Montako viikkoa lomaa on tarpeeksi?

Montako päivää lomaan? En varmasti ole ainoa, joka tässä vaiheessa laskee malttamattomana päiviä lomakammasta. Pitkä vuosi on taas takana, ja viimein koittaa aika, jolloin saa hetken hengähtää ja ladata akkuja tulevaa syksyä ja talvea varten. Ja minusta tuntuu, että me suomalaiset pimeässä tallustavat sieluparat todella tarvitsemme kaiken sen valon ja vapaan kesällä, mitä suinkin on tarjolla.

Tänä kesänä minulla on normaalista poikkeava tilanne, sillä normaaliksi muodostuneen viiden lomaviikon sijasta lomaviikkoja onkin vain kolme. Lomapäiviä on säästettävä loppuvuoden reissuun, joten kesälomani lyheni kahdella viikolla. Voin suoraa myöntää, että kyllä kirpaisee ajatus vain kolmen viikon lomasta. Ehtiikö siinä ajassa palautua raskaasta työvuodesta? Ehtiikö nukkua pois univelat?Tiedän, ettei kaikilla ole edes sitä kolmea viikkoa lomaa, joten pahoittelen, jos joku kokee valitukseni ärsyttäväksi. Tunnen kuitenkin itseni, ja tiedän, että tarvitsisin enemmän aikaa. Enemmän rauhallisia aamuja, enemmän pidempiä yöunia, enemmän joutilaisuutta. Toki lomaillessa on nykyään ne hermoja raastavat puoletkin. Liika suunnitteleminen ja aikatauluttaminen vie lomasta helposti rentouden. Viime kesänä ohjelmaa oli liikaa, ja lomailukin meinasi käydä raskaaksi. Perhe nenät kiinni toistensa naamoissa 24/7 useamman viikon luo myös omat haasteensa. Haluaisin välttää viime vuoden virheet.

Kun pojalla riittää virtaa vaikka pienelle kylälle, ja volyymi on aina korkealla, ja itse taas mielummin lukisi rauhassa kirjaa riippumatossa, on lomanvietto yritettävä sovittaa vastaamaan kaikkien tarpeita. Miten sitä löytäisi sen tasapainon siinä, että pojalle riittäisi tarpeeksi tekemistä, mutta itse ei väsyisi jatkuvaan viihdyttämiseen. Että lomalla olisi kivaa tekemistä, muttei liian tiukkaa aikataulua. Jonkinlaista vuorottelua miehen kanssa on varmaankin tehtävä niin, että kumpikin saa päivän tai puolikkaan välillä itselleen toisen juostessa Leon leikkimaassa, puistossa tai rannalla.

Minulle optimaalinen loma on varmaankin juuri se viisi viikkoa. Siinä ehtii parhaimmillaan jo vähän tylsistyä. Tylsistymisestä tietää, että mieli ja keho on saanut lepoa, ja kaipaa jo enemmän aktiviteetteja.

Vaikka lomaviikkoja on kesällä vain kolme, yritän hiljentää vauhtia nyt kesäkuukauksiksi muutenkin. Tämä tarkoittaa todennäköisesti vähemmän yhteistöitä blogissa, vähemmän bloggaamista muutenkin, vähemmän somea, vähemmän aikataulua sekä ehkä hieman lyhyempiä työpäiviä. Karsin sieltä, mistä voin. Nyt heti alkuun ajattelin ottaa pienen blogi/someloman, ehkä viikon mittaisen. Kuvat: Hanna

Montako viikkoa sinusta on riittävä määrä lomaa? Vai koetko, että ylipäänsä tarvitset lomaa arjesta?

Rentouttavaa perjantaita ja viikonloppua! Minua ei siis täällä blogissa tai instassa todennäköisesti näy seuraavaan viikkoon, mutta toivon, että kun palailen takaisin, olette vielä täällä <3

 

Psst! Kuvissa näkyvä mekko on iiiiihana Aarrekidin Orley*!

 

*mainoslinkki

hyvinvointi mieli hyva-olo tyo
Kommentit (2)
  1. Todella samanlaisia fiiliksiä täällä. Mulla on neljä viikkoa lomaa, mutta ne eivät ole putkeen, vaan 1 viikko + 1 viikko + 2 viikkoa. Tuo ensimmäinen viikko on jo takana, ja siinä kävi kyllä just toi ”lomauupumus”. Liikaa tekemistä, liikaa sosilisointia, stressaavaa autossa istumista.. Huoh! Nyt tuntuu jo, että miten nuo jäljellä olevat kolme lomaviikkoa riittää mihinkään. Ja niistäkin kun tuo eka yksittäinen viikko on taas reissu, ja reissut on aina omalla tavallaan stressaavia mulle.

    Mäkin olen päättänyt nyt kesällä höllätä kaikesta muusta, ja tuoda sillä tavalla sitä rentoutta elämään. Yritän pitää etäpäiviä mahdollisuuksien mukaan, ja samoin höllätä blogin suhteen. Ajattelin kirjoitella noin kerran viikossa (jos sitäkään) enkä haali nyt mitään uusia yhteistyökuvioita. Uskon, että kesällä ihmiset myös lukee blogeja vähemmän, joten tuskin tämä siinäkään mielessä on mikään ongelma. Niin, ja sama meininki varmasti mulla Instassakin.

    On kyllä jotenkin kamalaa, että lomaa on niin vuodessa niin älyttömän vähän! Siinä mielessä vähän harmittaa, että en enää työskentele opettajana. 😀 Mutta sit taas, siinä työssäkin odotti niitä lomia kuin hullu. Mitenköhän sitä saisi oman arkensa sellaiseksi, ettei se loman tarve kasvaisi aina niin ylisuureksi? Vai onkohan sellainen edes mahdollista..

    1. Teidän reissut on instasta katsottuna näyttäneet kyllä niiin ihanilta <3 Mutta tuo on totta, että ne on aina omalla tavallaan stressaavia ja kuluttavia. Pitäisi olla hieman lomaa aina reissaamisen jälkeen 🙂

      Höllääminen kuulostaa just hyvältä! Toivotaan, että pääset sellaiseen rentoon lomamoodiin, joka pyyhkii arjen huolet ja väsymykset. Ihanaa lomaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *