Lahjomaton

Tytöt.jpg

En osta lahjoja vaan tarjoan seuraani ja elämyksiä. Aloitin aikanani tämän tapaisen lahjonnan kummipojastani, mutta vuosien varrella lapsikatras on kasvanut. Nykyään lahjapäivän viettoon kuuluvat siskoni lapset, siskoni miehen lapset ja mieheni lapset. Aikuista bonustytärtäni tapaan muutaman kerran vuodessa ja yleensä me käymme syömässä, joten jää hänkin ilman esinelahjoja. Poikani on ainoa, joka saa fyysisiä lahjoja ja lahjat ovat lahjakortti vaatekauppaan tai Prismaan. 

Lahjomattomuuteni perustuu siihen, että kaikilla on taatusti kaikkea ja usein liikaakin. Tavara hukkuu tavaroiden sekaan ja ajan saatossa se siirtyy jätteenkäsittelylaitokselle hylättynä ja unohdettuna. Noin kerran vuodessa käytän päiväni viettääkseni aikaa lasten kanssa ja jaamme jonkin yhteisen kokemuksen. Vanhempien pääsy reissuille on kielletty ja he saavat tyytyä kuviin ja lasten kertomaan. Vuosien aikana on kertynyt kokemusta mm Korkeasaaresta, Heurekasta x 2, Eläintiteetellisestä museosta, Tallinna x 2, elokuvateatteri muutaman kerran. yökyläily leffan ja herkkujen keran useamman kerran ja HopLop.

Tänä vuonna tytöt halusivat viettää Porvoo-päivän ja pojat lähtivät Sirius Sportiin lentotunneliin kokemaan vapaapudotusta ja lentämisen riemua.

Pojat.jpg

Parasta lahjapäivissä on tutustuminen ja yhdessä vietetty aika. Jokainen lapsista on siunattu mahtavalla uteliaisuudella, ilolla ottaa uutta vastaan ja he suhtautuvat sopivan kärsivällisestä täti-ihmiseen, joka pyrkii asettelemaan sanansa ja oman innostuksensa sopiviin mittasuhteisiin. On valloittavaa kuunella jutustelua ja mielipiteitä. Lapsien kasvaessa olen aitiopaikalla seuraamassa ajatusmaailman muuntumista ja kehitystä. Nuo ipanat ovat mahtavia tyyppejä ja pohtivat elämää monelta kantilta, ja heidän arvomaailmansa on kaunis ja pohjatutuu hyvään ja elämän arvostamiseen. 

Lahjapäivän sisällön valinnassa aion keskittyä enemmän siihen, mitä lapset haluavat. En tahdo, että sukupuolitan toimintaa liikaa vaan lapset saavat aidosti sen tapaisia juttuja, joita haluavat. On helppo jo suunnitella tulevaa, sillä minulla on kuusi lasta, jotka ilmaisevat toiveitaan ja ymmärtävät sanomattakin taloudelliset ja aikaa koskevat realiteetit. 

Tänä vuonna nuo muutama päivä sisälsivät naurua ja huumoria. On mukava huomata, että lapset jotka eivät toisiaan vielä tunteneet joitakin vuosia sitten, luovat omanlaistaan tapaa olla toistensa kanssa. He kykenevät luonnostaan ottamaan huomioon erilaiset persoonat ja sallivat kaikkien luonteepiirteiden kukkia. 

Lahjapäivä on muuttunut vuosien mittaan iän ja lisääntyneen lapsimmärän myötä, mutta niinhän elämässä kaikki muukin muuttuu ja kehittyy. Jatkan edelleen lahjomatonta linjaa ja vietän lahjapäiviä niin kauan, kuin lapset haluavat ja ehtivät mukaan. 

Kommentit (2)
 1. Hauska periaate ja toimintatapa. Sopii niin hyvin nykyaikaan! Mä taas en anna rahaa, jos vain voin mitenkään välttää sitä. Annan tavaralahjan, sellaisen jonka saaja haluaa, tarvitsee tai ostaisi, jos olisi ylimääräistä rahaa. Pelkkä rahalahja on niin persoonaton. Tosin sitä on joskus vain pakko antaa, mutta aina kuin on vain mahdollista, niin jotain muuta…

  Tuo sinunkin tapasi olisi ollut kiva, mutta jos on itsellä kuusi lasta, sitä aikaa ei ollut. Jos joskus oli, sen halusi käyttää leväten itse..Nyt sitä voisi, mutta on liian myöhäistä, lapset ja sukulaisten lapset ovat ympäri Suomea ja katsoisivat minua pitkään, jos endottaisin, että mentäskö leffaan, kun ei ole nähty 10-20 vuoteen 😀

  Jatka ihmeessä samaa linjaa 🙂

  1. Jaan saman ajatuksen tuosta rahan antamisesta. Muutaman kerran olen osallistunut johonkin tavarahankintaan, kun on tiedossa sen tärkeys. 

   Ymmärrän tuon sinun lapsikatraasi kanssa, että siinä on ollut ihan tarpeeksi. 🙂

   Itse olen tehnyt näitä lahjapäiväjuttuja vasta noin 9 vuoden ajan, joten omat lapseni eivät ole enää olleet saman pöydän äärellä. (Lahjottavat lapset ovat 9-15 vuotiaita ja muutama heistä ovat tulleet elämääni vasta noin 4 vuotta sitten.)

   Jatkan samaa linjaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *