I made it to the sea

Takana on ollut pari rankkaa päivää. Stressiä vähän kaikesta ja muutama huonosti nukuttu yö. Tunne, että hyvin moni asia on nyt pielessä ja on saatava jotain muutoksia aikaan. Mutta ongelmat vaikuttivat ylivoimaisilta ja olo oli energitön ja pää neuvoton.

Kirjoitin töissä itselleni lapun, mitä täytyy tehdä, kun pääsen kotiin. Siinä luki: ”Mene merelle”.

Olen oppinut hyvin monia asioita elämäni aikani, ja hyvin monet niistä olen unohtanut ja joutunut oivaltamaan ne yhä uudestaan ja uudestaan. Yhdestä asiasta olen kuitenkin varma – merellä on hoitava vaikutus.

Tunteesta riippumatta meri tuntuu olevan aina oikea paikka. Se jakaa niin surut kuin ilot. Antaa inspiraatiota, kun pää on tyhjä ja rauhoittaa, kun tuhannet ajatukset pyörivät päässä. Meri ottaa vastaan minkälaisena vaan tulet ja riippumatta siitä, mitä siltä haet.

11185784_10153351107822668_1545142460_n.jpg

Espanjaksi sanotaan ”täytyy konsultoida tyynyä”, kun halutaan nukkua yön yli ja harkita vielä jotain asiaa ennen päätöksen tekoa. Olen päättänyt soveltaa samaa ideaa mereen. Ennen kuin teen mitään päätöksiä tunnekuohussa, niin ensin konsultoin merta.

Kuuntelin kerran yhtä podcastia, jossa keskusteltiin siitä, kuinka masennuksesta kärsivä henkilö voi saada elämäänsä muutoksia. Masennus musertaa mielen niin pahasti, että aivan pientenkin tekojen suorittaminen tuntuu ylivoimaiselta. Vaikken olekaan masentunut, niin  neuvot olivat sellaisia, joita tervekin voi hyödyntää arkielämässä. Tärkein pointti on, että on tehtävä edes jotain tavoitteen eteen. Täytyy pilkkoa kokonaisuus pieniin osiin. Esimerkiksi kun lenkille lähtö pilkotaan osiin, niin ensimmäinen vaihe on, että laittaa oikeat vaatteet päälle. Jos tämä on ainoa, mihin energia riittää, niin se on ok, kunhan tekee edes sen. Kun tämä on tehty, voi miettiä, onko energiaa seuraavaan vaiheeseen. Tärkeintä on, että tekee edes jotain, mikä vie lähemmäksi lopullista tavoitetta.

Minulla on nyt paljon asioita mietittävänä ja ongelmia ratkottavana. Ensimmäisenä minun piti rauhoittua. Ja siksi menin merelle. Edelleen ongelmat tuntuvat hankalilta, jotain päätöksiä on tehtävä ja jotain asioita muutettava. Mutta pääsin merelle asti – ja se oli hyvä alku.   

11195423_10153351107897668_1982511746_n.jpg

Suhteet Oma elämä Mieli

Hummus & vegaaniset perunarieskat

Hummus on jokaisen vegaanin go to-ruokaa – ravinteikasta, proteiinipitoista, monikäytöksistä ja kaiken lisäksi helppo valmistaa. Sitä voi syödä alkupalana, lisukkeena, leivän päällä, dippinä tai kastikkeena. Parasta on se, että se pitää nälän loitolla pitkään. Ai niin, ja se on superhyvää! 

Israelin lomalla tuli syötyä hummusta joka päivä. Kerran ajattelin saaneeni sellaisen yliannostuksen, etten ainakaan pariin viikkoon koskisi siihen. Mutta jo seuraavana päivänä nautiskelin taas hummusta hymyssä suin.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta hummusreseptejä löytyy miljoonia. Vaikka perusraaka-aineet pysyvät melko lailla samoina, niin niiden määristä ollaan hyvin eri mieltä.

Olen valmistanut hummusta hyvin monta kertaa yrittäen löytää ne täydelliset raaka-aineiden mittasuhteet ja tuntuu, että nyt reseptissä on kaikki kohdillaan.

hummus

Hyvän hummuksen salaisuutena on ennen kaikkea itsekeitetyt kikherneet. Unohda purkkiherneet! Toinen hyvä vinkki on käyttää veden sijaan kikherneiden keitinvettä. Se saa hummukseen lisää pehmeyttä ja ilmavuutta. Itse teen hummusta kerralla paljon, joten tämän reseptin voi puolittaa, jos haluaa pienemmän annoksen.     

Hummus

  • 1,5 muumimukia keitettyjä kikherneitä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 5 rkl tahinia
  • 5 rkl sitruunanmehua
  • 1 tl juustokuminaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl cayennepippuria (0,5 tl jos tykkäät tulisemmasta)
  • 0,5-1 dl vettä (kikherneiden keitinvettä), lisäile tarvittaessa
  • (paprikajauhetta) 
  1. Pilko valkosipuli pienemmäksi ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Lisäile vettä, kunnes lopputulos on tasainen ja ilmava.
  2. Ripottele hummuksen päälle paprikaa ja lisää tilkka oliiviöljyä. Päälle voi lisätä myös mm. kikherneitä, persijaa, pinjanpiemeniä, mustapippuria, korianteria, oliiveja (tai oikeastaan ihan mitä vaan). 

kikherneet

Israelissa hummusta syödään yleensä dippaamalla sitä pitaleivällä. Itse yhdistin tähän Lähi-Idän klassikkoon jotain hyvin suomalaista – perunarieskat! Vähän aikaa sitten kirjoitin, kuinka olen ikävöinyt Suomesta juuri perunarieskoja. Pyysin Suomeen vierailulle lähtevää ystävääni tuomaan niitä minulle tuliaisiksi. ”Perunarieskoja? Niitähän on niin helppo tehdä itse?”. En ollut koskaan aikasemmin tehnyt perunarieskoja, mutta olen aina jostain syystä ajatellut, että se olisi todella monimutkaista. Joka tapauksessa päätin kokeilla ja vaihdoin tuliaistoiveeni mämmiin. No, ystäväni oli oikeassa – valmistus oli helppoa kuin mikä.

vegaaniset perunarieskat

Perunarieskat (vegaaniset)

  • 6 dl perunamuusia (minulla oli mantelimaitoon tehtyä)
  • 6 dl jauhoja (käytin kaurajauhoja rieskoihin ja tattarijauhoja muotoiluun)
  • 1,5 dl vettä/kasvimaitoa
  • 3 rkl öljyä
  • 1,5 tl suolaa

1. Sekoita kaikki aineet yhteen ja muotoile jauhoisilla käsillä pieniä rieskoja leivinpaperille.

2. Tee haarukalla reikiä rieskoihin ja paista 250 asteessa 10-15 min.

img_2920.jpg

Vinkki! Hummuksesta ja rieskoista tulee myös erittäin hyviä pikkupitsoja rieskan toimiessa pizzapohjana ja hummuksen tomaattikastikkeena. Päälle vaan jotain lisätäytteitä ja noin kymmeneksi minuutiksi uuniin. Ja voilá, pizza on valmis!

img_2927.jpg

Koti Ruoka ja juoma