5 LPG-hoitokertaa takana – mitä selkävaivoille tapahtui?

 

LPG.jpg

hoitopöytä.jpg

Kuten jo aiemmin täällä kerroin, olen helmikuusta alkaen käynyt LPG-hoidossa yläselkävaivojen vuoksi. Todennäköisesti pitkään jatkunut huono työasento ja vähäinen liikunta erityisesti viime syksynä johtivat vasemman puolen selän kireyksiin ja lavanseudun kiputilaan, jotka eivät pelkällä säännöllisellä hieronnalla ja omilla venyttelyillä auenneet.

Kävin siis kokeilemassa jotakin täysin uutta käsittelymuotoa. Ja ilokseni voin kertoa, että kannatti! Viiden kerran LPG-hoito palautti rajoittuneen liikkuvuuden rankaan, vähensi kipua huomattavasti ja nyt pystyn jälleen hengittämään syvään vapaasti. Venyttelytkin sujuvat notkeammin.

Selkeimmät muutokset havaitsin jo toisen käsittelykerran jälkeen ja joka kerran jälkeen sain palautetta liikkuvuuden parantumisesta. Kävin käsittelyissä 4 kerran verran n. 1-1,5 viikon välein ja viimeisimmän vajaan 3 viikon tauon jälkeen. Tulokset pysyivät hyvin käyntien väleissä. Ensimmäinen käynti kesti noin 45 minuuttia ja loput 30 min. LPG-laitteella käsittelyn lisäksi käyntiin kuuluivat erilaiset painelut, liikkuvuustestit ja kotiharjoitteiden ohjaaminen.

Käsittelyiden lisäksi tärkeässä roolissa oli säännöllinen itsehoito. Sain Hakkaraisen Sepolta konkreettisia ja helppoja vinkkejä selän huoltoon, jotka istuivat hyvin päivittäisiin rutiiineihin. Pyrin sekä aamuisin että iltaisin avaamaan rankaa edes vähän. Työpäivän aikanakin niitä olisi ollut ja olisi hyvä tehdä, mutta pakko myöntää, että aina se ei ole toteutunut. Varsinkaan hektisenä päivänä selkä ei käy edes mielessä.

Kuitenkin muutosta on tullut työasentoon, mikä oli todella tervetullutta. Seppo suositteli jo ensimmäisen kerran jälkeen pyyherullaa selän taakse asentoa tukemaan ja siitä oli heti ensi hetkestä asti selkeä hyöty. Pyyherulla jäi käyttöön. Tuntuu kuin pystyisi hengittämäänkin helpommin kun ranka pysyy suorempana. Vieläkin tosin huomaan liian usein herkästi nojaavani vasemman käden puoleen, mikä sitten kiristää vasenta puolta, mutta aika nopsaan pyrin jo korjaamaan asentoa. Mahtaako taustalla olla heikkoa keskivartalon hallintaa myös, mikä johdattaa kehoa virheasentoihin. Rento liikkuminen ja lihaskuntoliikkeiden tekeminen siis eivät saisi jäädä pois istumatyötä tekeviltä. Note to myself!

Aivoissakin on oppimisprosessi pyörähtänyt käyntiin. Se, jos mikä on tarpeen, jos meinaa elää pidempäänkin oireetta. Mukavat rötköttelyasennot kotona olen tiedostanut kehon kannalta huonoiksi ja niistä naatiskelen enää harvemmin. Itsetutkiskelu on nyt jopa siihen pisteeseen, että olen havainnut kannattelevani puhelinta tai tablettia nimenomaan vasemmalla kädellä. Lieneekö vaivojen taustalla siis myös runsas älylaitteiden käyttö varsinkin vapaa-ajalla. Ei hyvä.

Koska huonot asennot ovat jatkuneet pitkään, ei pelkillä käsittelyillä saatu koko vaivaa katoamaan. Jotain kireyttä on vielä havaittavissa, mutta se ei enää vaikuta rankaan eikä se vaivaa arjessa. Painellessa ja joissain venyttelyliikkeissä sen huomaa. Työtä kotitehtäviksi siis vielä jäi, mutta ehkäpä tästä sain tuntuvan opetuksen siitä, miten käy, jos oman kehonhuoltamisen jättää retuperälle. 

Viimeisen käynnin jälkeen kiitin Seppoa hyvästä hoidosta. Jokainen, joka elää pitkään millä tahansa tavalla vaivaavan kehon kanssa tietää, miten ihanalta tuntuu, kun kipu katoaa tai ainakin vähenee ja keho tuntuu joustavammalta ja suoraan sanottuna elävämmältä. Loppu on nyt pitkälti itsestä kiinni, mutta tiedän kyllä kenen puoleen kääntyä, jos vaiva uusii. KuntoKuopiossa oli miellyttävä asioida. Seppo suosittelikin OMT-fyssarilla käyntiä seuraavalla kerralla, jos vaiva uusiutuu. Tämän vinkin laitoin korvan taakse.

Viimeisellä kerralla muuten opin sen, että LPG-hoitoa voidaan antaa monin eri tavoin – eri tilanteille on eri toiminto-ohjelmansa. Mietinkin, miltäköhän käsittely tuntuisi esim. kalvojen käsittelyyn jaloissa tai kireille pohkeille? Pitänee joskus kokeilla…

Hyvää viikonloppua kaikille!

-Katja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *