoa omasta terveydestä yhdellä verikokeella. Tulokset tulivat nopeasti sähköpostiin. Kun tulos näytti, että veren rautavarastoarvot eli ferritiini oli hurjasti alle normaalin, en yllättynyt yhtään. Olin suoraa sanottuna helpottunut, että syy väsymykselle ja monille muille oireille selvisi. Nyt olen lääkärin suosituksesta syönyt lisärautaa purkista kaksi kuukautta.

Minulla on ollut käytössä lääkärin suosittelemat Obsidan Fe++ 100mg -rautatabletit. Söin tätä saman merkin rautaa hetken aikaa myös raskausaikana, kun neuvolassa hemoglobiini näytti laskeneen. Rauta aiheutti ensin mahakipuja, mutta ne menivät ensimmäisen kahden viikon jälkeen ohi. Näin kävi myös tällä kertaa. Hetken aikaa jo luulin, että tämähän sujuu kivasti, eikä lisärauta tuntunut missään. Nyt kuitenkin jo useamman viikon maha on ollut enenevissä määrin todella huonossa kunnossa. Kaikenlaisia kipuja tuntuu eri puolilla mahaa, maha on koko ajan turvonnut ja kaikki syöminen saa mahan sekaisin. Oireet ovat aika lailla IBS-tyylisiä. Minulla on aina ollut herkkä vatsa, ja nyt pelkäänkin, että onko koko suolisto pilalla, tai esimerkiksi tulehtunut.

Aikani näistä oireista kärsittyäni olen päättänyt lopettaa lisäraudan ainakin hetkeksi. Toivon, että maha rauhoittuisi tästä tauosta, ja voisin kokeilla sen jälkeen vaikka nestemäistä rautaa, joka saattaisi sopia paremmin. Hieman harmittaa, etten pystynyt syömään lisärautaa sitä suositeltua kolmea kuukautta, jolloin rauta-arvon uudelleenmittaus olisi näyttänyt rautakuurin vaikutukset paremmin. En kuitenkaan pysty nyt jatkamaan raudan syömistä. Jos maha ei rauhoitu, joutunen menemään lääkäriin. Ja minä inhoan lääkäriin menemistä 😀

Ja mitä tulee rautakuurin positiivisiin vaikutuksiin, niin olossa on tapahtunut pientä kohentumista. Nukun hieman paremmin, jaksan paremmin, eikä minua väsytä ihan koko aikaa. Mitään ihmeparantumista en kuitenkaan ole kokenut. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa ferritiinin mittausta, jotta näen, onko rautakuurilla ollut vaikutusta. Tämän tauon vuoksi sen mittaaminen kannattaa varmaan jättää syksyyn.

Kuulisin mielelläni, jos sinulla on kokemuksia lisäraudan syömisestä! Oletko saanut mahan huonoon kuntoon, vai onko tuntunut missään? Ja ennen kaikkea, palasiko maha parempaan kuntoon rautakuurin jälkeen? Entä löytyykö sinulta suosituksia siitä, mitä rautavalmistetta kannattaisi testata?

Kivaa keskiviikkoa!

*mainoslinkki Puhti-verkkokauppaan

Kommentit (18)
 1. Mulle on sopinut Ferrodan ihan ok 👍 Syön 100mg per päivä ja otan tabun siis yöllä 😁 Koin sen paljon helpommaksi kun kuitenkin herään yleensä kerran yössä johonkin pojan ähinöihin tai käännän kylkeä tms. Eikä tarvitse miettiä onko nyt kuinka kauan maitotuotteista tai kahvista tai teestä tms mitkä haittaa raudan imeytymistä. Mä voisin suositella tohon kylkeen muitakin ravintolisiä mitä itse käytän, ne on auttanu mua ihan älyttömästi 🙏 Ferritiiniä niillä ei nosteta kun ei sisällä tarpeeksi isoa määrää rautaa mutta noin niinkuin muuten oon saanu tosi ison avun ja auttaneet ton vatsankin kanssa.

  1. Kiitos vinkistä! Täytyykin apteekissa tehdä vertailua, että mikä olisi mulle paras vaihtoehto 🙂

 2. Hei, itse olen syönyt 3 kk lisärautaa, ensiksi Ferrodania (1-2 kapselia päivässä) ja nyt Maltofer purutabletteja 2 kpl (yhteensä 200 mg) päivässä. Mulla oli niin alhainen hb ja ferritiinikin 5 joten mulle määrättiin rautaa näin suurina annoksina. Ferrodan vaikutti aluksi sopivan mutta nostettuani annoksen 2 kapseliin (200 mg vrk) vatsa meni aivan sekaisin. Maltofer sen sijan on sopinut. Ilmeisesti hemirauta imeytyy kasviperäistä rautaa paremmin mutta opsidania en uskalla kokeillakaan kun vatsaystävällisenä mainostettu Ferrodankaan ei mulle sopinut suurina annoksina. Ilmeisesti lääkärit määräävät Opsidania koska tämä on nimenomaan lääkkeeksi luokiteltava valmiste. Mun hb on noussut ihan hyvin 3 kk aikana mutta ferritiini vain 10 yksikköä. Mulla on edessä vielä vuoden mittainen kuuri jotta saan arvot kohdalleen ja rautavarastot täytettyä. Toivon että vatsa kestää! Rautavarastot ovat salakavalasti huvenneet vuosien aikana, ferritiiniä ei vielä muutamia vuosia sitten multa mitattu ja hb on laskenut viimeiseksi.
  Maltoferin voi ottaa ruoan kanssa mutta se on hintava muihin valmisteisiin verrattuna. Tsemppiä sopivan valmisteen metsästykseen!

  1. Kiitos kommentista ja tsempeistä! Maltoferia on moni suositellut. Obsidania en kyllä enää halua käyttää.

   Tsemppiä myös sulle pitkään rautakuuriin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *