Itsenäisyys

20180704_222005.jpg

Heräsin tähän itsenäisyyspäivään levänneenä. Siivosin, koska voin. En ajatellut, ettei itsenäisyyspäivän aamuna olisi suotavaa puistella petivaatteita ja imuroida sängyn alustaa. Nyt istun ja televison jaaritellessa taustalla ja pesukone pitää omaa ääntään kylpyhuoneessa. Mietin mikä on minun majakkani ja valoni itsenäisyyttä ajatellen. Nautin hiljaisuudesta ja rauhasta. 

En ole valmistanut mitään erityistä syötävää ja kynttiläni eivät ole sinivalkoisia. Iltapäivällä menen ystävämummoni luokse kahville ja siellä nautin siitä, mitä hän minulle tarjoaa. Luulen, että puhumme jotain itsenäisyydestäkin, onhan 84- vuotiaalla siitä jotain muuta näkökulmaa kuin minulla, joka olen syntynyt keskelle hyvinvointia. Ystävämummon luona aika pysähtyy ja olemme omassa todellisuudessa, hiljaa ja rauhassa. 

Tahtoisin ajatella itsenäisyyttä myös muun kautta kuin sodan. Töissä mietimme oppilaiden kanssa itsenäisyyttä ja ensimmäinen kulma tarkastella sitä oli sota. 

Katsoimme pätkiä Tuntemattomasta sotilaasta ja kertasimme sodan ajan kohtaloita ja tapahtumia. Oppilaat olivat hiljaisia asian edessä ja me kaikki yritime hetken kuvitella, millaista sodan keskellä voisi olla. Emme kyenneet, mikä onkin onni, sillä 9-13- vuotiailla pitää olla mielikuvia mielummin rauhasta ja siitä, mitä se meille mahdollistaa. Arvostusta soimme ajatuksissamme heille, jotka meille mahdollistivat itsenäisyyden, mutta suuntasimme ajatuksia siihen, mitä me sillä tänä päivänä teemme. 

Itsenäisyys merkitsee rauhaa ja vapautta. Sanat ovat yleviä ja hyvää tarkoittavia, mutta ovat sisällöltään ja merkitykseltään jokaiselle omanlaiset. Avasimme ajatuksia. Lapset osaavat arvostaa mahdollisuuttaan käydä koulua. He ymmärtävät, että kouluruoka on etuoikeus. Koti, jossa saa elää haluamallaan tavalla, ainakin melkein, sillä aikuiset kuitenkin vielä määräävät. Kaduilla voi kulkea turvallisesti ja omaan turvallisuuteen voi osin vaikuttaa. Ilmastonmuutos on meidän vastuulla, ei onneksi ihan kokonaan. Muita voi auttaa, jos pystyy. Maailmassa on paljon heikossa asemassa olevia ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuuksia elää rauhassa. Luonto on kaunis ja eläimet ihania. Jokainen voi vaikuttaa on se, kuinka kohtaa toisen ihmisen. Jokaisella on vastuu omasta käytöksestä ja ei ole oikeutta purkaa pahaa mieltään viattomaan. On oikeus tunteisiin ja on oikeus saada tukea niiden käsittelyyn. On oikeus olla erilainen ja tulla hyväksytyksi siitä huolimatta. On oikeus ajatella omalla tavalla. Voi kirjoittaa vaikka presidentille ja voi ääneestää. Saa opiskella itselleen sopivan ammatin. Saa pelata ja syödä karkkia. Saa olla lapsi ja kasvaa hiljalleen isoksi. Saa tukea, jos horjahtaa ja ei osaa. Saa sossusta rahaa, jos ei millään muuten pärjää. Sitten pitää ottaa vastuuta, mutta ei ihan vielä. Mikään ei ole itsestään selvää. Saa olla jonkun rakastama. 

Me puhumme näistä aiheista paljon, emme vain itsenäisyyspäivän aikaan. On mahtavaa, että on juhlapäivä ja usea pysähtyy näiden asioiden äärelle, mutta itsenäisyyteen liittyvät asiat olisi hyvä olla läsnä päivittäisessä toiminnassa. Lapset puhuvat asioista mielellään ja on etuoikeus olla avamaassa heidän avartuvaa maailmankuvaansa. Lapsissa on mieletön määrä hyvää, kunhan he vain saavat tuoda sen rauhassa esiin. 

Itsenäisyys on siis muutakin, kuin sotaa ja sen muistelua. Itsenäisyys on vapautta ja vastuuta. Se on mahdollisuus hengittää, ajatella ja olla omanlaisensa. Se on mahdollisuus valita oma majakka johdattamaan elämän polulla omaan suuntaan. 

Hyvää itsenäisyyspäivää ihan jokaiselle <3

suhteet oma-elama lasten-tyyli tyo
Kommentit (4)
 1. Kiitos samoin sinulle toivotan!

  Kun ukkini vielä eli, hän kertoi minulle, pienelle tytölle asioita sodasta ja mitä hän sodassa teki. Kaiken hän kertoi sopivasti, juuri kuten pienelle tytälle pitikin kertoa. Ei ruumiista, ei verestä ja kauhusta, vaan sopivasti. Hän osasi sen. Kuitenkin ymmärsin, että siellä moni kuoli. Isänmaasta taisteltiin. Kuuntelin niitä niin mielelläni!

  1. Varmasti! Kaunis ja arvokas muisto <3

 2. Kaunis kirjoitus <3

  Minulle itsenäisyyspäivä tuo ensimmäisenä mieleen kiitollisuuden sekä vapauden, rauhan ja levollisuuden. Näitä asioita olisi hyvä pysähtyä miettimään pieneksi hetkeksi paljon useammin.

  Pääsisipä itsekin kuulemaan tällaisia asioita lasten suusta, kuulostaa kovin herttaiselta 🙂

  Hyvää itsenäisyyspäivää <3

  1. Kiitos <3

   Sinun ajatukset kuulostavat kauniilta. 

   Lapsia kuule helpoiten, kun istuu ihan viereen ja kertoo ensin itse jotain itsestään. Hiljalleen lapsi avautuu ja kertoo kyllä ajatuksensa, jos uskoo aikuisen häntä aidosti kuulevan. Mukavaa vuorovaikutusta ajan kanssa. 

   Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *