Kokemuksia kapselipuvustosta ensimmäisen kuukauden jälkeen

Kun seisoo aamulla vaatekaapin edessä, ja tuskailee joka-aamuisen vaateongelman kanssa, on aika tehdä jotain pursuilevalle ja toimimattomalle vaatekaapille. Maaliskuussa otin testiin kiinnostavalta ja ajankohtaiselta tuntuvan kapselivaatekaapin eli kokosin ensimmäisen kapselipuvustoni. Keräsin 12 vaatekappaletta, joiden ajattelin olevan sopivimmat maaliskuun tarpeisiin.

Olette toivoneet kokemuksiani asian tiimoilta, joten nyt on hyvä aika summata ensimmäisen kuukauden fiilikset – mikä toimi ja mikä ei. Haluan korostaa, etten ole asian ammattilainen, vaan olen soveltanut vapaasti Iinan blogin sekä Caps Lookin ohjeita. En siis ole käynyt kursseja tai perehtynyt asiaan kovin syvällisesti. Parannettavaa ja opittavaa on varmasti vielä paljon. Nyt, kun olen villisti käyttänyt taas koko vaatekaappiani puolet huhtikuusta, tuntuu sopivalta summata kapselipuvuston plussat ja miinukset.

Plussat ja oivallukset

– Vähemmälläkin pärjää! Vaikka suuri valikoima vaatteita tuntuu kivalta, olen kokeiluni aikana huomannut, miten vähällä sitä oikeasti tulee toimeen. Jos jokainen kapselin vaate on lempivaate, pitää sitä mielellään usein. Kokeilun myötä tekisi mieli karsia omaa vaatekaappia entisestään. On täysin turhaa säästellä vaatteita, joita ei todellisuudessa ikinä käytä.

– Vaatteiden valinnan helppous! Kun on järjestänyt kapselin vaatteet siististi omalle paikalleen, ei aamuisin tarvitse tuskailla vaatekaapin edessä. Muutamana aamuna mikään kapselin vaatteista ei innostanut, mutta kun vaihtoehtoja ei ollut, puin mukisematta säähän parhaiten sopivat kamppeet ylle. Toki fuskasin muutaman kerran, mutta hei, ei se ole niin vakavaa. Synttäreille halusin mustan mekon, ja sen myös päälleni laitoin. Yhtenä aamuna vilutti, ja masensi. Halusin lohtuvaatteeni, ikuisuuksia vanhan lämpimän tunikan, ja senkin sujautin päälle ilman sen suurempia tunnontuskia.

– Siisteys yllätti! Kun vaatteita on käytössä käytännössä vain 12 kappaletta, on ne niiiin paljon helpompi pitää järjestyksessä. Makkarin lattialle ei muodostunut epämääräisiä vaatekasoja, vaan vaatteet kiersivät käytön kautta suoraa pyykkikoriin, ja takaisin päälle. Tämän järjestyksen koen kapselipuvuston suurimmaksi plussaksi. Inhoan omaa epäjärjestelmällisyyttäni, ja sitä, kuinka kerran käytetyt vaatteet eivät vielä jouda pyykkiin, mutta en jaksa viikata niitä takaisin kaappiinkaan. Jos olet joskus käynyt meillä, ja kurkannut makkarin nurkkaan, niin voin vannoa, että olet järkyttynyt.

– Oma tyyli selkeytyi. Kun valitsin ne vaatekappaleet, joita käytän muutenkin eniten, vahvistui käsitys omasta tyylistä. Olen aika vaihtelunhaluinen, joten kaapistani löytyy tyyliä joka lähtöön. Usein kuitenkin villimmät kokeilut eivät jää käyttöön, vaan vaatekaapin perälle. Toivon, että tulevaisuuden vaateostokset saavat selkeämmän linjan, kun ymmärtää paremmin, minkälaisissa vaatteissa viihtyy.

Miinukset ja pettymykset

– Kun vaatteita on vähän, joutuu pyykkiä pesemään useammin kuin normaalisti. Meille on muodostunut aika sopiva pesurutiini, jossa viikon päätteeksi pesen muutaman koneellisen pyykkiä, ja sitten maanantaina on kaikki tarvittava puhtaana. Nyt, kun vaatteita oli vähemmän, tuntui, että joutui pyörittämään puolityhjiä koneellisia, jotta olisi joka päivälle puhdasta päällepantavaa. Tämäkin on kuitenkin varmasti vain järjestelykysymys, ja pyykkirutiinit löytäisivät uudet uomansa pienellä pohdiskelulla.

– Liian vähän vaatteita! Myönnän, että kahdentoista kappaleen kapselini oli liian kunnianhimoinen yritys. Kaipasin muutamaa yläosaa lisää. Hieman suuremmalla kapselilla olisin varmasti pärjännyt loistavasti.

– Väärin valitut vaatteet. Muutamaa kapselin vaatetta ei tehnyt mieli käyttää, joten se kutisti kapseliani entisestään. Tästä johtuen kapseli tuntui liian pieneltä. Seuraavassa kapselissa otan oikeudekseni vaihtaa käyttämättömän vaatteen toiseen.

Jatkanko kapselipuvuston käyttöä? Kyllä, ehdottomasti! Tämä villi ja vapaa huhtikuu tuntui ensin kutkuttelevalta, kun vaatekaapista sai valita ihan mitä vaan. Mutta voitte ehkä arvata, miltä makkarin nurkka tällä hetkellä näyttää. Ja niin vaan löysin itseni taas seisomasta ja valittelemasta vaatekaapin edestä, kun sieltä ei löytynyt mitään päällepantavaa!

Kuukauden käytetyimmät vaatteet näkyvät kuvissa. Nämä Aarrekidin tunikat ovat mukavia ja laadukkaita,  ja juuri omaan tyyliini sopivia. Nyt ei muuta, kun uutta kapselia suunnitelemaan!

Kivaa keskiviikkoa! Oletko sinä innostunut kokeilemaan kapselipuvustoa?

muoti ajattelin-tanaan paivan-tyyli vastuullisuus
Kommentit (6)
  1. Olen ehdottomasti kapselipuvuston kannalla. Olen systemaattisesti vähentänyt vaatteita kaapistani ja yrittänyt tulla toimeen paremmin yhteensopivilla vaatteilla. Juuri ennen joulua vein taas kierrätykseen monta Ikean kassilta vaatteita. Yritän ostaessani ajatella enemmän kokonaisuuksia ja yhdistettävyyttä.
    Totta on kyllä se, että kun vaatteita on vähemmän niitä myös on pestävä useammin…

  2. Purkkisirkussonja
    21.4.2019, 20:29

    Tämä kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Aion nyt ottaa asiakseni käydä läpi kaikki vaatteet ja vähentää niitä reilusti!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *