Pidä huolta

Olen viime aikoin miettinyt muutamaa asiaa erityisen paljon. Toinen on hyvät käytöstavat ja toinen on kuinka pidetään huolta. Molempia voi tarkastella kuinka ne onnistuvat omalla kohdalla ja suuntautuvat itseen sekä itsestä ulos, mutta niitä voi tarkastella myös kuinka niiden näkee toteutuvan muissa ihmisissä.

Mitä pidempään olen elänyt, sitä enemmän arvostan hyviä käytöstapoja. Huomaan ahdistuvani ja ärsyyntyväni ihmisten läheisyydessä, jotka ilmentävät kehnoa käytöstä. Ajattelen, että liian usein verhoudutaan sananvapauden tai rehellisyyden taakse ja loukataan ihmisiä. Rehellisyyden nimissä saa mainita epämukavia asioita ja tuutata omaa totuuttaan. Olen käynyt keskusteluita ihmisten kanssa, jotka vakuuttavat kovaan ääneen olevansa vain rehellisisä ja eivät näe mitään syytä hillitä ilmaisuaan tai säädellä omaa käytöstään suhteessa vastapuoleen. Rehellisyys maan perii, niin sanotaan,  mutta rehellisyyden kohteena ollut saattaa itkeä itsensä uneen.  Pohdin sitäkin, että miksi juuri rehelliset ihmiset usein ovat kovaäänisimpiä ja unohtavat hyvät käytöstavat. Sanat anteeksi ja kiitos eivät usein kuulu sanavarastoon. Miksi pyytää anteeksi loukkauksiaan, koska on vain ollut rehellinen?

Johtuneeko iästä, mutta aika ajoin vaikuttaa, että hyvät käytöstavta eivät ole itsestään selviä. Huomaan työssäni hokevani vuosi vuodelta enenevissä määrin hyvien käytöstapojen perään. Muista kiittää, muista odottaa, muista antaa toisen joskus olla ennen sinua ja muista pyytää anteeksi, jos olet toisen mielen pahoittanut. En toisaalta ihmettele lasten ja nuorten tapojen puutetta, kun seuraa aikuisten esimerkin antoa. Tarve olla oikeassa on suurempi, kuin hyvä mieli kaikkien kesken. Tarve todistaa toisen epäkohdat ovat suurempia, kuin hyväksyä erilaisuutta. Tarve olla minä, on suurempi, kuin olla välillä me. Ihan vaan rehellisesti pyrkiä omia tavoitteita kohtaan ja jos joku ei kestä suoraa puhetta, niin se olkoon hänen ongelmansa.

Viime aikoina ajatukissani on korostunut huolen pitämisen voima ja merkitys. Kuuntelin aikoinaan tyttäreni kanssa Pave Maijasen ja Mistakesin biisiä Pidä huolta. Ajankohtainen edelleen ja toimii minulle ihan satasella. Tyttäreni kuoltua, on biisi saanut ihan uudet sävyt. Itken ja laulan, mutta  käännän volyymin täpölle ja annan fiiliksen viedä. Muutama vuosi sitten minua pyydettiin mukaan laulamaan kyseistä biisiä koulun yseille kevätjuhlassa. Ajattelin, että en voi. Kykenin sittenkin. Ajattelin, että onhan se hitto, jos en pysty loistavaa biisiä laulamaan peruskoulun päättäville oppilailleni. Niin minä sitten itkin lauloin. Biisin sanoma on voimallinen ja ajattelin, että tyttäreni oli mukana ja olisi arvostanut esiintymistäni.

Tyttäreni piti eläessään huolta monesta ystävästään. Sain useamman maininnan siitä, kuinka hän piti aina toisen puolta ja ajatteli muita. Poikani pitää tänäkin päivänä enemmän huolta muista kuin itsestään. Lapseni osaavat siis ajatella muiden hyvinvointia ja pitävät huolta muistakin kuin itsestään. Toivon lapseni muistana myös itsensä. Minun on helpompi pitää huolta muista, mutta opettelen pitämään huolta myös itsestäni.

Ympärilläni näen ihmisiä. jotka pitävät huolta muista, mutta he eivät välttämättä erotu ihmismassasta, sillä he pitävät huolta ihan hiljaa. He pitävät huolta sen vuoksi, että tahtovat ja katsovat sen olevan oikein. Suurimman vaikutuksen viime aikoina on tehnyt niiden ihmisten huolenpito, joilla ei itsellään ole kaikki kuten he tarvitsisivat. Olen saanut olla osa yhteisöä vertaisohjaajana ja sieltä olen saanut mallia sydämestä annetusta huolenpidosta. Olettamukseni vahvistuu. Olen miettinyt, että vähä antaa vähästäkin ja joku ei anna paljostakaan.

Sydämen viisautta ja sivistystä löytyy paikoista, joista ei osa osaa sitä edes etsiä. Onnekseni ympärilläni on ihmisiä, jotka tahtovat hyvää ja tajuavat, että  hyvillä käytöstavoilla ja huolta pitämällä on ihmisen hyvä elää. Olen ajan saatossa rajannut ihmisiä ulkoringille, jotka eivät jaa samoja arvoja kanssani. En sysää ketään pois, mutta jotta kykenen näkemään hyvää useassa asiassa, on minun siirrettävä osa hieman kauemmas päivittäisestä elämästäni. Olen onnekas ettei tuo ihmismäärä ole suurempi. Ympärilläni on enemmän ihmisiä, jotka tahtovat olla avoimia ja huolta pitäviä. He sanovat kauniita sanoja ja hyvien käytöstapojen mukaan vaikenevat viisaasti joistakin asioista.

https://www.youtube.com/watch?v=jb9vUQWhMKY

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

Kommentit (1)
  1. Voi kuinka taas allekirjoitankin ajatuksesi.
    Tuo tahalliselta ilkeilyltä ja tylyydeltä tuntuva, ”rehellisyydellä” selitetty toisten mollaaminen ja alentaminen on lisääntynyt todella paljon!
    Yleensä kuuntelen kerran pari tuon tyylistä kommentointia, mutta kolmannella kerralla olen ottanut tavakseni todeta ihmiselle, että jos ei ole mitään positiivista sanottavaa, niin olepa sitten kuule hiljaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *