5 syytä antaa lahjaksi ruokaa

ruokalahja_inkivääri.jpg

resepti_inkivääri.jpg

Tähän kolmenkympin ikään mennessä lahjoja on jo aikamoinen kasa annettu ja saatu. On leluja ja astioita, vaatteita ja levyjä, koruja ja kirjoja. Osa tarpeellisia, osa ei. Mitä enemmän ikää on tullut, sitä vähemmän haluaa antaa tai saada tavaraa, ellei erikseen ole jotakin pyytänyt. On kuitenkin yksi lahjagenre, jonka merkitys on säilynyt: ruoka. 

 Muistelen vieläkin lämmöllä lapsena jostakin arvonnasta saatua ruokakoria. Kauniissa sellofaaniin käärityssä korissa oli jos jonkinmoista herkkua koko perheelle nautittavaksi.  Ruokaan kiteytyy mielestäni lahjanantamisen tärkein sanoma: rakkaus, välittäminen, lämpö ja läheisyys. Vaikka ruoassa Prisman tai Lidlin muovipussissa ostettuna on vähemmän glamouria, niin pakettinarun kera tai kauniin astian sisällä makeiset, pikkuleivät, juustot tai jauhosekoitukset saavat uuden elämän ja arvoisena kohtelun. 

Ruokalahjaa valitessani pyrin huomioimaan saajan mieltymykset. Makeaa vai suolaista, kahvia vai teetä, helposti säilyvää vai erikoishetkiä varten odottamaan, alkoholilla vai ilman, perinteistä vai erikoisempaa, juhlateemalla vai arkisemmalla meiningillä. Erityisruokavaliota tai ideologiaa kunnioittaen. Näin ruokalahjasta tulee yksilöllinen, saajansa näköinen.

Ruokalahja voi olla myös luksustuote toiselle. Jotakin, mitä ei tule itselle ostettua, syytä tai toisesta. Saaja pääsee näin kokeilemaan uusia makuja ja tuotteita. 

Ruokalahjan etuna on lisäksi ekologisuus. Ei turhia tavaroita kaapin nurkkiin pyörimään, vaan käyttöön. Myös mahdollisessa korissa tai muussa astiassa voi huomioida myöhemmän käytön mahdollisuutta.  Lisäksi vaikkapa kahvi- tai teepussia ostaessa voi tukea paikallista pienyrittäjää. 

Ruokalahja voi olla myös edullinen. Isoihin lahjakoreihin saa helposti uppoamaan kymppejä ja satasiakin, mutta mielestäni ruokalahjan idea hukkuu siinä. Pikemminkin vähemmän on enemmän. Yksi tai kaksi laadukasta tuotetta nätillä paketoinnilla ja vaikkapa itse tehdyllä kortilla sisältävät enemmän ajatusta kuin marketin valmiskorit. Sitä paitsi, ainahan ruoat voi itse tehdä. Itsetehdyt pikkuleivät tai makeiset syntyvät vähillä raaka-aineilla. Ja on muuten satakertaa parempia kuin kaupan dominot :D. Mukaan voi laittaa kyseisen ruoan reseptin tai purkittaa ainekset reseptin kera lasipurkkiin toisen valmistettavaksi. Esimerkiksi nämä ovat minusta mielettömän kauniita.

Tänään ystäväni sai joululahjaksi yllä näkyvässä kuvassa olevan Ginger Peoplen Inkivääri-siirapin, pähkinöitä ja reseptin, jonka avulla valmistaa vaikka Inkivääri-rosmariinipähkinöitä. Kaunis tuote ja herkullisen näköisiä pähkinöitä, eikö? Kyseiset tuotteet ostin Kokkolan Punnitse & Säästä-liikkeestä, jonka tuotteita olen aiemminkin lahjoina hyödyntänyt toisen kaupan omistajan Maaritin paketoimina. Maaritin käsialalla paketit on aina ollut ilo viedä. Hyvä mieli tulee lisäksi heidän yritystoimintansa tukemisesta. 

Hyvää jouluista viikonloppua,

-Katja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *