Ihana intuitio

Tämän päivän maailmassa on helpottavaa kuulla jonkun sanovan, että syö enemmän ja syö tarpeeksi. Laihduttamisen tai painonhallinan ylin ohje ei olekaan syö vähemmän ja liiku enemmän, ei ainakaan jos kuuntelee Patrik Borgia. Minä ainakin kuunteleen ja kuuntelenkin mielelläni. 

Ihminen katoaa usein muiden odotusten alle. Saamme liikaa tietoa ja tutkimusta emmekä enää erota mikä on hyväksi juuri minulle. En tiedä missä vaiheessa ihminen luovuttaa itsehallinnan muiden käsiin, eikä enää kuuntele itseään ja tiedosta oman kehonsa kertomaa. Intuitio on ääni, jota lapset kuuntelevat, mutta me aikuisen yritämme sen hiljentää. Borg ehdottaa, että ihmisen tulisi kuunnella kehoaan ja opetella syömään intuitiivisesti. Aikaa opetteluun mennee muutama viikko, mutta se kuulemma kannattaa. Syö enemmän, mutta syö laadukkaasti, jos tuntuu, että tahtoo ottaa lisää, niin ottaa lisää. Pienemmät lautaset tai annoskoot eivät ole kuin väliaikainen keino, sillä nälkä ottaa omansa ajan kuluessa. Liikkua pitää, mutta liikunnaksi käy kuorolaulu, kotityöt ja lenkkeily. Enemmänkin saa liikkua, mutta se edellyttää että syö enemmän. Kiitos! 

Syömistä pitää ja saa rakastaa. Sen ei tule orjuuttaa meitä vaan sen tehtävä on tuottaa hyvää mieltä sekä mahdollistaa tarpeellinen määrä energiaa. Syömisen ja liikkumisen määrä ei saisi tuottaa stressiä. Kaikki on selkeää ja selvää ja silti suurin osa tekee täysin toisin. On sanottava, että en oikein enää jaksa osallistua keskusteluihin, jossa verrataan erilaisia ruokavalioita. En oikein enää jaksaa kuunnella uudenvuodenlupauksina tehtyjä liikuntalupauksia tai päätöksiä syödä vähemmän ja liikkua enemmän. 

Armollisuuus itseä kohtaan, kun kyseessä on syöminen ja liikkuminen, on vaikea saavuttaa informaation keskellä. Tieto sieltä ja tieto täältä. Tutkimuksen jälkeen tulee tutkimus, joka kumoa edellisen ja lopulta veden juomisen oikeaa määrää ei enää kukaan pysty sanomaan. Kaikki ruoka-aineet lienee vaarallisia ja myrkyllisiä, jos niitä syödään ylettömät määrät. Jokainen järkevä ihminen tajunnee, että mikäli ei yhtään liiku se ei ole terveydelle suotuisaa. Väitän jokaisen tietävän mikä määrä ruokaa tai liikuntaa on itselle hyväksi, mutta tätä intuitiivista tietoa ei oteta käyttöön, koska siihen ei luoteta, Miksi minä tietäisin asiasta enemmän kuin PT:t, tutkijat, lääkärit ja alaa kauan harrastaneet ihmiset? Siksi tietäisin, että omaan ihan hyvä aivot sekä ihan hyvät perustiedot. Elän kehossani ja tunnen sen muutokset, jumit ja sujuvuuden. Huomaan vaatteistani, jos pullistun tai laihdun. Huomaan mielestäni kun se voi hyvin. Tiedostan suolistoni kurinat ja erotan onko se tulosta nälästä vai sisään ahdetsuta pitsasta. Olen itsen paras asiantuntija ja se mikä toimii minulle ei välttämättä toimi sinulle. 

Olen luottanut inuitioon monesti elämäni aikana. Väitän edelleen, että suurin osa ihmisistä tietää itselleen edulliset ja sopivat valinnat ihan ilman muiden antamaa tietoa ja hyväksyntää. Usein uuden elämäntilanten edessä kysytään muilta neuvoa ja tukea. Hyvä niin ja niin teen minäkin, mutta todellisuudessa jokainen on yksin päätöksen edessä ja ainoa oikea vastaus tulee itseltä. Jokainen tietää itselleen oikeat vastaukset luonnostaan, kunhan rohkeasti kuuntelee mitä sisin meille kertoo. 

Pidän siitä, että tälläisiä Patrikeja ilmaantuu kertomaan meille sellaista, jonka tulisi olla itsestään selvää meille kaikille. Ihana intuitio, maalaisjärki, hyvä mieli ja luvan antaminen kuunnella itseään. 

 

Kommentit (2)
 1. Hauskaa luettavaa, etenkin kun olen juuri itse neljän viikon dieetillä (tarkoitan tällä siis ruokavaliota, en laihdutuskuuria) erään kirjan oppeja noudattaen. Mutta kyllä, tähtäys on juuri tuohon. Tässä kohtaa olin vain niin juntturassa, etten enää osannut kuunnella kroppaa yhtään. Kaksi päivää sokerin vieroitusoireita on takana ja tänään kahvista taisi tulla huono olo… Outoa on tämä, raskastakin, mutta on ihanaa pitkästä aikaa laittaa ruokaa ja kunnollista sellaista, syödä hyvin ja sitä myöten toivottavasti voidakin paremmin. Pöperöproffa on pop.

  1. Minusta tuli Pöperöproffan ajatusten jakaja.

   Ihanan tavallinen tapa suhtautua ruokaan ja sen mukanaan tuomaan hyvään oloon.

   Tähtäimessä itsellä hieman laadukkaampi ruokavalio muistaen pienet herkutteluhetket aina välillä.

   Joskus tarvitaan ulkopuolista apua alkuun, jotta pääsee juntturasta eroon ja oma ajatus ja intuitio pääsee esiin.

   Mukavaa, että olet pääsemässä nauttimaan ruoasta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *