Syksyllä Uuteen-Seelantiin – kuinka päästä parempaan kuntoon?

Reissumme Uuteen-Seelantiin lähenee hurjaa vauhtia. Toisaalta olen enemmän kuin innoissani, mutta toisaalta hieman hirvittää. Matkustaminen itsessään on kova rasitus keholle ja mielelle, kun lentokoneessa tulee istuttua yli vuorokausi, mutta myös matkasta tulee varmasti kuntoa koetteleva ja liikuntapainotteinen. Haluaisin olla matkalla paremmassa kunnossa kuin nyt.

Onko neljän kuukauden aikana mahdollista parantaa kuntoaan, vai olenko auttamattomasti liian myöhässä? Ja kannattaako kuntoprojektistaan julkisesti huudella, kun on tiedetysti mukavuudenhaluinen karkkihiiri? Fitness kisoihin en onneksi ole tähtäämässä, joten tavoitteet eivät ole mahdottomia, ja kaikki parannus nykyiseen kuntoon on vain plussaa. En siis tavoittele pikadiettiä tai superkuntoa, vaan parempaa jaksamista. Haluaisin pystyä väsymättä mukana kaikissa aktiviteeteissa, joita reissu tarjoaa. Kyselin instan puolella vinkkejä, mistä tällainen neljän kuukauden projekti kannattaisi aloittaa, ja mitkä olisivat helppoja liikuntamuotoja huonokuntoisemmallekin tyypille. Arjen hyötyliikunta on minulla kunnossa, mutta ruokavalio kaipaa muutosta. Ja toki liikuntaa olisi varmasti hyvä lisätä. Arki ja kiireet antavat hyvän tekosyyn herkuttelulle ja liikunnan skippaamiselle, mutta nyt näihin on tultava muutos.

Sain ilahduttavan paljon vastauksia ja viestejä aihetta koskien. Kiitos kaikista vinkeistä ja kokemuksienne jakamisesta! Minua pyydettiin myös jakamaan saamiani vastauksia instan puolella, joten ajattelin kirjoittaa aiheesta myös tänne blogin puolelle. Oman kunnon ja olon parantaminen selkeästi kiinnostaa!

Sain seuraavanlaisia vinkkejä ja ideoita, joista jokaisen paremmasta olosta haaveilevan on helppo aloittaa:

Kuntoilu

 • Panosta hyötyliikuntaan! Lopeta hissin käyttö, ja mene portaita aina kun mahdollista. Kävele tai pyöräile sen sijaan, että menisit matkat autolla. Minä tykkään pyöräillä ja kävellä työ- ja päiväkotimatkat. Ehkä myös kauppareissuja voisi tehdä pyörällä?
 • Kävely! Monelta tuli viestiä siitä, että kannattaa aloittaa kävelystä. Ensin lyhyempiä matkoja, ja sitten pidentää lenkkiä. Äänikirjat tai musiikki lisää motivaatiota ja tekee kävelystä hauskempaa.
 • Lempeät lajit, kuten jooga sopivat aloittelijoille. Myös vesiliikunta on mukavaa ja armollista nivelille. Vesijumpassa olen käynyt monena vuonna, ja ehkäpä ilmoittaudun taas tänä syksynä!
 • Lyhyet HIIT treenit niin maalla kuin vedessäkin saivat paljon kannatusta. HIIT tulee sanoista sanoista High Intensity Intervall Training, eli suomeksi korkean intensiteetin intervalliharjoittelu. HIIT treeneihin täytyy tutustua paremmin. Pikaisella googlettelulla löytyi useampikin treenivideo, joita voisi kokeilla.
 • Fitfarmin Home by Jutta -valmennus alkoi muutama päivä sitten, ja useampi kertoi aloittavansa sen. Kotona tehtävä treeni, jossa ohjeet ja tuen saa ammattilaisilta kuulostaa kokeilemisen arvoiselta! Plussaa siitä, että mukana on myös viikottaisia terveellisiä reseptejä!

Ruokavalio

 • Kannattaa lukea tuotteista ainesosat ja ravintosisältö. Ravintosisällöllä todella on väliä!
 • Kaikki lisätty sokeri ja vehnä pois ruokavaliosta. Sillä pääsee jo pitkälle! (Helpommin sanottu kuin tehty, jaiks)
 • Lisää ruokavalioon proteiinia, ja jätä leipä pois. Näin vähenee myös makeanhimo.
 • Vesi, ja eteenkin sitruunavesi! Vedenjuontia kannattaa lisätä, sillä se parantaa aineenvaihduntaa, ihon kuntoa ja vaikuttaa jaksamiseen. Vedenjuonnissa minulla on paljon tsempattavaa, se unohtuu aina! Ehkä vesipullo jääkaapissa auttaisi?
 • Syö enemmän kasviksia, eteenkin vihreää! Jos kasvikset ei houkuttele, niin niitä voi syödä vaikka vähän pakolla. Ja kun ajattelee, että tekee sen itsensä hyväksi, niin motivaatio paranee. Itse olen laiska tekemään salaatteja, mutta popsin kyllä kurkkua, tomaattia ja muita helppoja kasviksia sellaisenaan.

Minkälaisia vinkkejä tai kokemuksia sulla on oman kunnon parantamisesta? Minkälainen liikkuja sinä olet?

Energiaa keskiviikkoosi!

hyvinvointi terveys hyva-olo ruoka-ja-juoma
Kommentit (5)
 1. Moi! Mulla vähän sama tavoite kohottaa kuntoa silleen pikkuhiljaa. Oltaisko käyty yhdessä vaikka joskus lenkillä? 🙂

 2. Laura/ Tässä kaupungissa tuulee aina
  11.7.2019, 09:48

  Jos kunto ei ole kovin hyvä ja liikunta osa arkea, kannattaa kyllä varmasti aloittaa nimenomaan kävelystä. Reippaita lenkkejä säännöllisesti ja niin että tulee hiki, välillä lepopäiviä pitäen. Kun kunto nousee, voi väliin lisätä juoksupyrähdyksiä.

  Ruokavaliossa kiinnittäisin itse huomiota annoskokoihin ja sokeriin. Jos tavoitteena on kokonaisvaltainen muutos eikä mikään pikalaihdutus, kannattaa myös edetä pikku hiljaa. Itsellä omaan jaksamiseen vaikuttaa kovasti nimenomaan sokerien vähentäminen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *