Tee se itse: Herkulliset gluteenittomat hampurilaiset
Sunnuntain kunniaksi itse tehtyjä hampurilaisia! Kun koko viikon seuraa ja ohjaa muutamien kymmenien oppilaiden hampurilaisten tekemistä ja näkee loistavat lopputulokset, alkaa itselläkin sämpyläsormia syyhyttämään! Joten tänään leipasin itse sämpylät ja mies teki pihvit. Muovasin alkuperäisen reseptin gluteenittomaksi, koska olemme käymässä perheeni luona pohjoisessa ja perheessäni on kaksi keliaakikkoa. Hyvin tehdyt gluteenittomat leivät eivät kuitenkaan häviä vehnäjauhoversioille ja tuore leipä on aina tuore leipä, joten kukaan ei valittanut, päinvastoin 😀
Tämä gluteeniton sämpyläresepti maistuu varmasti myös ilman pihvejä ja muita sörsseleitä. Sämpylät kohosivat hyvin ja siitä uskon kiitoksen kuuluvan sekä psylliumin käytölle että taikinanjuurimenetelmälle. Taikinakoukut ja sähkövatkain olivat apuna vaivaamisessa. Paistoväriä tuli maidolla voitelusta ja makua kaurajauhojen käytöstä. Jos kaurajauhot eivät käy, suosittelen kokeilemaan myös hirssi- tai tattarijauhoja.
Gluteenittomat hampurilaissämpylät, 8 kpl
Taikinanjuuri:
4 dl vettä
1/2 pkt tuorehiivaa
2 dl vaaleaa jauhoseosta (itse käytin Semperin Finmixia)
1 tl sokeria
1/2- 1 rkl psylliumia
Lisäksi tarvitaan:
1 tl suolaa
5-6 dl jauhoja (itse käytin puolet kaurajauhoja, puolet Fin-mixiä)
2 rkl rypsiöljyä
Voiteluun:
(laktoositonta) maitoa
1. Tee ensin taikinanjuuri. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota psyllium nesteeseen ja anna geeliytyä muutaman minuutin ajan. Liota sitten tuorehiiva, sokeri ja jauhot. Sekoittaa saa tässä vaiheessa aika voimakkaasti vatkaimella, jotta hiiva sekottuu jo vähän geeliytyneeseen nesteeseen. Peitä taikinajuuri liinalla ja anna tekeytyä noin 5 minuuttia lämpimässä paikassa.
2. Kun juuri kuplii, lisää suola.
3. Lisää sitten jauhoja hiljalleen samalla sähkövatkaimella (taikinakoukut!) vaivaten. Lisää loppuvaiheessa ennen viimeisiä jauhoja öljy.
4. Vaivaa lopputaikina käsin. Tässä vaiheessa taikinan pitäisi olla vain vähän tarttuvaa. Lisää loppuja jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunasta ja on pehmeä jatkokäsittelyä varten.
5. Siirrä taikina jauhotetulla pöydälle. Muotoile taikinasta pötkylä ja jaa se 8 osaan. Pyörittele palaset pyöreiksi, jos haluat pyöreitä sämpylöitä, mutta voit halutessasi jättää ne kantikkaisiksi ja siirtää palat suoraan leivinpaperille.
6. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sillä aikaa anna sämpylöiden kohota leivinliinan alla.
7. Voitele smpylät maidolla pintavärin saamiseksi. Vesi sopii myös, mutta tällöin paistoväriä ei juuri synny. Voit halutessasi ripotella siemeniä sämpylöiden pintaan.
8. Paista uunin keskitasossa 10-15 min.
Jauhelihapihvit hampurilaisiin 8 kpl
600 g jauhelihaa
(1 kananmuna)
(1 sipuli)
mausteita esim. paprikajauhetta, suolaa, mustapippuria, valkopippuria
1. Sekoita ainekset taikinaksi.
2. Muotoile pihveiksi.
3. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Me kokosimme hampurilaisemme omannäköisiksi vuohenjuuston, edam-juuston, paistetun tai raa’an sipulin, Herkkumaan Paholaisen salaatin (aika vastaava paholaisenhillolle, ehdoton vuohenjuuston kaveriksi!), kasviksien, sinapin, ketsupin ja voileipäpikkelsin mauilla. Palan painikkeeksi limsaa ja uuniranskalaisia. Mahtava sunnuntai-ruoka koko perheelle!
Suosittelen!
-Katja
ps. Alkuperäinen resepti Kotitaloustaito-kirjasta.