Terve

Ihmisen on kuulemma hyvä hoitaa itseään. elää terveellisesti ja käydä tarvittaessa lääkärissä. Se on kuulemma ihan tavallista. Omien kehonosien esittely tuntemattomalle valkotakkiselle on suotavaa, jos hän huutaa sinut terveyskeskusen tiloissa sukunimeäsi käyttäen huoneeseensa. Jalat voi avata ja antaa kurkata sinne, kopeloida rintoja ja voi vastata intiimeihin kysymyksiin. Samoin voi katsoa kojeeseen ja antaa sen tosielta puolen katsovan ihmisen kurkata silmänpohjiesi kuntoa. Papakoe on kaikkien naisten suosikki. Verikoe, paljon helpompi, mutta tulokset mahdollisesti kauhistuttavat. Hammaslääkäri on jo lähes ystävä. Ainakin hän tietää hammaslääkäripelkoni, joten hän puhuu minulle rauhoittavasti ja kehuu reippaaksi. 

Mikä lääkärin kohtaamisessa on niin kauheaa? Miksi vastustan itseni tutkimista? Pelkään totuutta. En kykene selittämään mustaa valkoiseksi, jos kolesteroliarvot hipovat sallittujen rajojen tuolla puolen. Entä, jos solunäyte muuttaa elämän lopullisesti? Muutos ja koko elämäni menee uusiksi. Pelkään leimautuvani itseäni huonosti hoitavaksi ja ehkä laiskaksi. Syyllistävät kysymykset pitkästä tarkistuvälistä ovat ikäviä vastata. Leukaa nostaen, hieman uhmakkaasti kohtaan kysyjän silmät ja totean, että on ollut vähän kaikenlaista. 

Ja höpöhöpö. Jokainen kohtaamani lääkäri, optikko tai näytteenottaja ovat olleet ystävällisiä. Ovat selvästi huomanneet kiusaantunen kehonkieleni ja ovat erottaneet epämääräisen muminan keskeltä itselleen oleellisen tiedon. Lääkäri ei käskenyt laihduttamaan ja osin petyin. sillä olin valmistellut hyvän puolustuspuheenvuoron. 

Oma terveys on avain kaikkeen. Se on avain mahdollisuuteen tehdä ja toimia kuten tahdon. Se on asia johon voin osin itse vaikuttaa. Jos terveys pettää, niin elämä menee uuteen uskoon. Senkin jälkeen voi elää hyvää, ihmeellistä ja onnellista elämää, mutta yhtä kaikki silti se muuttuisi. 

Viimeisten kuukausien aikana olen kuunnellut itseäni, ylittänyt pelkojani ja halunnut kohdata nykyhetken ja sen myötä terveyteni tolan. Tässä minua on auttanut mies, joka kannustaa ja muistuttaa varaamaan lääkäriajan. Monta itsensä ylitystä, monta mumistua selitystä ja onneksi yhtä monta helpotuksen huokausta. 

Olen terve. Minulla on mahdollisuus pitää terveyttäni yllä. Voin tiputtaa häpeän viitan pois ja sanoa ryhdikkäästi, että kyllä, minä olen käynyt terveystarkastuksessa, olen käynyt gynellä ja seuraava hammaslääkäriaika on tammikuussa. 

Kummallinen on ihminen kaikkine luuloineen, pelkoineen ja itsekehitettyine häpeineen. Onnekasta on itsetuntemuksen lisääntyminen, hellät tunteet omaa kehoa kohtaan ja myöntäminen, että olen terveyden arvoinen. Olen siitä myös itse vastuussa. Pään piilottaminen tietämättömyyden puskaan on tyhmyyttä. Olen onnellinen miehestäni, joka on kärsivällisesti kuunnellut kummallisia ajatusratojani, yrittänyt niitä ymmärtää ka kehoittanut varamaan ajan. 

Onneksi olen terve, Seuraaviin tarkastuksiin ohjaudun jo ihan itsenäisesti. 

Tänään juon lasin viiniä, ihan vaan terveydeksi. 

Kommentit (4)
 1. Ei se mitään, ettei terveenä mene lääkäriin, mutta kun en aina meinaa mennä sairaanakaan. Niin syvälle jäi ystävän kommentti yläasteelta: ”Kai sun pitäis tietää että oletko sä kipeä vai et.” No en aina tiedä. Siksi menenkin lääkäriin kysymään että kuinka kipeä olen. 

  Papat ja hammaslääkärit täälläkin edessä… Mutta nykyään tuntuu ihan hyvältä, että saa parin vuoden välein puhtaat paperit, monin tavoin. 

  1. Hassuja me olemme. 

   Totta on, että on hyvä saada puhtaat paperit. Ja toivottavasti ne ovat niitä pitkään.

 2. Minä taas epäilen kaikkien auktoriteettien todellista ymmärrystä niin paljon, että välttelen niitä, etten turhautuisi… Tai ehkä sittenkin takana on myös jotain muuta 😀

  1. Omalla kohdalla sellainen, että enhän minä mitään tarvitse- asenne, on kaikenlaisen itsehoidon tiellä. 

   Hyvän tähden kuinka pöhköä 🙂

   Tuo auktoritetti näkökulma ei ole täysin tuulesta temmattua sekään…. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *