Jääräpääkin taipuu, naisissa on voimaa!

Hukat_-_Lahden_Koripalloilijat_naiset_1947_Suurkisat.jpg

Kuvan naiset ovat lyöneet yhteen muutakin kuin päänsä. Pesäpallo löytynee kaukaa, mutta pelikaveri löytyy läheltä.Olen ollut yksi niistä naisista, jotka ovat olleet sitä mieltä ettei naiseus ole sen kummempi voimavara kuin on miehinenkään malli. Ihmisiä kaikki ja turha feministinen vouhottaminen on aivan turhaa. Tässä kohtaa haluan muistuttaa, että olen löytänyt oman sisäisen feministin. Se on vielä kovin pieni eikä rohkene huutaa eturivissä. Ehkä ei koskaan huudakaan, mutta olkoon olemassa sellaisena kuin on. 

Olen paljon pohtinut mistä johtuu osin jopa naisvastainen käistykseni. Olen murahdellut sohvalla maaten, urheilua katsellen ja olutta hörppien. Kotoa poistuttaessa olen sukinut ripsiin väriä ja kammanut tukan. Kynteni ovat lakatut ja sukkahousut eivät enää ole epämukava asuste. Aikoinaan näin ei ollut. Tukka kasvoi. Sitä ei värjätty, ei leikattu eikä juurikaan kammattu. Vaatteet olivat muodottomia harmaita ja beigejä. Kaikki roikkui mukaan lukien naiseus. Katselin kerran vanhoja valokuvia ja itkin. Kuvien naisen kasvoilla ei näkynyt hymyä. Katse oli vakava eikä siinä näkynyt eloa. Usein katse myös väisti linssiä, inhosi sitä. Vartalo oli hoikempi, mutta sen äärirajat jäivät piiloon liian isojen vaatteiden alle. Ajatusmaailma oli mitä oli. Siihen ei liittynyt naistenväliset kahvituokiot. Ei juoruilu, ei hihitys eikä yhteisten kokemusten jakaminen. Naiset olivat oikeastaan ahdistavia. En kyennyt jakamaan höpötystä, en toiveikkutta enkä juuri mitään mitä kuulin heidän kertovan. Naiseus oli minulle melko lailla tuntematon käsite. Oma naiseuteni. Ja koska se oli niin syvällä ja löytymättömissä, niin en tuntenut itseäni kelvolliseksi enkä vertaiseksi muihin naisiin verrattuna. Syitä oli monia. 

Mieli toipuu. Mieli herää kysymään -Onko olemassa jotain muuta? Kuuluuko se muu myös minulle? Arastellen alkoi kasvuni kohti sitä, että olen onnellinen naiseudestani. Ensin löysin värit. Rakastan edelleen keltaista takkiani, vaikkei se enää taida mahtua kiinni vyötärön kohdalta. Löysin tieni kampaajalle, löysin sävyt ja värit ja uuden mallin. Ihastuin itseeni ja siihen miltä näytin ja miten minua myös katsottiin.

Mielen toipumiseen oleellista on puhe. Ja kun sain puheen auki, niin puhuin ja puhuin. Puhuin itsen ulos itsestäni. Ajoin ulos ja pakotin avautumaan. Olin toki aiemmnkin puhunut. Sanat olivat mekaanisia ja ulkoapäin opittuja. Hoin fraaseja ja sellaista, jota minun oletettiin sanovan. Kun ensimmäisiä kertoja sanoin ei tai en tahdo, oli vastaanotto kaikkea muuta kuin lämmin. Alkoi kapinan aika. Kapinoin, kiukkusin ja raivosin. Häpesin ja raatelin rikki herkkää naiseuttani. Oliko oikeus? Jestas sentään. pysy nyt aisoissa. Kuka minä olen? Huomasin. että en tuntenut itseäni. Olin muiden luoma, elämän muokkaama, mutta en tahtonut ottaa mistään vastuuta, vaan olin kaiken ja kaikkien uhri. Eihän sellainen nyt vetele.

Itsetuntemus on hauska matka. Olen kysynyt itseltäni kysymksiä ja yllättynyt usein vastauksista. Mielenkiintoista, tuumasin istelleni usein, yhdessä kohotimme viinilasin ja juovuimme uudesta. En ollut alkuunkaan se, joka luulin olevani. En tokikaan. Kesti aikansa hyväksyä oma itsensä. Kaiken tämän jälkeen olen alkanut pitää myös naisjutuista. Juoruilu, ihanaa. Kahvittelu, välttämätöntä. Hihittely ja miehistä jauhaminen. kuuluu aisaan. Henkisistä ja syvällisistä asioista loputtomasti keskustelleen vietetty ilta on mahtava ja avartava. Itsensä rehellisesti avaaminen ystävälle, joka ei missään tapauksessa loukkaisi sinua, vaikka tunteekin sinut.

Seksuaalisuus. Jep, mahti juttu. Aiemmassa elämässä ei ollut tietokaan siitä kuinka mahtavaa se voi olla. Ja suurin osa oli ollut omasta päästä kiinni, itsetunnosta ja heittäytymisestä. Pinnan alla hyrisee kissa ja se tahtoo tulla huomatuksi ja rapsutetuksi. 

Uusin aluevaltaukseni on blogiyhteisö. En olisi kuunaan uskonut, että täysin tuntemattomat naiset, eri taustoineen, voivat olla voimaannuttavia. Naiset, joita en tunne ja jonka kasvoista aavistan ehkä pienen kulman, sen minkä pieni profiilikuvaa antaa myöden. Naiset, jotka avaavat elämänsä rohkeasti ja rehellisyydellä, joka on ihailtavaa. Tuki ja tsemppaus on mahtavaa. Pidän kaikesta tästä, enkä ole siitä enää valmis luopumaan. 

Kaikesta hehkutuksesta huolimatta en tahdo Party Lite-kutsuille. Katson mielummin urheilua. Pidän siitä, että on ns. miesten ja naisten töitä. Osaan vaihtaa renkaat, mutten tahdo. Teen mielelläni miehelleni ruokaa, passaan ja kehrään. En ole ikinä valmis luopumaan omista ajatuksista ja mielipiteistä. En kestä liian pitkää aikaa kaakattavaa naislaumaa vaan vetäydyn välillä sivuun ja rauhaan. 

Puhun itselleni, puhun hiljaa ja hyväksyn sen naisen, joka minussa on. 

Silitän hiuksiani lempeästi ja annan niiden olla niin kuin tahtovat.

Annan kehoni kiehnätä kosketuksen alla.

Sallin ajatusten lentää, ehkä jämähtää, jos niin on oltava.

Keskustelen pienen feministin kanssa, kuuntelen 

Olen vain ja nautin.

Kiitos kun olet mukana naiseuden taipaleellani.

Kommentit (4)
 1. Kiitos että pidät tätä blogia. Kiitos että kirjoitat. Että annat elämänkokemuksesi ja sen tuoman viisautesi (iso sana, mutta kirjoitan tietoisesti sen jokaisen kirjaimen) ja voimasi lahjana meidän lukijoiden omaksuttavaksi.
  Kiitän siitä myös kaikkien erityislasten puolesta. Joskus sanasi heidän puolestaan ovat niin painavia, että itken niitä lukiessa, mutta samalla olen helpottunut ja toiveikas siitä, että on olemassa sinun kaltaisiasi ihmisiä teoillaan ja sanoillaan heidänkin maailmaansa rakentamassa.
  Onnea tuleviin häihisi ja kaikkea hyvää!

  1. Kiitos liikutuksen tuomasta itkusta. Kesken työpäivää sait minut tuntemaan itseni tärkeäksi. 

   Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä! 

 2. Kiitos kun kirjoitat. Niin tutulta kuulostaa tuo itseensä uudelleen tutustuminen. Kipeä matka, mutta kaiken sen arvoinen. 

  1. Kiitos kommenista. Tiedän, että useampi jakaa tämän matkan. Lohdullista on ettei ole yksin, se pitää vain tajuta ja sitten uskaltaa ottaa askeleita kasvun teille. 

   Onneksi olkoon, että olet tuon matkan tehnyt <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *