Olenkin hidas

Noin vuosi sitten syntyi eropäätös liitosta, jonka olin ajatellut kestävän mitä vain. Ei kestänyt. Kevään aikana selvisi, että seuravaana syksynä työpaikkani tulisi vaihtumaan. Asia ok. Kesän aikana selkeni, että muutan uudelle paikkakunnalle. Järkiratkaisu. Vuoden aikana suuri osa elämästäni on siis muuttanut muotoaan. Elämän aikana ajatteluni on muovautunut, mutta viimeisen vuoden aikana on tapahtunut todella paljon ja nopeasti. Kiitos aika, kiitos aiempi elämä, kiitos ystävät, kiitos terapia ja kiitos minä.

Olen kohta neljä kuukautta asunut uudessa kodissa uudella paikkakunnalla. Paikkakunta on tuttu työn kautta ja olen asunut täällä kuusi vuotta pikkutyttönä. Tällä paikkakunnalla on ystäviä ja naapuripaikkakunnalla myös sisko perheineen, lapseni sekä ystäviä. Muutin siis lähemmäksi minun ihmisiäni ja aluetta, joka tuttuudellaan on lohdullista ja juurruttavaa. Huomaan, että irrallinen olo on muuttunut maadoittuneeksi. En ole kummallisessa kuplassa, jonka sijaintia ei kukaan tiedä. Olen kotona ja tunnen kuuluvani tänne ja minut on löytänyt täältä moni tärkeä ihminen. Koti muuttuu kodiksi myös sen kautta, kuka sen ovesta kulkee ja tekee omalla läsnäolollaan tilan muistoja luovaksi. Täällä nauroin sille huonolle vitsille ja tuossa sohvalla läheiseni kertoi minulle elämänsä tapahtumista.

Uusi työpaikka uudella työnkuvalla. Olen ajanut itseäni sisään ja olen osin ehkä vakuuttanut työkavereille olevani ihan ok tyyppi. Oma prosessinsa tämäkin ja energiaa vievää. Lisäksi oppilaiden vaikeudet eivät odota, että olen itseni sisäänajanut ja asettunut omalle paikalleni työyhteisössä. Onneksi ammatillinen polkuni on moneen jo valmistanut ja ihmisenä olen vain oma itseni. Näin olen löytänyt oman paikkani tähän hetkeen riittävällä tasolla.

Eroprosessi tuntuu nyt kummallisen kaukaiselta. Olenko tosiaan ollut naimisissa ja melkein seitsemän vuotta ihmissuhteessa, joka nyt tuntuu ajanjaksolta, jota on vaikea tunnistaa omakseen? Kuinka mieleni toimikaan näin? Vuosissa oli paljon hyvää ja nuo hyvät asiat ovat olleet tärkeitä oman polun löytymisessä. Hyvä asiat ova muovanneet minua ihmisenä tähän suuntaan, jonka koen vahvasti omakseni. Olen löytänyt itseni uudella tasolla ja joudun pohtimaan itseäni uusilla tavoilla. Olen kiitollinen monesta asiasta päättyneestä liitossani, mutta olen silti tehnyt oikean valinnan erotessani.

Olen havainnut, että olenkin hidas ihmissuhteissani ja sopeutumisessani. Monet elämäni valinnat olen tehnyt ulkopuolisten odotusten mukaan. Joskus painostuksen alla ja joskus vailla omaa vahvaa ajatusta. Useat valinnat olen tehnyt vasten tahtoani ja osan vailla suurempaa ymmärrystä. Olen yrittänyt olla mieliksi ja muiden mielen mukainen. Olen ennakoinut toisten mielenliikahduksia sekä tarpeita. Olen hengästymiseen asti pyrkinyt olemaan vaivaton sekä helppo. Voi taivas sopeutumisen määrää ja vaivaa pyrkiä lukemaan ihmisten ajatuksia. Olen astunut suhteisiin nopeasti ja valmiina olemaan esimerkillinen kumppani olematta hankala. olematta lainkaan vaivaksi. Ja vaivaksi olen muuttunut, mutta enemmän itselleni ja omille tarpeilleni. En tahdo sanoa, että olisin vain uhrautunut ja vain minä olisin antanut, sillä se ei ole totta. Olen myös saanut ja minua on kannateltu ja myös rakastettu. Olen oman traumataustani vuoksi vain sukeltanut toisen haluamalla tahdilla ja toisen maailmaan niin nopeasti ja syvälle etten ole muistanut kuunnella itseäni. Suuri osa toiminnastani on pohjautunut pelkoon etten kelpaa ja minut hylätään, jos ilmaisen omat syvimmät ajatukseni ja tarpeeni. Melko raskasta minulle, mutta raskasta myös vastapuolelle. Onneksi suurin osa parisuhteistani on ollut hyvien ihmisten kanssa.

Olen tutustumassa uuteen ihmiseen. Olen saanut monta erilaista mielipidettä sekä näkemystä etenemistahdista, näkemisten oikeassa määrässä sekä neuvoja kuinka ei ainkaan kannata. Onneksi olen suurimmaksi osaksi kohdannut iloa puolestani ja hyvällä tavalla uteliaita kysymyksiä. Tiedän jokaisen kysymyksen tai neuvon pohjautuvan välittämiseen sekä hyväntahtoisuuteen. Moni varmaan pelkää minun satuttavan itseni ja siksi ottaa holhoavan näkökulman. Olen kuitenkin iso tyttö tämänkin asian suhteen. Huomaan, että kuuntelen omaa ääntäni sekä omaa tahtoani. Tarvitsen ihmisiä jakamaan tätäkin asiaa, sillä jos meinaan harhautua entisiin toimintatapoihini, niin tarvitsen lempeää muistutusta etten suuntaa kulkuani itseäni vastaan. Kuitenkin on niin, että vaikka toimisin kuten ennen, niin silti tämä on minun elämäni ja minun valintani.

Minua on yllättänyt hitauteni. Olenkin hidas tutustumaan ja tarvitsen hidasta etenemistä. Olen niin paljon pelännyt kelpaamattomuuttani, että olen ollut valmis nopeisiin ratkaisuihin. Minä olen hidas. Ihanaa. Ja mikäli minun hitauteni ei sovikaan vastapuolelle, niin se ei saa muuttua minun askelteni nopeuttamiseen. Olen löytänyt itsestäni niin paljon uusia puolia, kun olen rauhassa ollut itseni kanssa. Tämä omatahtisuus on tyonut levollisuutta ja varmuutta omaan olemiseen. Minulla ei ole kiire. Ja jos tämä uusi ihmissuhde osoittautuu toimimattomaksi, niin sitten on niin. Minun ei tarvitse pelastaa suhdetta muuttamalla omaa toimintaa. Ja kyllä, pitää kuunnella molempia ja on oltava valmis kompromisseihin, tiedän sen hyvin.

Minä tarvitsen hitautta ja omaa aikaa olla itsekseni. Näin minä pysyn tasapainossa ja omana itsenäni. En enää pelkää ja se on vapauttavaa tunne. Minä olen hyvin toisenlainen kuin olen aiemmin luullut ja kuinka olen aiemmin toiminut. Pidän hitaasta ja introverttipuolestani kovin paljon.

Melkoinen vuosi muutoksineen. On ehkä myös viisautta olla rauhassa ja antaa kehon sekä mielen tottua uuteen vaiheeseen. Minulla on hyvä elämä ja olen juuri oikeassa kohdassa.

 

hyvinvointi oma-elama ajattelin-tanaan hyva-olo
Kommentit (2)
  1. Kiitos!
    Nautin ja kuulostelen ja toisaalta en liikaa järkeile. Jos tänään on hyvää ja hempeää, niin sitten vaan täpösillä nauttimaan. Huomisesta ei tarvitse vielä tietää eikä huolehtia.

  2. Voi miten iloinen olen sinun puolestasi! Ota niin hitaasti kuin tarvis. Ja nauti joka hetkestä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *