Pemalauta…..

tampon.jpg

Viimeisten 161 päivän aikana olen vuotanut 56 päivää. Olen vuotanut vähän, paljon ja ihan hiton paljon. Olen vuotanut ennalta-arvaamattomasti ja olen ollut valmiudessa vuotamaan. Valmiustilassa ollessa takaraivossa jyllää synkkä ajatus mahdollisesta vuodosta, joka pilaa farkutm juuri vaihdetut puhtaat alushoust, lakanat tai pahimmillaan juhlamekon. Vuotoon liittyy turvotusta, vatsanseudun pinkeyttä, särkyä ja loputon määrä harmitusta. Vuotamiseen liittyy erinäinen kokoelma tamponeja ja siteitä jotka pursuavat laukuista ja taskuista muistuttaen vuodon mahdollisuuden olemassaolosta. 

Olen googlettanut ja tiedän olevani ensimetreillä vaihdevuosia. Olkoon näin ja olen valmis kohtaamaan kaiken. Olen valmis kohtaamaan kaiken, mutta hitto soikoon en tätä vuotamista. Pemalauta, kun rupee ottaa ohimoon, kun vessassa käydessä kurkkaa toivorikkaana alkkareihini ja ei, ei näe tahratonta sidettä. Piinallinen punainen läikkä on toivottua laajempi. Aamulla lakanaan jäänyt tahra kirvoittaa kiroilua, josta olisi moni kateellinen. Mies parka lohduttelee ja kertoo tahran olevan ihan pieni ja pestävissä. Tiedän, mutta tarhra ivaa, lällättelee ja moittii samaan aikaan. Miksi et laittanut tamponia? Miksi luulit vuodon jo loppuneen? Ja niin minä kiroilen tyhmyyttäni ja revin lakanaa, joka luonnollisesti jää kulmasta kiinni pistäen hanttiin. 

Tungen tamponeja ja liimaan siteitä ajatuksena, että selviän muutaman tunnin. Saavun työpaikalle ja vaihdan liikuntasalin käytävällä muutaman sanan tyokaverin kanssa. Ilman ilmeenkään värähtämättä jatkan juttelua, mutta tunnen samalla kuinka hetki sitten tungettu tamponi alkaa syntymään. Tamponin tunkiessa ulos on vaikea kävellä luonnollisesti. Käytävät täyttyvät luokkiin kiiruhtavista ihmisistä ja minä vain toivon, että wc on varmasti vapaa. Jurkele sentään. Revin irti sidettä ja osa liimauksista jää kiinni alsuhousuihin, ihan sama, hitto ja tamponin muovinen suojus ei aukea, käytän hampaita. Ähistelyn ja puhinan jälkeen olen suojautunut, pesen käteni ja asutessani ulos vessasta, kukaan ei arvaa mikä taistelu siellä hetki sitten käytiin. 

Mökille, uimaan tai saunaan? Ei kiitos, olen juuri käynyt. Ihan kaikille ei viitsi selittää, että kyllä kiitos muuten, mutta olen vuotanut, pemalauta, kaksi viikkoa putkeen, enkä tahdo jättää pellavaiseen laudeliinaan leimaani. Saunassa käynti on muutenkin ihan yliarvostettua. Lämpöä ja rentoutumista, pyh, voihan istua vessassa ja liimata siteitä alushousuihin, jonka jälkeen voi syödä lisää buranaa, joka aiheuttaa usein syötynä närästystä ja pieruja. 

Seksi? No varmaan arvaatkin. Olisihan se ihan kivaa, mutta kun on tuota vuotamista. Kaikkien vuotamisten ylijumala on keksinyt myös kieron huumorin ja ajoittaa vuotamisen vapaisiin viikonloppuihin. Kun uusperheemme on kokonaisuudessan paikalla, niin siunaantuu se vuotamaton hetki. Ehkä on niin, että seksikin on yliarvostettua. Muka läheisyyttä ja mielihyvää, pyh, saman ajan voi käyttäa S-marketissa ostamassa siteitä, niin ja unohtamatta tamponeja. 

Olen ehtinyt googlettaa myös kaikki mahdolliset syöpäoireet. Olen miettinyt tulehduksen mahdollisuutta. Olen melko varma etten ole raskaana. Olen miettinyt gynegolokilla käyntiä, mutta suomalaisena en tahdo vaivata. Olenhan siis itse todennut olevani vaihdevuosien alussa, joten mihin ihmeessä tarvitsisin lääkärin tietoja ja taitoja.

Tiedän, että tämä on osa naisen elämää. Suurimmaksi osaksi ei harmita lainkaan, mutta tänään jotenkin kiroiluttaa ja marttyyrin viitta tuntuu oikein sopivalta. Tänään tahdon rypeä itsesäälissä ja olla surkea. Huomenna pukeudun taas hyvin käyttäytyvä naisen pukeutuu ja lupaan ettei ilmeenikään värähdä vaikka tuntisin lurahduksen juuri silloin kuin seison kaupan kassalla maksamassa niitä hiton kuukautissuojia. 

Kommentit (8)
 1. Ihan terveyskeskuslääkätiltäkin saa reseptin esim. Terolutiin. Täytän kohta 49 ja minulla oli kesällä samaa vaivaa. Nyt syön 10 päivää kuussa Terolutia (keltarauhashormonia) ja vaiva on taakse jäänyttä elämää. (Tiedätkin varmaan, että se liittyy siihen, kun keltarauhashormonia erittyy liian vähän estrogeeniin nähden. Tyypillinen esivaihdevuosioire.) Kävin sitten kyllä gynelläkin, kun en ole hetkeen käynyt.

  Pidemmällä tähtäimellä homma hoituu hormonikierukalla. Ajatus ei innosta minua ollenkaan – olen puoliluomuviherpiiperö – mutta progesteronia on saatava tavalla tai toisella, jotta kohdun limakalvo ei pääse paksuuntumaan.

  1. Kiitos viestistä. 

   Kävin lääkärillä ja keltarauhashormonit on täällä nyt aloitettu.

   Hormonikierukka ei tule ehkä kyseeseen kohdallani, koska en tarvitse ehkäisyä. Klipsit laitettiin jo yli 20 vuotta sitten, koska en halunnut syödä hormoneja. 

   Parasta oli saada kuulla olevansa tavallinen ja normaali, mutta sen jo tiesinkin. Gynekologi toivotti lähtiessä vielä hyvää vointia ja tapaamme noin puolen vuoden kuluttua uudelleen. 

   1. Hyvä, että homma on hoidossa!

    Minäkään en tarvitse ehkäisyä, mutta hormonikierukka on toimiva paikallishoito tuottamaan keltarauhashormonia. Olen saanut sen käsityksen, että suun kautta otettavaa keltarauhashormonia ei yleensä käytetä vuositolkulla. Ehtynyt hormonituotanto tuskin voi palautua ennalleen ja estrogeeni ei hiivu kenties vielä vuosiin eli niiden kahden sopiva suhde pitää palauttaa tavalla tai toisella. Äh, on vähän epätietoinen olo. Ja minua harmittaa se, että Suomessa ei käytetä bioidenttistä progesteronivoidetta. Miksiköhän?

    1. No voi hitsi.. Toivon, etten joudu taipumaan kierukkaan. Luulisi, että tähän löytyisi jokin luonnollisempi vaihtoehto? Mikä määrittellee Suomessa, että vain muutama vaihtoehto on käytettävissä, lääketeollisuusko?

     No, minä olen nyt kokeilujaksolla keltarauhashormonini kanssa ja toivon sen auttavan ajan kuluessa. 

 2. Humoristisella otteella jaoit vähän hankalamman päivän 🙂
  Kiitos piristyksestä.
  Ja kyllä miekin suosittelen sitä gyneä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *