Mitä voimme oppia dieeteistä?

soup-greens-869075_1920.jpg

Kuva: Pixabay

Lähtökohtaisesti en kannata syömisten turhaa rajoittamista. Näen siinä enemmän ongelmia kuin hyötyjä. Varsinkaan kovin pitkäaikaisina ratkaisuina ne eivät toimi. Mutta on asioita, joita dieetit ja trendiruokavaliot tuovat mukanaan. Mitä jos nappaisikin kermat kakun päältä?

  • Innostusta ja inspiraatiota: Vanhat asiat uudella tavalla esitettyinä houkuttelevat. Esimerkiksi kasvisten käytön lisääminen on vanha juttu, mutta erilaisissa plusmiinusnolla- ja x+y+z –dieeteissä kasvikset saadaan kuulostamaan älyttömän terveellisiltä ja maailman parhailta keksinnöiltä aineenvaihdunnan virkistämiseen, ihon ja hiusten kunnon parantamiseen, seksuaalisen halukkuuden lisäämiseen ja mielialan nostamiseen. Periaatteessa samapa tuo mistä sen innostuksen saa, jos vain kasvisten määrä ruokavaliossa päivittäin syötynä lisääntyy?

 

  • Kauniita kirjoja: Kirkkailla väreillä ja myönteisyyttä huokuvilla kansikuvilla ja kuvituksilla herätetään mielenkiinto. Voisiko lautasmalliakin tuunata mediaseksikkäämmäksi 30 euroa maksavien kirjojen avulla?

 

  • Houkuttelevia reseptejä: Kauniiden kuvien avulla väritetyt reseptit, joissa toistuvat samat ainesosat kuin Kokkikolmosen aikoina, ovat vaan niin paljon tehokkaampia hyvinvoinnille. Lihan korvaaminen kasviksilla nousi vegaanibuumin myötä ihan uusiin sfääreihin, vaikka sitä ovat Martatkin jo tehneet. HK:kin keksi heittää porkkanaa jauhelihaan. Miten idearikasta! No, ehkä tarvittiin oikeanlainen tuotteistus… Sehän se on nykypäivää.

 

  • Vihdoin on lupa syödä: Kerrankin saa syödä kilokaupalla ruokaa ja vieläpä laihtua! Ei se haittaa, vaikka herkuttelu ja kahvinjuonti pitää jättää vähemmälle, kun vettä saa juoda ja kasviksia mättää joka aterialla ja vieläpä 3 tunnin välein. Rasvakaan ei ole kiellettyä! Mikä se sellainen ruokavalio onkaan? No eipä ainakaan ravitsemussuositusten mukainen…;). Pitänee varmaan korostaa entistä enemmän tätä syömisen määrää 😀

 

  • Ideoita, vinkkejä: Vesilasin juominen heti aamusta, kasviksien pyöräyttäminen blenderin kautta sosekeitoksi tai juomaksi, kävellen töihin ja takaisin, kännykän ajastaminen hälyttämään ateria-aikoihin… Nyt kyllä dietataan ja kunnolla! Miksiköhän nämä maalaisjärkiset niksit saavat heti hohdokkuutta, kun ne yhdistetään laihtumiseen eikä vain tavanomaiseen fiksuun syömiseen?

 

Summa summarum, ihmiset siis kaipaavat selkeyttä, yksinkertaisuutta ja konkreettisia hyötyjä. Ulkopuolinen sanoo, mitä tehdä ja milloin. Kontrollia arjen kaaokseen. Parempi kirjasta kuin omasta päästä. Mieluiten tuloksia toki mahdollisimman nopeasti ja ei-niin-perinteisin konstein.

No, faktahan on se, että se, mikä on tullut pitkän ajan kuluessa ei lähde hetkessä. Mutta voisiko ns. tavanomaista fiksua syömistä elävöittää ja tehdä houkuttelevammaksi ottamalla oppia trendiruokavalioiden läpimurrosta? Tehdä painonhallinnasta sekä kestävää että hauskaa?

Olisiko tästä syytä Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan ottaa opiksi? Ehkäpä jo seuraavat ravitsemussuositukset saamme kuuntelukirjana, puhelinsovelluksina ja tositv-formaattina? Hakisitko sinä seuraavaan Rakas, syötäisiinkö ravitsemussuositusten mukaisesti- ohjelmaan?

No, huumoria huumoria. Mutta ehkä ripaus totuuttaki, vai mitä?

-Katja

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *