Mieli tarvitsee tilaa ja aikaa voidakseen hyvin
Aloitin tässä kuussa Maaret Kallion käsialaa olevan Mielen työkirjan. Siinä ajatuksena on vuoden ajan kirjata joka kuukausi viikottain mielen päällä pyöriviä ajatuksia ja toiveita ohjeistettujen tehtävien mukaisesti ja seurata näin mielessä tapahtuvia muutoksia. Kuukaudet on jaettu 12 teemaan, jotka ovat keskeisiä hyvinvoivan mielen ja hyvän elämän kannalta.
Tilasin kirjan, sillä vuosi 2018 on käynnistynyt minulle selvästi Itsetutkiskelun vuotena ja koin tarvitsevani työkaluja systemaattisempaan mieleni tarkasteluun. Jo aikaisempina vuosina meneillään ollut itsensätuntemisen prosessi on tämän vuoden alusta alkaen saanut selkeästi uusia sävyjä. Oivalluksia tuntuu syntyvän miltei päivittäin ja muistikirjani sivut täyttyvät hiljalleen havainnoistani ja pohdinnoistani. Kun vielä viime vuonna koin lähinnä pyöriväni ympyrää ympyrän koko ajan vain suurentuessa ja mutkistuessa on tammikuussa lähtenyt kerä aukeamaan ja vastauksia hahmottumaan kysymyksiini.
Tämän liitän selvästi tilan ja ajan lisääntymiseen, arjen väljentymiseen rauhoittumiselle ja itselle merkityksellisiin asioihin keskittymiselle. Olen siivonnut turhaa pois ja se on kannattanut. Mieleni on ollut huomattavasti luovempi ja tuotteliaampi pelkästään 1 kk aikana verrattuna esimerkiksi viime vuoteen. Myös kehoni tuntuu voivan paremmin. Ero on merkittävä.
HELMIKUUSSA TARKASTELEN MIELEN TILAA
Työkirjan ensimmäinen kuukausi on nimetty Mielen tilaksi. Sen ensimmäinen viikko lähtee liikkeelle juuri tilan ja olosuhteiden tarkastelulla. Ensimmäisessä harjoituksessa tarkastellaan seitsemää inhimillisen arjen elementtiä. Sitä, missä mennään syömisen, unen ja ihmissuhteiden osalta. Sitä, onko arjessa tilaa hiljentymiselle, kosketukselle ja hauskanpidolle unohtamatta mahdollisuutta mielen vaellusretkille, siis vain olemiselle ilman vaikkapa kännykän näpräämistä kaupan kassajonossa odotellessa.
Itse hahmotan tämän siten, että mielelle on paitsi tarjottava fysiologiset mahdollisuudet mutta myös vapaata päämäärätöntä juoksentelutilaa, jotta se pääsisi täyteen potentiaaliinsa. Kahlittu mieli ei ole hyvinvoiva mieli.
LISÄÄ INHIMILLISYYTTÄ ARKEEN
Listaa tarkastellessa totesin monen asian osalta jo toimivani aiempaa paremmin. Olen ottanut työpäivän lomassa aikaa vain hengittämiselle ja taukoliikkeille. Pyrin aamuisin ja iltaisin edes muutaman minuutin ajan huoltamaan kehoani joogaliikkein. Pidän kiinni säännöllisestä unirytmistä. Syömiset koen sujuvan hyvin omalla painollaan. Olen vaihtanut osan pyörällä töihin kulkemisesta kävelyyn ja vähentänyt kännykän selaamista tyhjillä hetkillä. Tosin sitä voisi kyllä vähentää edelleen.
Jatkossa tarkoituksena on ottaa päivittäin aikaa koskettamiselle. Kuopioon muutto vuosi sitten tarkoitti yhdessäasumisesta siirtymistä yksinasumiseen ja ennen päivittäiset toisen ihmisen koskettamiset ja häneltä saadut kosketukset jäivät. Samalla jäivät säännölliset hierojalla käynnit omalla tutulla ja hyväksihavaitulla hierojalla. Kallion mukaan kosketus rauhoittaa ja voi rauhoittaa vahvemmin kuin ajatukset. Nostin siis omalle listalleni jalkapohjan ja päänahan hieronnat, jotka koen erityisen rentouttavina. Niitä kun pystyy hyvin itsekin tekemään vaikka suihkussa, saunassa tai tv:tä katsellessa.
Myös kasvojen hoitoon olen panostanut ja ottanut viikottaiseksi tavaksi kuoria kasvot tai antaa kasvonaamion vaikuttaa. Odotan korealaisen ihonhoitorutiinin kokeilemista, kunhan paketti Eleveniltä saapuu. Siinä rutiinissa kun menee enemmän aikaa kuin perinteisessä versiossa pesuaine + vesi +kasvorasva . Korealaisesta ihohoidosta voi lukea lisää esim. Miikkulaisen blogista.
LUVASSA MIELENKIINTOINEN VUOSI 2018
Tulevien kuukausien teemat kuulostavat mielenkiintoisilta, esim. Suhteiden suojissa, Leikkimielellä, Lempeyden voima ja Hyvän helliminen. Näistä kirjoitan varmaankin lisää tulevan vuoden aikana. Odotin tämän vuoden vaihtumista suurin odotuksin ja ne odotukset ovat tulleet täytetyiksi jo nyt. En tosin voinut kuvitellakaan, mitä kaikkea itsestä ja toisista ihmisistä voi oppia vielä vuosien päästä, siksi koen saaneeni paljon enemmän, mitä osasin kuvitellakaan. Suhtaudun tulevaan vuoteen luottavaisin ja rauhallisin mielin.
Jos viime vuosi 2017 oli luopumisen vuosi, tulee tämä vuosi olemaan saamisen vuosi. Näin uskon.
– Katja
”Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.” Gandhi.